用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘 Band 1 仔做了進取的填表
樓主: ricky944
go

官塘 Band 1 仔做了進取的填表   [複製鏈接]

pooh仔 發表於 18-5-1 10:23
咦... 感覺到那班家長嘅細路成績應是一般,所以先諗啲旁門左道方法令自己子女增加勝數!
...

一個係既然我要局升,你就要走。一個係我又唔想出力想直升,不如你走~~~

pooh仔 發表於 18-4-30 22:24
因佢自行去in聯繫英中,佢仔亦喜歡但又不大信心會成功.
咁個家長教佢咁填表,朋友都知有啲唔對路.

咁嘅情況我又吾覺得個家長跣佢呵,佢自己都心儀間聯繫英中,放乙一都正路啊,而且亦有聯繫位,機會已比人高啦!抽獎嘅嘢風險就要自己取嘅捨啦! 如果你吾想去博跟本無必要問別人意見,讀了6年都吾知自己學校玩法,真係攞來怨。
比我都咁樣填,但吾會放直中及B2學校於咁前囉。

lm251099 發表於 18-5-1 11:45
咁嘅情況我又吾覺得個家長跣佢呵,佢自己都心儀間聯繫英中,放乙一都正路啊,而且亦有聯繫位,機會已比人 ...

佢喺升直屬中學,所以要放乙一才優先.
聯繫嗰間是自行選的,如自行得咗根本唔需要填寫!

pooh仔 發表於 18-5-1 11:50

我明白玩法,正如你所言,佢自行已信心不大,自然係在甲乙一來補飛啦。起碼都有聯繫位可用,除非佢對心儀學校可有可無,咁當然係用返學校正路玩法啦。

ricky944 發表於 18-4-30 13:38
乙一  張祝珊 有6個位
乙二  華英     有5個位
乙三  蒙民偉  有74個位

係咪有後著?

醒目開學勳章 王國長老

kkhon 發表於 18-5-1 01:07
有家长仲奇怪,人地p4去聽A校同B校简介会之后讃好,佢一心以为人地自行實会報A校同B校,佢又冇问过人地報边 ...
我同我囡一早鎖定目標, 班主任同唔少老師, 甚至校長都知, 我都唔明點解仲要問.

如果我囡真係要報 DGS 既, 一早用運動報左喇.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

bb鼠 發表於 18-5-1 01:50
有一次我接個女補習,有個家長走去問我女自行邊間,我大大個人企係女隔離佢唔問好在我女都唔蠢, ...
論成績我囡真係好過佢, 運動.....田徑, 乒乓波, 排球同埋另一專項, 係運動牌面上又真係好過佢, 唔知係咪因為咁擔心我囡入到 DGS, 所以不停咁問到我囡頂佢唔順.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

N年前, 西貢區校網, 甲一聖言, 甲二黃芴南,乙一是3個位的聖言。
當年阿仔同班有3人乙一是聖言, 三人自行聖言有面試,最後一位入讀聖言, 估計是自行入

Lucifer3960 發表於 18-4-30 15:03
回覆 ricky944 的帖子

家長填得應該有把握, 但為何要出PO 出來討論, 一陣走幾個自稱"專家"或"用家" 出來,  ...

驚人同你爭食 ? 你驚就唔好玩討論區啦。

pooh仔 發表於 18-5-1 11:50
我睇咗好耐都唔太明, 又直屬又聯繫.

香港目前應該沒有一間小學係同時有聯繫中學和直屬中學

其實你係咪想講, 個家長自行時為小朋友申請一間有聯繫小學既中學 (但佢小朋友唔係讀緊個間聯繫小學), 乙1又想再搏?

如果家長同小朋友好心儀人地學校, 對自己直屬中學唔係咁心儀, 咁用埋乙1去搏, 其實無問題喎!

好似聖家, 聖羅撒, 高主教, 港華等小學既家長, 咪又係大批乙1唔選直選中學搏其它學校

不過風險係為自己去衡量.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 18-5-1 00:33
我囡個時仲抵死, 有位女同學不停問佢成績, 由 P.5 問到大抽獎交表為止.

最頂癮係 P.6 我囡拎左學生運動員 ...
嗱, 我好坦白, 未交表都叫人盡填B1先填幾間B2, 不過無乜人會聽啫!

咁當然, B1學校之間既排序, 就自己諗吓啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-2 08:58
我睇咗好耐都唔太明, 又直屬又聯繫.

香港目前應該沒有一間小學係同時有聯繫中學和直屬中學

sori, 表達得有啲亂!
朋友仔小學有直屬中學,咁自行有兩個機會,就點都試一間比自己中學同level or up.  又唔等於唔喜歡自己中學.  仲有面試嘅嘢冇人知學校嘅準則如何,信心不大都好正常.

而家去到大抽獎,自己中學100%穩入,咁正路都填乙一,自行那間可以填甲一博運數!

這不是最好策略咩!

另:我女間小學擺到明自行時唔會收小學部學生, 咁有實力有信心同學咪一窩蜂去咗東區某間B1A女校自行, 講真人哋中學收得你小學部過嚟學生吖! 最後填表都喺將自己中學放番乙一!

pooh仔 發表於 18-5-2 10:53
sori, 表達得有啲亂!
朋友仔小學有直屬中學,咁自行有兩個機會,就點都試一間比自己中學同level or up.   ...

都要睇吓邊間直屬中學,如果我係聖家,聖羅撒,高主教小學既B1學生家長,乙1一定留番俾其它中學

hkpapa852 發表於 18-5-2 12:46
都要睇吓邊間直屬中學,如果我係聖家,聖羅撒,高主教小學既B1學生家長,乙1一定留番俾其它中學
...

中西區某男校,小學在灣仔!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-5-2 09:25
嗱, 我好坦白, 未交表都叫人盡填B1先填幾間B2, 不過無乜人會聽啫!

咁當然, B1學校之間既排序, 就自己諗吓 ...

你打埋千字文去分析點解, 信與不信, 適隨尊便

pooh仔 發表於 18-5-2 13:33
咁成績比呢間男校好既學校其實無乜幾多,當然唔值得為唯一間放棄呢個乙1

pooh仔 發表於 18-5-2 13:33
如果乙一填咗QC,已經同中學部無緣。派唔到QC,就要等叩門,所以值搏率唔高。

hkpapa852 發表於 18-5-2 12:46
...
(如果我係聖家,聖羅撒,高主教小學既B1學生家長,乙1一定留番俾其它中學)

For 聖家,高主教小學, I understand why choosing to another school.

But for 聖羅撒, I don't understand.

I think 聖羅撒 is good and doubt if it is worth to give up it and go to another school for B1 child.

Pls kindly advise.

pooh仔 發表於 18-4-30 22:44
其實去到這階段,有啲知你是敵友平時懶friend, 你又冇諗到佢會跣你!

突然都記起,早好幾年前(班仔應剛 ...
害人之心不可有, 防人之心不可無。

我都係咁教阿女, 佢P5同學仔都講大話, 明明測驗高分, 都同佢講得8X, 又成日話自己未溫書。我同佢講, 下次同學仔再咁講, 就話俾佢哋聽你早幾個月已經開始溫, 溫到嘔晒血, 然後飲返, 再爬返起身溫過。

lovebb2 發表於 18-5-3 09:35
(如果我係聖家,聖羅撒,高主教小學既B1學生家長,乙1一定留番俾其它中學)

For 聖家,高主教小學, I under ...
因為聖羅撒小學响九龍KLN3網, 中學建校於沙田, 小學好多九龍家長, 中學活動多, 如果要日日入沙田返學, 家長會覺得唔多好, 再加上B1A-B1B小朋友响KLN3其實都好多選擇, 唔駛一定要山長水遠入新界, 車錢、時間都要考慮。

新界出九龍讀書就多, 九龍入新界讀書就比較少。
‹ 上一主題|下一主題