用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關於排緊S位搵幼稚園
go

關於排緊S位搵幼稚園 [複製鏈接]

我仔仔而家兩歲1個月,月中喺協康評估為中度自閉要排S位。我仔語言同認知冇問題,主要係情緒同社交比較難搞,我有問心理學家係咪以前叫嘅阿氏保加,佢話係。
排緊幾個機構嘅密集課程,扶康會嘅導師評估過覺得我仔未適合讀密集,因佢未離開過家人、情緒好易激動同唔肯聽指令,建議同佢上分離班先。而且下月開始會喺協康上感統訓練。
我有幾個問題想請教大家:
1.本身有間學校收咗我仔9月入全日N班,但我又想佢讀密集課程,係咪放棄N班比較好?
2.社工估計S位要排兩年先有位,到時我仔已經4歲半,如放棄N班就要讀兩年嘅密集課程直到有S位?定係要搵K1下年9月俾佢讀?
3.如要下年9月讀K1,咁過多幾個月就要報學校同面試,普通學校如知道我仔排緊S位會唔會多數唔收?
   1    0    0    0

回覆樓主

我覺得讀N班好過密集訓練 因有其他小朋友一齊 可以學下社交同埋感染力會好d

MiraLeung 發表於 18-4-29 22:33
我仔仔而家兩歲1個月,月中喺協康評估為中度自閉要排S位。我仔語言同認知冇問題,主要係情緒同社交比較難搞 ...

比我會選照讀n班,在出去上密集,雖然會好攰,起碼保留到一定的學位先,兩年後妳唔一定會入s位,如果小朋友進步左好多,s位的社交同主流的一定有分別
唔讀n,黎近的10/11月就要在面試k1,除非妳唔想啊仔入主流

ps: 我仔係秘籍的時候幫到唔係好多,讀左半年,當時系n班

Sarahroman 發表於 18-5-11 10:27
我覺得讀N班好過密集訓練 因有其他小朋友一齊 可以學下社交同埋感染力會好d
...

多謝回覆!
最大問題係我仔坐唔定、唔肯聽指令,而且非常抗拒陌生人。而家同佢去上感統,就算我陪喺佢隔離佢都係大喊大叫要走,完全唔配合。好驚佢咁嘅情況去到N班會被勸退,而且係全日班,我仔午睡都好難入睡。

Yukiruirui888 發表於 18-5-11 14:18
比我會選照讀n班,在出去上密集,雖然會好攰,起碼保留到一定的學位先,兩年後妳唔一定會入s位,如果小朋 ...

n班加密集一齊上會好貴,經濟負擔唔到
打算幫佢搵下年K1.
你仔仔當時喺邊度上密集?

MiraLeung 發表於 18-5-11 22:19
n班加密集一齊上會好貴,經濟負擔唔到  
打算幫佢搵下年K1.
你仔仔當時喺邊度上密集?

係邁步
‹ 上一主題|下一主題