用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派到第幾志願,大家開始會叩門?
樓主: 聞一多
go

派到第幾志願,大家開始會叩門?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-5-1 22:32
What's the final result?

果d神津當然冇份啦,好彩有自一同甲一收留  

patpat234 發表於 18-5-2 00:28
唔係
可能因為大仔當年有機會有能力揀b1 中學已經遠遠超出我想像,而且當年沙士 bb出生率低
阿女由哥哥睇 ...
鎖定一間, "非君不嫁", 在我看來多出於 '藝高人膽大',
如果真的如此, 阿女成績應該相當好,
換了是我, 很可能也會這樣填,
雖然總有機會 "唔好彩", 但做事從來都係 "謀事在人, 成事在天",
做足了功課, 就看天意吧! 畢竟天道酬勤, 不用太擔憂.

回覆樓主:

很多人的自一/乙一甲一都不是最心儀的學校,不過是各種衡量之後的選擇,先手握一個可接受的再去追求最喜歡的,那麼叩門是必然的。

回覆樓主:

如果派到乙二但如果同區比叩, 我都想叩自一, 但自一係聯繫小學, 只接受聯繫學生叩,或者叩番自二乙一

asweetmom 發表於 18-5-3 06:15
很多人的自一/乙一甲一都不是最心儀的學校,不過是各種衡量之後的選擇,先手握一個可接受的再去追求最喜歡 ...

乙一不是最喜愛可以理解。

其實自一甲一都唔搏,如果你係嗰個banding 都唔搏,叩門仲難。

所以。。。有無實例?

akys 發表於 18-5-2 11:26
叩門試深好多。小學前列可能要95+,唔容許幾個唔小心; 但中學可能80+已經好好,而且叩門試無課文,Model  ...
扣門可能10個或幾十個才收一個,要深少少先可以分別出叻及更叻!果少少可以好另類,好唔同!
扣門試有一個好處,當年單睇中英數考試成績,不計面試及其他多元競比,純學術,適合另一類小朋友!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

聞一多 發表於 18-5-3 09:26

其實自一甲一都唔搏,如果你係嗰個banding 都唔搏,叩門仲難。

人既心态千百种,有人知足常樂,有人不断上游……就算中自-甲-係原本心儀,中左可能又諗可以再上-層嗎?不試白不試,試了無損失,反正有自-/甲-了。

babyboombb 發表於 18-5-3 08:02
如果派到乙二但如果同區比叩, 我都想叩自一, 但自一係聯繫小學, 只接受聯繫學生叩,或者叩番自二乙一
...

既然心儀自一,即使只收聯系,都去交低份叩門料資,以表誠意,或者有意外收獲呢!上年阿囡同學叩到間B1女校,該校只派叩門表比全A學生,我知同學3A1B,但都順利攞form叩門,以家讀緊添喇。

派到第幾志願,大家開始會叩門?

第一都可叩門。

Yanamami 發表於 18-5-3 09:33
人既心态千百种,有人知足常樂,有人不断上游……就算中自-甲-係原本心儀,中左可能又諗可以再上-層嗎 ...

派到甲一二乙一二我開香檳了,
乙三就要叩了
哲哲寫真 哲哲私相集

聞一多 發表於 18-4-30 16:47
派到第幾志願,大家開始會叩門?

我會第六就叩啦
別忘了還有一批手執 SPCC, DGS, DBS, SPCS, HYS...

去叩 QC, BPS, LSC, MCS, SMCC....

搏盡無悔

jumphigh 發表於 18-5-3 15:48
手執SPCC都去叩?  為乜呢?

聞一多 發表於 18-5-3 09:26

搏不搏每個人考慮不一樣,不是個個家長都那麼進取。再說,後果自負,搏不到是接受還是不認命去叩門,兩者都很痛苦。
每年這個時候,我聽到最多的是「穩中求勝」。

emibaby 發表於 18-5-3 10:13
既然心儀自一,即使只收聯系,都去交低份叩門料資,以表誠意,或者有意外收獲呢!上年阿囡同學叩到間B1女 ...

謝謝, 都試下, 但希望唔洗叩啦!

happy105 發表於 18-5-1 08:51
我就係咁諗如果自行唔收,我都會盡最後機會叩多次!唔得都叫做盡左力。

...

Same, 我果陣同呀仔都傾好,唔係佢自行心儀果間既話,就一齊去叩門。仲記得果朝佢食早餐唔小心倒左杯華田落條校褲度(白褲!!!), 即時問啲有直資既同學陣間要叩門就除條褲借黎著 好彩,呀仔順利入到佢最愛果間自行學校

pokinponi    發表於 18-5-7 09:52

emibaby 發表於 18-5-1 21:35
上年派乙二,都走去叩自一同甲一 ,同埋d神校 。

對扣問知識缺乏,請問係咪大多學校都係公佈翌日扣門?時間方面正常可扣到多少間學校?

約放榜 一星期前, 上心儀的幾間學校web-site查詢,

silvia_ng 發表於 18-5-7 08:19
Same, 我果陣同呀仔都傾好,唔係佢自行心儀果間既話,就一齊去叩門。仲記得果朝佢食早餐唔小心倒左杯華田 ...

好好笑呀!有無即刻除返條褲比人呀 成日聽你地講好想入果間跟住就入到,唉!希望我遲啲都可以好似你地咁留言喇!
‹ 上一主題|下一主題