用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派到第幾志願,大家開始會叩門?
樓主: 聞一多
go

派到第幾志願,大家開始會叩門?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-5-1 19:55
理論上,第二志願就會有人去扣門!
如果你住東區,心儀LSC、QC,可惜東區無LSC位,QC得兩個,你又唔敢乙一填佢,咁既情況,可能派到乙一都會去LSC、QC叩門。

os_ecu 發表於 18-5-1 20:21
有人第一都會去叩添:自覺信錯學校了.
講咗好多次,係大抽獎階段,學校同家長係有利益衝突既。

CMMANDY 發表於 18-5-1 19:49
襯後生,有好多選擇時,就放鬆d
我仔性格会好勝些少,心儀对像会盡力先追,追唔到先移情别恋,他當然也不会為棵樹而放棄整个森林,反正靓樹有咁多選擇,不過既然係自己一眼鍾情的靓樹,當然拼盡無悔,輸咗都叫努力过,最多可惜有缘無份啫!
不過,每個孩子性格都不一樣,你孩子率性樂天又有自信,其實好叻仔

ANChan59 發表於 18-5-1 19:55
理論上,第二志願就會有人去扣門!

上年派乙二,都走去叩自一同甲一 ,同埋d神校

回覆 patpat234 的帖子

過來人分享,

五月: 開始震

六月: 無咁震 (可能慣了)

七月: 強震再來...

GIPW    發表於 18-5-15 10:48
pokinponi    發表於 18-5-2 10:23

王家爸爸 發表於 18-5-1 21:21
如果你住東區,心儀LSC、QC,可惜東區無LSC位,QC得兩個,你又唔敢乙一填佢,咁既情況,可能派到乙一都會去 ...
Why not DBS?
I guessed my son got in the second choice through self-discretion stage. First choice was QC .....  

LSC not our cup of tea due to religious reason.

王家爸爸    發表於 18-5-1 22:42
王家爸爸    發表於 18-5-1 22:41
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

emibaby 發表於 18-5-1 21:35
上年派乙二,都走去叩自一同甲一 ,同埋d神校 。
What's the final result?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Hoba15 發表於 18-5-1 22:30

3年前大仔升中完全唔洗震

原來係咁, 當年有直資在手?

Hoba15 發表於 18-5-1 22:48

原來係咁, 當年有直資在手?

唔係
可能因為大仔當年有機會有能力揀b1 中學已經遠遠超出我想像,而且當年沙士 bb出生率低
阿女由哥哥睇中學時已鎖定1間直到依家,非君不嫁,所以如果咁唔好彩就真係唔知點算

IloveJJ 發表於 18-5-2 10:29
叩門試唔小心都會有影響喎!

叩門試深好多。小學前列可能要95+,唔容許幾個唔小心; 但中學可能80+已經好好,而且叩門試無課文,Model Answer冇咁死。據我所知,某B1校叩門試平均分72已經是最高分了。

akys 發表於 18-5-2 11:26
叩門試深好多。小學前列可能要95+,唔容許幾個唔小心; 但中學可能80+已經好好,而且叩門試無課文,Model  ...
叩門試中英科其實會考咩?  閱讀理解, 作文?

akys    發表於 18-5-2 14:03

IloveJJ 發表於 18-5-2 10:27
如果自行揀既學校同乙一係一樣,咁入咗乙二,仲叩唔叩乙一呢?
自行唔收,其實係咪表示自己力有不及呢?
...
自行就收,肯定係学校的精英份子,但唔收又唔代表力有不只,只是有人叻过自己咁解!叩門是额外的机会,咪盡力试下,人地收得你读,肯定唔会力有不及,人家也大把選擇的。
当然,若自行連面试机会都冇,即代表程度和条件有差距,那就机会好微,还是考慮下移情別恋也是另一較佳選擇

回覆樓主:

叩門同志願是分開,見派第一志願也叩門

當年我囡升中,我一早同佢說好不叩門,我知道叩門係難事,成功率唔高,我唔想大家要折騰,如果叩唔到,佢可能覺得自己失敗又要讀一間唔係心儀嘅學校!
其實當時我係有信心,佢係BAND 1 生,我已放了間幾鐘意的BAND 2 在第4志願,最衰都係呢間掛,都唔係差! 頭3間都係英中,所以我唔想再叩門!

結果我囡入左自行第一!

Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

王家爸爸 發表於 18-4-30 17:09
假設你係B1A,又心儀LSC,但係你住其他區,LSC自行無收到你,你可能派乙一都去考下筆試,碰下運氣。
又假設 ...

聞一多 發表於 18-4-30 16:47
派到第幾志願,大家開始會叩門?

我會第六就叩啦

如果自行入左第二志願就扣啦。

自行時老師話係B2但又話保守咁計。原本自己只算一間但最後我報多間聲稱係B1C但EK 分析佢DSE成績未到。呈三後入左B1. 老師話我大抽獎第一志願(即自行第一志願)入硬咁濟。

如果自行咁好彩第二志願入左我就去扣第一志願那間

‹ 上一主題|下一主題