用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派到第幾志願,大家開始會叩門?
樓主: 聞一多
go

派到第幾志願,大家開始會叩門?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-5-1 00:25
非君不嫁?BPS?

佢攪到我要震到7月10

王家爸爸    發表於 18-5-1 16:03

王家爸爸 發表於 18-4-30 17:09
假設你係B1A,又心儀LSC,但係你住其他區,LSC自行無收到你,你可能派乙一都去考下筆試,碰下運氣。
又假設 ...

我就係咁諗如果自行唔收,我都會盡最後機會叩多次!唔得都叫做盡左力。

叩門, 其實係好辛苦, 學生可能需要筆試,  面試, 見校長

一起叩門的學生, 過300人的, 我亦有聽聞, 爭的可能係5至6個位

大家想像一下, 自己係當中的學生, 夠竟機會有多大, 不過, 有些可能係頭3 的同學, 基本唔怕同人比試, 但其實, 現實係, 有好多頭3 加特異功能的,  都一條龍喎

所以, 家長們, 問下仔女, 想一想係什麼情況下, 他們會叩門, 記住, 聽他們的心聲, 接受他們的意願,  他們已經長大

在此祝各位派到心儀的中學, 舉杯慶祝

回覆 CMMANDY 的帖子

其實,叩門未必有大家想像咁難咁恐怖的!往年我校就有3-4位同學叩門跨区1A校成功,他們成績雖然不差,但未到级頭(20名內)位置,有他們只抱一试無妨的心態,结果出人意外,皆大欢喜!反而有些成绩比他們更佳的同學知道後,也有些後悔自己為何不去试一下!
所以,反正唔试就冇机会,既然心儀,何妨一试?

TLHE 發表於 18-5-1 12:23

其實,叩門未必有大家想像咁難咁恐怖的!往年我校就有3-4位同學叩門跨区1A校成功,他 ...
勁喎, 無論如何, 看小朋友意願,

當然大前题是小朋友意願,一讀六年,若是小朋友心儀的首選,自然努力到最後才無怨無悔吧!總好过知道別人成绩条件比自己差,也成功叩入,那就真的無話可說,後悔自己沒有嘗試的堅持和勇氣也太遲了吧!
那叩門成功的例子,當初老師也說机会近乎零,因為他們成绩不算最前列那批,而我校只算区內一線,也不是名小,所以成功机会確实不高,只是世事可無绝对,真的一地玻璃碎

TLHE 發表於 18-5-1 12:45

當然大前题是小朋友意願,一讀六年,若是小朋友心儀的首選,自然努力到最後才無怨無 ...

我覺得去到叩門階段,小朋友已經冇嘢可以輸喇,俾我實會盡搏!其實我好怕講“早知就點點點",所以想試就去試!

回覆 Queenielam88 的帖子

自古成功在嘗試,教小孩子亦然,既然喜歡,就要勇於爭取,畏懼困難,必然沒有成功的机会了!当然,嘗試亦不是必勝,自然要有勇於面對失敗的勇氣,孩子跌了,懂爬起就好,也是一种經歷,一个成長的过程,比站在原地懊悔,不是更强嗎?
所以,我們上年也是作好叩準備,自行不成就努力叩門,好彩最後用不著。希望大家今年也顺利入到心儀中学吧

我只覺得小朋友心態上是否能接受接連被拒絕也要考慮

回覆 Joe8889 的帖子

做父母親的,最懂自己孩子的能力吧!承受失敗的勇氣,也是從小的教育,不能一步到位
分享只是当年眼见旁邊站著懊悔的孩子太多,当然家長和孩子们溝通好,自然事半功倍!若只是家長有期望,孩子卻力有不及,那自然要衡量為要。

Joe8889 發表於 18-5-1 14:59
將來漁翁撒網幾十份工都可能落空……早d有挫敗經驗亦未嘗唔係好事。

TLHE    發表於 18-5-1 15:52

Yanamami 發表於 18-5-1 15:47
將來漁翁撒網幾十份工都可能落空……早d有挫敗經驗亦未嘗唔係好事。

係呀,有電視節目做過有剛畢業青年見咗幾份工失敗,之後就日夜坐响屋企一路下來就變隱青喇,真係好恐怖!其實唔多唔少家長都唔負責任。

幾百人争幾个位……最好时机令小朋友明白两个道理:

*-山还有-山高~~天外有天,人上有人。

*試,就有机会;唔試,机会就係零。

patpat234 發表於 18-5-1 02:01
佢攪到我要震到7月10
港島區女仔,只要唔係南區,都唔會差既,放心。

Yanamami 發表於 18-5-1 15:47

happy105 發表於 18-5-1 08:51
我就係咁諗如果自行唔收,我都會盡最後機會叩多次!唔得都叫做盡左力。

...
都係嗰句,男仔就去LSC、SJC考叩門筆試。女仔我就無嘜研究。

簽名被屏蔽

TLHE 發表於 18-5-1 12:45

當然大前题是小朋友意願,一讀六年,若是小朋友心儀的首選,自然努力到最後才無怨無 ...
換上另一角度,  是否必須要,  入讀大部分人, 都會"嘩" 的英中,  有時,  表面風光咋,  當你處於一個長期作戰的處境時,  可能,  會羨慕人家, 可以輕鬆咁生活, 直到高中才起跑

Yanamami 發表於 18-5-1 15:58
幾百人争幾个位……最好时机令小朋友明白两个道理:

*-山还有-山高~~天外有天,人上有人。
啱!   但家長要真實明白, 唔容易的事, 成功唔到, 唔係小朋友的錯, 家長千祈不可失望過他們, 還要做好鼓勵他們功課, 重拾心情  , 接受現實.  

Joe8889 發表於 18-5-1 14:59
係架, 如果有朋友知道, 梗會問你成唔成功, 更可能說,  xxx同學, 已經收到電話, 不竟,  童言無忌
‹ 上一主題|下一主題