用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力... ...
樓主: 宇晴
go

覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力...   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-5-10 11:43
仔,好多都係跑後勁。不過唔少呀媽似乎唔知,係要諗住放頭先係馬王。
自問性格男仔....但始終不是仔.... 所以有時都會略嫌婆媽.... 萬幸外子對小兒學業及品格發展參與度甚高; 他會平衡我的一些想法....

scgift 發表於 18-5-3 10:03
佢就係有極心儀學校(非神校),但覺得小朋友唔會考得到,所以直頭唔報(因為由考k1名幼全敗後開始覺得自己小 ...

Delete

retriever 發表於 18-5-10 11:43
仔,好多都係跑後勁。不過唔少呀媽似乎唔知,係要諗住放頭先係馬王。

望就咁望

RockMusicLover 發表於 18-5-10 22:34
坦白講叩門成功率更低競爭更大,如考直資都無信心點解又會對叩門有信心呢?
...

會唔會因為覺得最top 嘅都入晒直私神校,叩門可能對手無咁強?

千語mami 發表於 18-5-11 01:06
會唔會因為覺得最top 嘅都入晒直私神校,叩門可能對手無咁強?

叩門唔易也可說唔算難。

要求唔同,第一要吸引學校CALL 去IN。即細路ON PAPER 有引人之處。第二,口才在叩門階段無咁重要,好打得才重要。

千語mami 發表於 18-5-11 01:06

吾會, 一線津小仍然好吸引家長, 特別是有直屬中學的。
吾好少看地區好小學, 會有好多高手學生叩門。

RockMusicLover 發表於 18-5-10 22:34
坦白講叩門成功率更低競爭更大,如考直資都無信心點解又會對叩門有信心呢?
...

呢樣正是我諗唔明既地方。可能佢手揸20分,認為好大機會自行入到地區一線津校(超爆谷,所以諗住入左先,再叩返間輕鬆啲既一線),就算叩唔到都叫有間一線學校。

我女得15分,我可不敢抱住"到時先算"既心態……

scgift 發表於 18-5-11 10:02
呢樣正是我諗唔明既地方。可能佢手揸20分,認為好大機會自行入到地區一線津校(超爆谷,所以諗住入左先,再 ...

吾同校網的一線小學, 將來可入的B1中學位數目, 機會率, DSE 成績都好不同。
所以有家長會跨區叩津小。

Soundervolt 發表於 18-5-10 13:17
當成績表在眼前嘅時候,身為阿媽就未必諗得咁多高瞻遠矚信念!

我呢位小學女同學好乖好靜好細心,嘢都唔 ...
性格決定命運。她的性格成就她的學業,你的性格成就你的事業。如果她沒有當年的學業,可能就拿不到跟你開會的入場卷。性格決定我們的每個抉擇,從而帶出不同的機遇與成就。

assado 發表於 18-5-11 10:13

吾同校網的一線小學, 將來可入的B1中學位數目, 機會率, DSE  ...

佢冇諗住誇區叩門,佢只係會同區叩啲比較輕鬆既一線學校。

chungque 發表於 18-5-11 11:27
性格決定命運。她的性格成就她的學業,你的性格成就你的事業。如果她沒有當年的學業,可能就拿不到跟你開會 ...

同意性格決定命運,但性格有機會因環境、視野同經歷而調整。我細個嘅時候都同長大後有唔少分別,所以為人父母除咗注重子女成績之外,更加應該跟據子女嘅性格去提供一尐合適嘅成長環境,令子女可以強化佢地嘅性格去面對將來嘅社會。

Soundervolt 發表於 18-5-11 12:15
同意性格決定命運,但性格有機會因環境、視野同經歷而調整。我細個嘅時候都同長大後有唔少分別,所以為人 ...
因環境、視野同經歷而調整的是經驗。有時覺得性格改變了,只是某一種性格在不同人生階段的表現而已。同一性格在順境,壓力挫敗時,或側翼性格影響下都有不同的表現。所以同意父母應引導孩子令性格走向正面影響,同時教導他們如何處理性格產生的負面影響。

Soundervolt    發表於 18-5-11 16:13

宇晴 發表於 18-5-1 09:15
《純討論》直私愈來愈多人爭,為左想小朋友愉快學習,反而要小朋友操到好fit 考入直私....入左更加要操,因 ...

同意。

宇晴 發表於 18-5-1 09:35
認同,得10分15分真係等死....

x2

醒目開學勳章 王國長老

...

咁又有少少唔同嘅
而家直私太多人報名,老師揀人難免以快靚正為原則(2、3日處理4、5千人唔係講笑呀),轉數快outspoken就快出線
之不過亦有叻仔叻女唔係呢類。深思熟慮無把握唔講嘅就一定蝕底,但唔代表佢地唔叻
呢類小朋友去到叩門階段就有機會出線,因叩門形式少有集體遊戲果d

回覆 ToMing123 的帖子

係囉, 雙位加減..... 仲有好些K2已經默書, 係米傻架?
有時面對呢D, 真係幾無耐, 年年都幾千幾千考, 點樣係20分鐘內表現內在美, 內儉既孩子就冇運行?
但係直私一日睇咁多仔, 自然冇時間空間慢慢發掘你長處.

多才多藝的孩子, 手執7,8個offer慢慢揀; 百無既孩子, 盡力過後, 只能震騰騰咁等call. (呢排爬文後所見到的)
爸媽可以做的, 就是與孩子同行, 教佢欣賞自己, 莫說k2小朋友唔識唔知冇壓力, 今時今日既小朋友已經唔係舊時我地個代咁.

其實小朋友可以自己入課室見到咁多陌生人已經好叻仔叻女, 我見有一兩個小朋友喊話唔入去

回覆 Jane1983 的帖子

好彩佢最後諗通咗,唔使大人細路都辛苦

Charlotte_mom 發表於 18-5-31 09:59
咁又有少少唔同嘅
而家直私太多人報名,老師揀人難免以快靚正為原則(2、3日處理4、5千人唔係講笑呀),轉 ...

Agree...講嘢唔叻唔代表佢唔叻。無奈而家選人準則就係要講嘢叻...或者佢哋係想選擇性格開朗主動的小朋友

醒目開學勳章 王國長老

maomaofafa 發表於 18-5-31 16:32
Agree...講嘢唔叻唔代表佢唔叻。無奈而家選人準則就係要講嘢叻...或者佢哋係想選擇性格開朗主動的小朋友
...

邊間學校唔想收最top,但真係無咁多人力物力去慢慢認識每一個申請人,有時走寶係難免
‹ 上一主題|下一主題