用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力... ...
樓主: 宇晴
go

覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力...   [複製鏈接]

ToMing123 發表於 18-5-2 15:10
回覆 chungque 的帖子

老實講,要剛上K3的小朋友做20內的加減數,以及要non-native speaker擁有starter程 ...
20內的加減數, Starters 其實真係好基本...
申請人數遠超出收生人數, 考直私就係咁...

ToMing123    發表於 18-5-2 15:59

19841984 發表於 18-5-2 15:43
Starter 現在冇咩用,十個人中可能九個有
正如我所講好多家長將成果放在張證書上,其實學校不會因你張劍橋證書而收你。相反從中得到一些練習面試題目的機會,這是我們一般想不到要教他們對答的。到時學校一般都會用母語面試,看小朋友的表達能力多於語言。

回覆樓主:

Cert 吾太重要, 小朋友可用两文三語簡單表達, 母語解答到老師問題就可以。

19841984 發表於 18-5-2 16:09
學校不是睇證書,但會考小朋友英普能力。

我孩子也沒有任何證書,

係, 語言能力好的小朋友, 好大部份可以入到2nd in.

醒目開學勳章 王國長老

assado 發表於 18-5-2 16:13
Cert 吾太重要, 小朋友可用两文三語簡單表達, 母語解答到老師問題就可以。
...

咩叫簡單先?
例如老師普通話講故事,expect考生在適當時候俾適當反應,又或者英文俾指令要考生在工作紙指定位置畫出指定物件,已經係要求考生對該語文有一定認識 (唔識講都識聽,係一段過唔係一句半句)

其實應付到都要長時間訓練呢

Charlotte_mom 發表於 18-5-2 16:18
咩叫簡單先?
例如老師普通話講故事,expect考生在適當時候俾適當反應,又或者英文俾指令要考生在工作紙指 ...

係, 所以家長吾好諗住K3時谷幾個月語文就搞掂, K2開始, 好好同小朋友看書, 認字, 伴讀......

pccw2017 發表於 18-5-2 13:46
唔同意,考直私唔一定要死谷先入到,我親戚個女讀開出名玩的幼稚園,搵左間神校純粹當練習去in下,事前乜 ...

佢讀學券幼?

ToMing123 發表於 18-5-2 15:10
回覆 chungque 的帖子

老實講,要剛上K3的小朋友做20內的加減數,以及要non-native speaker擁有starter程 ...
我唔肯定有時有d野係以訛傳訛定係點...但我想講...我女無考Cambridge(但有讀過Cambridge課程)亦肯定唔識20以內加數,今年考小一都有唔錯嘅offer,雖然無神校,但都有熱門(較受歡迎的)小學收...
基本野一定要,例如禮貌(完全唔擔心呢樣,我女係超禮讓,會幫人)有反應(我女慢熱,所以我估我女入唔到神校衰呢樣),另外,我估真係伴讀好緊要⋯⋯我未到呢個階段時,都有上黎取經...每每有前輩分享,我都覺得有什麼秘闕...好多前輩都話讀多d書...之前真係唔明...個人盲中中咁,但我女考完小一,你問我「點培養」佢,我都會話睇書睇書睇書同埋同小朋友溝通多d乜都講一餐!黎黎去去就係考識字,理解,溝通!

回覆 Penipony 的帖子

我諗考到同考唔到都會有截然不同既感受,考得深或淺好主觀,父母同幼稚園既支援,小朋友既性格資質都好大影響,最後小學點解取錄點解reject每個人都有唔同演繹。現在考直私的確不簡單,做家長真係要做足準備功夫,淨係了解每間學校係咪適合自己仔女都要花很多時間,仲要準備應試。至於樓主所講既壓力一定有,大前題係唔好影響家庭關係。講係容易,我唔係一定要考到讀直資,所以開頭都以為自己唔會有壓力,但係當不斷收到reject, 負面情緒一定有,仲曾經搞到同小朋友關係緊張。我會當呢個係學習過程,升小只係子女人生一個好小的階段,得同唔得做父母都會愛錫子女。

呢個係我同小朋友盡力而為之後,收咗七封reject letter既感受。

Penipony 發表於 18-5-2 16:28
我唔肯定有時有d野係以訛傳訛定係點...但我想講...我女無考Cambridge(但有讀過Cambridge課程)亦肯定唔識2 ...

can't agree more.  睇書,睇書,睇書,家長伴讀好緊要。我仔仔讀緊普通學券幼,平時幼稚園學業我地都好求其。有上興趣班,但從來冇外補學術,都有兩間較受歡迎學校收佢。其實壓力都繫家長自己唸嘅姐,小朋友而言,等佢覺得係去新校園玩最好過。

Mytrueapple 發表於 18-5-2 16:28
佢讀學券幼?

Yes ! 開心幼稚園

ToMing123 發表於 18-5-2 17:14
回覆 Penipony 的帖子

我諗考到同考唔到都會有截然不同既感受,考得深或淺好主觀,父母同幼稚園既支援,小 ...

非常同意小女都是今年考小一,但比較幸運大部分能入到最後一輪而且有5/6 offer. 從中亦得到很多寶貴經驗

在這想提下家長們不要輕易為子女定型設限你想入又覺得適合的,學校覺得你孩子不太適合他們。你覺得有點高攀的,
學校就隨便的收了你。因此在申請時不要只放眼你認為合適的學校上,也要報其他類型的學校。要知道你和學校看你的孩子有可能是不一樣的

另外我們要比時間孩子而不是比壓力孩子所以從K1就要做準備而不是K3狂谷。做準備又不等於報這個班那個班,只要讓孩子明白學校每天所教的生字和詞語就這麼簡單 每個家長都能做到,
只是是否願意去做而已。

pccw2017 發表於 18-5-2 13:46
唔同意,考直私唔一定要死谷先入到,我親戚個女讀開出名玩的幼稚園,搵左間神校純粹當練習去in下,事前乜 ...

你講嘅case萬中無一,我識入DGJS 果d由playgroup已經開始鋪路—pn-K1-k2-k3-甚至已經小一都repeat 簡直係過五關斬六將,每個星期閒閒地3晚外補到8pm外面食完飯先返屋企

chungque 發表於 18-5-2 18:30
非常同意。小女都是今年考小一,但比較幸運大部分能入到最後一輪而且有5/6個 offer. 從中亦得到很多寶貴經 ...

明白呀,我仔k1都有日日睇書伴讀,希望佢理解認字都ok

但禮貌、慢熱真係唔知點搞好,長老湊縱壞晒,自己湊番時已俾心機落力教,但始終學壞容易學好難,所以好擔心

其實直資都有缺點,好多年前research 過譏簡熱門的就發覺的師資好young,我比較喜歡有經騐的老師,私校就沒數据。還有我覺得好多直資做marketing好勁好易被誤導。如果你個小朋友有特別需要,我係annual reports 見到的SUPPORT機本上都好少,我聼聞學校會令呢的小朋友自動消失因為如果你影衰距就影響成積收生。

pccw2017 發表於 18-5-2 17:50
Yes ! 開心幼稚園

咁真係好叻

licpd 發表於 18-5-2 19:34
其實直資都有缺點,好多年前research 過譏簡熱門的就發覺的師資好young,我比較喜歡有經騐的老師,私校就沒 ...

但近幾年新派直资成績慕升得好快, 年輕教師有衝勁, 資深老師有經驗, 一間好學校應該不同年資嘅老師, 只係唔好流失率高。
‹ 上一主題|下一主題