用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議! ...
樓主: BK_Milk
go

【家長教功課 壓力爆煲】 專家三大建議!   [複製鏈接]

回覆 ar_mak 的帖子

做父母係難既,時時都有挑戰。過幾年青春期,又係一個戰場。

回覆 IloveJJ 的帖子

係,所以我自己都好克制,好努力做好榜樣。想佢行一條正確和健康的爭勝路。
事實上,我都唔開心,有點眼淚在心裏流。講起都唔好意思,咁大個人都輸唔起

細路哥其實ok,佢地無乜心理負擔,又活在當下,大人唔話佢,佢嘻嘻哈哈好快就過。
反而大人見到小朋友受挫折,會多d傷痛,可能實在係錫,亦可能代入咗自己。最近去個聚會,發覺好多爸爸係用極愛極欣賞的眼神望住自己幾叻的仔,好明顯好滿意自己升級版。

ar_mak 發表於 18-5-4 09:42
你個女去參加奧運100米短跑,佢返黎同你講,自己破左百米女飛人世界紀錄,但講完就傷心到喊到收唔到聲。 ...
唔通係攞亞軍咁衰?! 激死了

Jane1983 發表於 18-5-4 11:13

係,所以我自己都好克制,好努力做好榜樣。想佢行一條正確和健康的爭勝路。
拿, 呢D我就睇得開。阿大都成日試。

其實阿大唱嘢實力都雄厚, 出去比賽都十拿九穩。點知, 有次去比賽, 佢只有優異, 入唔到三甲。以佢實力, 係坐亞望冠。但阿麥哥話齋, 勝敗乃兵家常事, 今次唔得咪下次囉。但阿大就次次輸都喊, 俾我鬧到佢失魂, 輸咗更加唔可以喊, 輸既時候更加要笑, 要大方恭喜得奬者, 只有嬴先可以喊!

我唯一想喊既係因為, 優異書卷300蚊, 冠軍書卷2000蚊..........

唔係痴線,係痴情。果種好欣賞、好安慰的眼神,好搞笑。

ar_mak 發表於 18-5-4 11:29
唔會呀馬?D爸爸冇你講得咁痴線下話???
拿, 麥哥, 有D爸爸真係好痴線既, 有唔同既痴法。

話說近排同C6嘈, 因為阿細雖然讀書唔叻, 但原來佢跳芭蕾舞都唔錯。前幾日考mock exam, 佢做得好好, 真心講, 真係好。不過, miss話齋, 永遠有改善既空間。當我一邊睇住條mock片, 一邊討論緊阿細仲要改善既嘢時, C6就話佢已經好好了。我就話要做到全班最好, 咁佢就發顛, 好大聲咁講, 點解我成日都要做第一!咁小朋友有能力做第一, 希望並引導佢做到第一有咩問題。

父慈子孝,人間美事,我覺得搞笑但絕無不敬的意思。個老豆栽培小朋友咁多年,有d成績,自己感動埋自己,佢當中付出的努力亦唔係講笑。

delete

你仔的同學好明顯需要再教育

somoon 發表於 18-5-4 12:06
講比賽,我個表達能力OK的……佢成日話一比賽,就好似got butterflies in her stomach, she didn't like it ...
我會話嬴咗有書卷, 佢哋見到書卷就好開心。

IloveJJ 發表於 18-5-4 12:03
Hm…我覺得小朋友自己想做第一無問題,阿媽想佢做第一就…唔係幾好。不過我都會想細路進步既。講真,我對 ...
阿細份人係只要達標就得, 唔會諗進唔進步的。

舊年考試就係無乜練, 無執佢D毛病, 所以成績只係第四高分.........................
‹ 上一主題|下一主題