用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘 Band 1 仔做了進取的填表
樓主: ricky944
go

官塘 Band 1 仔做了進取的填表   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-30 15:12
咪傻啦!

鍵盤勇士看似好多, 但現實夠膽做勇士既, 我相信應該十分之一都無
祝妳好運

bb鼠 發表於 18-4-30 18:32
我果區直頭唔可以同人講

去到這階段人性一面就會出現, 講比人知至多跟你風;
另一類衰到跣你一鑊,明知直屬要填乙一才有優先抽,居然可以叫你乙一填區內一間熱門英中(聯繫),乙二叫你填直屬,乙三報區內band 2, 好彩朋友都機警問一問我,如不死!

朋友仔一定band 1生穩入直中!

pooh仔 發表於 18-4-30 22:04
另一類衰到跣你一鑊,明知直屬要填乙一才有優先抽, ...

咁又那個D,讀左六年都吾知直屬要必須放乙一

老實,   為自己囝囡,  小四已經要部署,  找料,  自己耍有充足準備

其實自己的小朋友也不緊張嗎學校由5年級開始已經有幾次講座,一早做好功課就不怕人跣

bb鼠 發表於 18-4-30 22:18
其實自己的小朋友也不緊張嗎學校由5年級開始已經有幾次講座,一早做好功課就不怕人跣
...

因佢自行去in聯繫英中,佢仔亦喜歡但又不大信心會成功.
咁個家長教佢咁填表,朋友都知有啲唔對路.

好彩冇事,填番直中乙一,乙二叫佢可以收工

pooh仔 發表於 18-4-30 22:24
因佢自行去in聯繫英中,佢仔亦喜歡但又不大信心會成功.
咁個家長教佢咁填表,朋友都知有啲唔對路.

我地校教有聯繫都一定要乙一,不然同大家一齊大抽獎,更何況直屬

Junjun7 發表於 18-4-30 20:02
要想刪一早已刪了
如果唔刪,一係入SPSLT,一係就去到好後。

回覆 王家爸爸 的帖子

其實現階段大家都交哂表回學校,
講出來只是大家分享下個機會率

bb鼠 發表於 18-4-30 22:26
我地校教有聯繫都一定要乙一,不然同大家一齊大抽獎,更何況直屬
...

其實去到這階段,有啲知你是敵友平時懶friend, 你又冇諗到佢會跣你!

突然都記起,早好幾年前(班仔應剛上咗U), 同校家長A講到自己間直中成績退步又乜又物,話唔好選,咁那個家長B聽完唔知點解喇佢冇填到,但轉頭A自己偷偷填咗直中乙一最後當然得咗,亞B就慘喇比佢跣到攤攤腰(這單是朋友講佢學校情況)。
所以聽完那刻 我驚覺家長好恐佈!

ricky944 發表於 18-4-30 22:37
回覆 王家爸爸 的帖子

其實現階段大家都交哂表回學校,
如果學校又已經交哂表俾教育局,咁就無問題。

eli_leung 發表於 18-4-30 22:12
咁又那個D,讀左六年都吾知直屬要必須放乙一

朋友當然知喇,佢仲喺幼稚園生上,但那刻冇去算人,只感奇怪! 正所謂有心裝冇心

pooh仔 發表於 18-4-30 22:44
其實去到這階段,有啲知你是敵友平時懶friend, 你又冇諗到佢會跣你!

突然都記起,早好幾年前(班仔應剛 ...

近來呢個時候,搭電梯會有9唔搭8嘅家長問我:阿女㨂咩學校呀?由呈一已經開始問,我一路答睇下咩成績先啦⋯⋯到早排又再問,我求其作一間算
我阿女都識啦,叫佢8下人地㨂乜?佢話好fd果d先會講
其實如果㨂直屬都一定入,佢咁樣跣人真係好衰

醒目開學勳章 王國長老

bb鼠 發表於 18-4-30 22:52
近來呢個時候,搭電梯會有9唔搭8嘅家長問我:阿女㨂咩學校呀?由呈一已經開始問,我一路答睇下咩 ...
我囡個時仲抵死, 有位女同學不停問佢成績, 由 P.5 問到大抽獎交表為止.

最頂癮係 P.6 我囡拎左學生運動員獎, 要去 DGS 度上堂, 體育科老師畀封信我囡時個女仔望到女拔兩隻字, 即刻問我囡 DGS 係咪已經收左佢, 仲話唔見佢去 interview 既, 我囡一貫作風唔答, 返黎同我講返件事, 我咪同我囡講, 再問你時你話 DGS 係收左丫, 不過 rejected offer, 希望佢有機會入喇.

所以唔止家長畀人問到怕, 同學之間都幾難頂下.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-5-1 00:33
我囡個時仲抵死, 有位女同學不停問佢成績, 由 P.5 問到大抽獎交表為止.

最頂癮係 P.6 我囡拎左學生運動員 ...
有家长仲奇怪,人地p4去聽A校同B校简介会之后讃好,佢一心以为人地自行實会報A校同B校,佢又冇问过人地報边间,其实人地報A校同C校,佢就報左A校同B校,佢去到B校面试吾見人,去到A校面试連招呼都吾同人地打,结果佢入左B校,人地入左A校,就覺得人地sin佢嬲左吾采人。仔女係自己,揀学校冇得懒,自己仔女適合咩学校自己最清楚。

miriam 發表於 18-5-1 00:33

最頂癮係 P.6 我囡拎左學生運動員 ...

有一次我接個女補習,有個家長走去問我女自行邊間,我大大個人企係女隔離佢唔問好在我女都唔蠢,答佢唔知

ricky944 發表於 18-4-30 13:38
乙一  張祝珊 有6個位
乙二  華英     有5個位
乙三  蒙民偉  有74個位

如果不是自行/甲部收咗;乙一/三 機會不差  

pooh仔 發表於 18-4-30 22:44

突然都記起,早好幾年前(班仔應剛 ...

我小朋友早年升中咪係咁囉,一個識左8年既KG+PS既家長,當時已升級至好友,力勸我地揀他校,唔好直升中學部,仲話我小朋友唔中意讀書云云,我答’吓?佢唔中意讀書?佢係1A黎喎’。其實,係佢自覺佢小朋友無力(emoji)船,所以唔俾我小朋友直升,係佢愛比較下唔中意他人好過佢小朋友。

又另一家長姊妹均在同一學校讀,家姊已經試過一次,成績弱以為未能直升,註冊直資後叩番中學部直升。到細妹重施故技,成績亦係未能穩升中學部,又云如何選校都唔懂,亦少聯絡其他家長,先引某些同學考直資,自己收左但唔註冊。到統一簡介會,該位家長最積極,坐貼老師先爭取表現,仲俾老師爆佢已交表,仲係第一個交。

所以,選校真係要自己揸定主意,乜類型家長都有,可以跣到直~~~

mcl203 發表於 18-5-1 09:48
我小朋友早年升中咪係咁囉,一個識左8年既KG+PS既家長,當時已升級至好友,力勸我地揀他校,唔好直升中學 ...

咦... 感覺到那班家長嘅細路成績應是一般,所以先諗啲旁門左道方法令自己子女增加勝數!

pooh仔 發表於 18-5-1 10:23
咦... 感覺到那班家長嘅細路成績應是一般,所以先諗啲旁門左道方法令自己子女增加勝數!
...
其實成績名列前茅的同學,不妨大方D,話俾人知自己選擇,大家知道後自己衡量,是去競爭,還是避一避佢,去第二間。至少可以避免同門相爭,技不如人,真係冇的講。自行適應。
大抽獎就唔同,自己搞好自己果part算數。
‹ 上一主題|下一主題