用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力... ...
樓主: 宇晴
go

覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力...   [複製鏈接]

licpd 發表於 18-5-3 11:29
依傢的熱門直資/名校好受歡迎,但我就係資優版聼到至少兩個傢長(一個讀港島名女校,一個讀sell愛心,有教 ...

我囡之前讀的本地幼稚園話係happy school...但係她話唔happy,  唔鍾意返學,無朋友!老師又話佢填色太慢,又叫佢唔駛填咁靚!企她旁邊的男同學搶佢用嗰支顏色筆,攪到囡喊都唔把她們分隔,學校成日話K3要跟小一學習模式,也不需要請D咁無愛心嘅老師!K3下學期我已幫囡轉了IS...而家每日都想返學,又有朋友仔同佢玩,她也話做個手工想送俾老師!完全開心晒!所以無論大抽獎如何或waitlist 有offer,  我也會繼續比佢讀IS...童年就是要開心快樂成長和happy learning !

Penipony 發表於 18-5-3 11:12
我小朋友考k1都全軍覆沒啊!但係我信我小朋友的能力同努力! 我覺得有時小朋友性格,有無書緣係有一定嘅影 ...

我都覺得係朋友心態上有問題多啲。因為佢個小朋友其實好醒目,創意/認知/理解/表達能力均很好。

其實,我小朋友正是情緒起伏大,社交弱同唔多肯望人,考小一正是訓練良機!
要求唔高,整過過程都總有得著!

【快樂學習】名校子女難抵壓力轉校 媽媽:哭着做功課有什麼意義

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E ... p;utm_campaign=mama

mimi222shi 發表於 18-5-3 13:35
其實,我小朋友正是情緒起伏大,社交弱同唔多肯望人,考小一正是訓練良機!
要求唔高,整過過程都總有得著 ...

面試訓練不到什麼, 可以的話在課餘耐心教導小朋友, 如果是SEN 問題而導致社交弱, 情緒波動, 更加要盡早處理, 以免影響學習。

Tans 發表於 18-5-3 11:57
好多人真係連預備考小一或預備小朋友讀小一都唔想,但又好怕抽到寶校或去到一間谷既小學。
...

如入到宝校, 機會入到B1 中學不多, 可参考你區宝校升中成績, 真係......。

MrBeast 發表於 18-5-3 13:37
【快樂學習】名校子女難抵壓力轉校 媽媽:哭着做功課有什麼意義

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%9 ...

呢啲文章都幾煽情。乜個呀媽唔知傳統名校對學生有要求?當初無人用槍指住佢地要報名校。
天助自助者,  別再怨天尤人

面試要在不同環境,作出不同應對,已是一種好好的訓練。天生性格唔係咁易改變,只有家長才會明白,常說選校首重合適。

Mrs.Luckycat 發表於 18-5-3 15:39
呢啲文章都幾煽情。乜個呀媽唔知傳統名校對學生有要求?當初無人用槍指住佢地要報名校。
...
臨涯勒馬 , 要好多勇氣

考小一眼緣、運氣比較重要。

宇晴 發表於 18-5-1 09:15
《純討論》直私愈來愈多人爭,為左想小朋友愉快學習,反而要小朋友操到好fit 考入直私....入左更加要操,因 ...

某程度上我覺得誇張左,作為父母如噤樣既壓力都受唔到,我覺得太脆弱,為母則強,只要做好,比多啲鼓勵小朋友,結果如何,我都欣賞。
小朋友唔會冇書讀的,加油

assado 發表於 18-5-3 15:19

面試訓練不到什麼, 可以的話在課餘耐心教導小朋友, 如果是SEN ...
面試絕對是孩子學習的好機會。小女經過今年多輪面試後,有了很大的進步。第一/二次面試只回應老師 Yes/No. 結果當然不理想。有次她面試完出來開心地對我講今天我不只答 Yes/No, 還講多了很多。好高興看到孩子的成長和能從失敗中學習!

klm402 發表於 18-5-3 17:11
某程度上我覺得誇張左,作為父母如噤樣既壓力都受唔到,我覺得太脆弱,為母則強,只要做好,比多啲鼓勵 ...

好同意呀!

chungque 發表於 18-5-3 18:56
面試絕對是孩子學習的好機會。小女經過今年多輪面試後,有了很大的進步。第一/二次面試只回應老師 Yes/No.  ...

我們都要計算自己心儀小學面試時間, 之前安排二, 三間小學面試俾小朋友吸收實戰經驗是好。

有D出名水泡私校幾好練習,它們面試早,易從waiting拿到offer(因為多人放棄學位)。有個水泡在身,進可攻退可守。抽到寶校都有後著!

回覆 19841984 的帖子

如何訓練普遍話?

som 發表於 18-5-4 10:11
回覆 19841984 的帖子

如何訓練普遍話?

幼稚園有冇教普通話?

chungque 發表於 18-5-3 18:56
面試絕對是孩子學習的好機會。...

不敢九同 but happy for your gal.

考小一都非只看眼缘同運氣,家長同小孩都要有付出,我選擇得失一起面對。

MrBeast 發表於 18-5-4 12:08
不敢九同 but happy for your gal.

個人認為嘗試總比退宿來得正面
咩都唔做等運到,
到時唔得又賴唔夠人家運氣。

有好多人成日覺得懷才不遇,
其實呢個世界邊有這麼多懷才不遇吖!

個人並不鼓勵
谷,
但建議不要為孩子的能力設限。
只要你願意手拉手地陪著他們一起走,
有時你會發現你會趕不上他們。

由今天開始放下手機,
每天給孩子半小時。

哪怕只跟跟功課,
或做伴讀童。

一段時間後你必定
所體會和收穫

MrBeast    發表於 18-5-4 17:38