用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靈糧 vs 根德園
go

靈糧 vs 根德園 [複製鏈接]

兩種完全唔同路線既學校,小朋友性格內向,但學野快,係靈糧讀緊超級快樂,但難得根德園(am)收左,唔比佢讀怕好似沒剎左佢個機會。始終根德園個學術底強好多。好苦惱
   0    0    0    0

回覆樓主

Kv 小朋友反學一樣好開心好快樂架!唔係外間講到既咁恐怖,又開心又學到野,如果諗長遠接小學唔想同小朋友有損感情我會揀KV

Tapmunmama 發表於 18-5-1 08:18
兩種完全唔同路線既學校,小朋友性格內向,但學野快,係靈糧讀緊超級快樂,但難得根德園(am)收左,唔比佢 ...

沒有最好的學校,只有最適合的學校

我也放棄了根德園am offer , 當初報名也只為名氣,學術,升小等客觀數據

最後選了一間地區普通幼稚園,我嘅小朋友聽教聽話,但慢熱內斂,我地選了一間細校,著重家校合作溝通嘅學校,雖然未開學,但冇後悔放棄KV

回覆樓主

去年我係靈糧轉根德,打算考直私,返靈糧就要自己教佢學術;返根德就只學英文,其他就陪玩。

最後決定由學校教學術,自己負責課外不同活動。

小朋友本身係投入返學的,在兩間老師都話佢主動、守規、投入。

Tapmunmama 發表於 18-5-1 08:18
兩種完全唔同路線既學校,小朋友性格內向,但學野快,係靈糧讀緊超級快樂,但難得根德園(am)收左,唔比佢 ...

如果佢肯坐定定學習,就揀KV 啦

KV for sure

醒目開學勳章

回覆樓主:

樓主 想小朋友讀乜嘢學校?你又願意自己附出教小朋友幾多嘢?如大抽獎抽中乜小學就讀乜小學,咁讀邊間幼稚園都無所謂。
0糧肯定要外補,學術唔使止意學校,中英數 怕且都要補。
kv其實只係 英文聽講方面較弱,寫方面絕對無問題。

回覆樓主:

kv ok
‹ 上一主題|下一主題