用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議! ...
樓主: BK_Milk
go

【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議!   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-5-5 09:34
唔會唔明啦!佢係寫錯字,同埋唔小心嗰啲,例如英文眾數但忘記加s咁。佢錯既野,係唔駛我教,自己識改架。 ...

咁呢D 由佢囉...

Jane1983 發表於 18-5-4 12:16
回覆 IloveJJ 的帖子

佢覺得自己叻無問題,但就唔應該踩其他人。

我都覺得而家D 家長太錫, 外傭幫忙只係其一.

家長咩D 攬上身, 想幫子女解決所有問題, 包括埋下半世問題, 自己辛苦又害左D 仔女.

IloveJJ 發表於 18-5-5 09:43
有無睇最近個理財廣告?講父母打算供仔女既仔女讀書?發神經!
無! 少看電視!
可否暗示下, 好想睇點痴線法!

ar_mak 發表於 18-5-4 00:00
咁可能你未經歷過勒,去到呢D環境,分數真係唔重要,最重要係名次!你知唔知考第一同考第二既差別有幾大? ...

唔係直接回應係呢句, 不過想到D 野, 可能寫法岩你聽...

其實係咪追求分數, 定係長遠教育, 係只有空想, 定係做法可貫切, 關鍵都係睇個 "局".

譬如: 追唔追分數, 係咪龍校昇中係個局; 自理唔自理, 係咪外傭長老定FTM又係個局.

即係有呢個局, 件事易做好多, 好似工作上, 邊個係承包商供應商, 搵岩哂係工作順利好多.

問題係, 好多人有果個局, 仍然做個市場習慣做既事, 譬如: 入左龍中無排名, 硬要搵D 野比較下, 跟著心感不安, 要做D 野; FTM 全掌控, 又搵兩個外傭幫D 少主...

教仔點解要從小開始? 除左好多人心果句, 覺得知識從小灌輸, 更重要係早著先機, 可以自己擺呢個 "局".

有D 內地親友, 習慣將細路從小交俾長老帶養, 到入學齡時自己攪返, 發覺積錯難返. 但係你問D 長老點解D細路咁野蠻, 隨時發脾氣, 丟野打人, 佢地會答你係天生既!

有機會擺局唔去擺, 有果個局, 但做返個市既習慣, 咁最後只能夠唔係怨天生就係歸咎於社會制度!

retriever 發表於 18-5-5 09:17
早幾日運動會, 小二, 大家全情參與...

入決賽機會幾有幾名, 有落選跟埋其他同學, 為已進入決賽同班同學打 ...

玩運動,最大的好處係培養出堅毅不屈的精神,鍛練到意志,唔怕輸、打不死,應該係陽光,唔係陰沉的憂憂。

憂憂可能有上進心係真,但鬥心要配搭正面的心理質素,先至襟玩。消耗太多精力唔開心、嫉妒其他人,好難打拼到終點。

retriever 發表於 18-5-5 08:15
你講呢D 唔等於佢重分數架?

佢媽唔需要重分數。咁樣的配套,小朋友日積月累咁學習,好難唔醒。

Jane1983 發表於 18-5-5 10:32
玩運動,最大的好處係培養出堅毅不屈的精神,鍛練到意志,唔怕輸、打不死,應該係陽光,唔係陰沉的憂憂。
...

憂憂平時係一個活潑多言調皮既細路, 但對得失看得重, 去年進不了決賽, 還哭起來要父母安慰. 據說佢可坐著做幾小時習題, 媽媽圈內勁讚!

反過來, 那些入不了決賽, 還嘻嘻哈哈似無件事, 跟同學替班代表加油打氣, 又是否欠缺上進心表現?

retriever 發表於 18-5-5 10:49
憂憂平時係一個活潑多言調皮既細路, 但對得失看得重, 去年進不了決賽, 還哭起來要父母安慰. 據說佢可坐著 ...

有無上進心係睇佢發現自己唔够人砌,之後有無願意投入更多時間和精神去提升自己。喊呀、發脾氣和妒忌人,係情緖管理問題,唔係鬥心。

假設一個無練跑無練水但成績好的學生,年年陸運會和水運會都頂唔順輸比個個星期操到行行聲的校隊同學而垂淚。一次半次人地安慰佢,再係咁就唔理啦,根本期望唔合理。

Yanamami    發表於 18-5-5 12:24
retriever    發表於 18-5-5 11:23

IloveJJ 發表於 18-5-4 13:26
我唔在場,我仔講既,我唔介意,我仔都唔介意  
我話佢知,同學踩緊佢,教佢點答返人,佢仲話覺得 ...

好可愛

Jane1983 發表於 18-5-4 10:28
回覆 ar_mak 的帖子

果次我女比賽,烈日當空打咗個幾鐘,一早有match point但佢close唔到,佢其實係技高一 ...
我還在說小朋友參加比賽, as far as i can c, too worried abt losing.  will need a lot of persuasion.   thats only the first huddle

Jane1983 發表於 18-5-5 10:32
...
some food for thought:

A wise man can learn more from his enemies than a fool from his friends.

watching you win those races, while I was fighting for my life, you were equally responsible for getting me back in the car.

What's the point of having a million cups and medals if you don't have any fun? How is that winning?

retriever 發表於 18-5-5 08:20
個人覺得,對細路行為上應當佢哋近成年人咁要求,對知識上應當佢哋仍然係細路者。
...

不對,對住細路,就要以 age appropriate 的標準,行為或學術亦言。

細路的腦部發展中,行為,和學術一樣,要時間發展。

我女是人板。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

retriever 發表於 18-5-5 10:49
憂憂平時係一個活潑多言調皮既細路, 但對得失看得重, 去年進不了決賽, 還哭起來要父母安慰. 據說佢可坐著 ...

又是否欠缺上進心表現?

Xxxxxx

重過程,輕結果。學得最多是過程,與其傷心難過,不如思考如何重整旗鼓,卷土重來。

不太過份的傷心,是情緒,正常,不要看不開便好了。

retriever 發表於 18-5-5 09:17
早幾日運動會, 小二, 大家全情參與...

入決賽機會幾有幾名, 有落選跟埋其他同學, 為已進入決賽同班同學打 ...
入吾到決賽唔開心, 取人地牌睇下, 對我來說, 只要唔開心唔係罵人, 係自己怨自己唔得發泄下, 都好正常,,  取人地牌可能只是好奇, 未必有咩下次必勝的決心, 又唔係幾關進取心事.   我細仔有時都會, 佢小組跑都好前, 我睇唔到是小組第一定第二, 但最後發現是入不了決賽, 佢都有唔開心, 不過一陣就冇事.
上次大的自選參加佢"唔識"的一項跳高,  我本叫佢選個跑/跳遠就算了, 因跳高唔識過得好肉酸同易被條木刮到. 但他想玩就go ahead.   比賽個時我遠看, 一班人正式可以後翻過的20人得幾個, 其它一係姿勢想跨腳不懂後身過, 一係差好遠, 不過每個跳完的無論過不過到全部比賽同學都會夾道拍手打氣, 冇人笑人.  我覺得小學的運動會要的就是建立此些朋友間的情誼, 比賽成績到底點唔係太多人關心.

‹ 上一主題|下一主題