用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Jolly phonics 問題
go

Jolly phonics 問題

自己一路學一路教小朋友。

但學完佢D音,似乎有D無左,例如

air, schwa, oor(poor), ear

請問個D點教?

你「有 D 無左」嘅意思係咩?係唔知點解唔同音,apply 唔到?

schwa (ə) 係輕音,即係例如 chicken,你唔會讀 chic-「勤」,個「勤」要放輕讀,kən。呢個真係要自己多聽多講,因為連好多小學生中學生都唔識分「輕重」,導致成日畀人話讀得好「生硬」。

poor 個 oor,你如果學到呢度,應該有學到 or 同 oo ,將兩個知識合併-oor(此僅限與 American English,British English 是完全另一個音,同 more 裡面嘅 “ore” 一樣音)。
ear 可以叫做可以拆開 e(long e)-ar。air 比較麻煩,需要死記,因為本身 "air" 呢個組合來自法文嘅 "aire"/ "aere" 同 “er”,所以先有呢個讀音。

重點樓下說得沒錯,phonics 不是萬能,因為英文根本就不是 100% 跟拼音字母,頂多 60%。

qpalzm 發表於 18-4-30 01:12
自己一路學一路教小朋友。

但學完佢D音,似乎有D無左,例如
its called exception.  phonics 不是100%

樓上講得啱呀,phonics根本唔係精準的。
pool 用phonics 規則讀會變成點呢?佢L只可以在前,唔會有Drak/Light L之分。

任何lang 都有exception, 「行」字亦可以有兩個讀音

1998Ruby1998 發表於 18-4-30 06:29
你「有 D 無左」嘅意思係咩?係唔知點解唔同音,apply 唔到?

schwa (ə) 係輕音,即係例如 chicken,你唔 ...

chicken個ə發得半個音,我諗用返例如mixer會好D。即要教佢輕音?

的確兒家越來越少人用ʊə改用ore, 但並非完全消失, BBC有時都會聽到。而且lure用jolly phonics(jp)的l+ue+er其實又唔太正確,因為個ʊə音近jp的短oo多過長oo。

Ear唔係近jp的i多過近jp的ee咩?

而air則較jp的e個口大小小。

我估jp設計係小朋友已掌握正確讀音,而用近似音幫佢認字。

但我小朋友同一般香港小朋友一樣D音未準晒的。教佢D近似音我擔心佢學埋D唔準的發音。

回覆 qpalzm 的帖子

Schwa 係 unstressed。好多字都有都有 schwa,就好似音樂嘅 staccato 一樣。因為普通話、廣東話都冇呢個概念,所以唔係人人都掌握到。不過搞唔掂都唔會太大問題,只會影響讀音得冇咁靚仔。
我果度個 “long e” 係指普通就咁讀 abcde 個 e 嘅 /ɪ/,因為唔係個個家長都明嘛。不過既然你明堆 IPA,咁我直接 d。Poor 不論英式美式都冇 schwa,英式係 /pɔː/,美式係 /pʊr/。lure 英式係 /lʊə/,美式係 /lʊr/,所以用 lure 做例子係唔正確,用 /mɔː/ 好 d,同廣東話嘅「魔」讀音一樣。

1998Ruby1998 發表於 18-4-30 23:35

Schwa 係 unstressed。好多字都有都有 schwa,就好似音樂嘅 staccato 一樣。因為普通 ...
iː同ɪ除左長短之外,發音的quality都有唔同,我都盡量教小朋友分。
而poor英式發音,pɔː同pʊə都可以的,雖然兒家多人發pɔː。

Lure英式發音係l(j)ʊə, 有少少j係裡面,似due。

我上一次係bbc聽到ʊə係caricature(ˈkarɪkətjʊə)。當然讀ˈkarɪkətʃɔː亦可

Lure 個 /j/ 英式可有可無,傾向冇,至少 transcription 上係.... 不過 due 我唔會 transcript 有 /j/,會用另一個符號。

Anyway,你自己都認識咁多,夠曬料去教小朋友同解答佢難題,似乎你所遇到嘅問題都可以自己解決。

學 ipa instead?

MrBeast 發表於 18-5-1 05:45
學 ipa instead?
原意係phonics用黎認字同串字,ipa用黎搵讀音。
我傾向唔用phonics拼D唔識的字的讀音,盡量先認識個字意思同讀音,再用phonics。當然香港環境咁做有困難的。

qpalzm 發表於 18-5-2 08:58
原意係phonics用黎認字同串字,ipa用黎搵讀音。
我傾向唔用phonics拼D唔識的字的讀音,盡量先認識個字意思 ...
whatever suits u best. just beware phonics was never meant to be 100%.

1998Ruby1998 發表於 18-4-30 06:29

schwa (ə) 係輕音,即係例如 chicken,你唔 ...

唔跟  phonics 讀的英文字無 40%甘多,我睇過的資料系話 16% 左右。

simonwan 發表於 18-5-2 19:15
唔跟  phonics 讀的英文字無 40%甘多,我睇過的資料系話 16% 左右。
又好似冇咁少,anyway,一里通百里明