用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一起來做臭皮匠:如何改良呈分試制度? ...
樓主: dgshygh
go

一起來做臭皮匠:如何改良呈分試制度?   [複製鏈接]

回覆樓主

我突然諗起一樣嘢,係呢個討論無人提起。

假設升中試變成一次過,但好似dse咁可以重考,大家又點睇?

脷伸,我一定唔會重考,我驚我個仔18歲升中一,36歲先中六畢業

王家爸爸    發表於 18-5-1 16:39
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

……

王家爸爸    發表於 18-5-1 16:05

王家爸爸 發表於 18-5-1 00:53
如果兩次平均真係好過一次,咁點解係兩次平均,而唔係三次平均?兩次壓力會低過一次同三次,呢啲其實又有無 ...

或許可以好似美國SSAT咁,中英數一年可應考多次,以最高分為準,加埋學校成績及其他獎項等等,申請不同學校,若有些中學同意,一份網上報名表可報不同學校,就更省時。,

BBKDWLAM 發表於 18-4-30 17:50
1. 保留呈一,並以自己果屆Pre S1調整
2. 小六上學期考Pre S1,取代呈二及呈三
3. 合併調整後呈一成績及個 ...

Pre S1變相呈分試,肯定小四開始操卷。

報四間又點?個仔考第尾,無特異功能,比你報十間都無用。

開banding 同晤開,都係無得你揀學校,開有開的玩法,唔開有唔開的玩法。

我不是挑釁你。只是帶出每個制度都有不完善。

我對現在規則沒意見。不要經常改變就好。

dgshygh 發表於 18-4-28 21:52
個人意見:

校內五六年級考試佔50%,全港統考佔50%。

咁維持現狀3個Band,還是回復以前5個Band 好  

ar_mak 發表於 18-5-1 11:08
冇錯勒,重點就係考得差,個制度點去優化都唔關佢事啦。

我唔係好明你講乜。恕跟不上你節奏。

回覆樓主

你喜歡吧

elbar 發表於 18-5-1 10:56
咁維持現狀3個Band,還是回復以前5個Band 好

如果對學生學習有利,減少學習差距,自然分五個組別較好,但會有班道德人士又活標籤效應!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

....

王家爸爸 發表於 18-5-1 00:47
想知道有邊間一線學校 “面試”無考語文同數學?其實面試時問一問,已經可以知道個學生有幾多斤兩,問題係 ...
其實宜家正正係啲中學面試都唔止考語文同數。中學自主面試要考咩嘢,如果只考語文同數已足夠,佢哋都唔使攪咁多嘢,因為有幾多小學生呈分試成績好但語文同數唔好呀?要考其他嘢,因為佢哋都好想收一啲語文及數以外,具備科學邏輯及時事分析能力的人。我覺得中學選學生的重點唔係單係語文同數度,而係係語文同數叻的一班人中再篩選一啲其他地方都叻的人。
香港情況,中學收生要求把關住小學生學習範圍,如果單一地只考語文同數,小學自然配合,下一代就只會讀死書。語文需要時間浸淫,其實科學研究態度又何嘗唔係?香港小朋友缺乏好多體驗,好耐之前有個電視節目講班小朋友煮公仔麵,竟然唔知要拆包裝,成包掉落滾水度!我真係唔知佢哋語文同數好唔好,但我知佢哋常識好差,可能佢哋咁啱無睇過一本教煮公仔麵的圖書!

個人覺得華人同洋人係數理唔同,我哋數字的發音簡單,運算方便咗,先可以有九因歌,初小已可學乘數,普遍數學都比洋人好,特別係小學階段,男女亦分別不大,但高等的數理分析能力要到高中先分辨得到。洋人如果細細個就數學好,果啲係明顯出色,所以考數學係早期都係幾有效的篩選工具。

我唔識評價大陸,因有啲小朋友跟本書都無機會讀,點評價制度好壞?但係我估英國小學生課程語文只考英文(唔係學,而係統一考核時),佢哋有多啲空閒時間俾小朋友發展其他嘢,所以學生可以全面啲。我哋香港講緊嘅係兩文三語,所以負荷係重好多。如果再更加側重係語文,係咪大家樂意見到的呢?B1男女比例可能會更失衡,大學又話錯配。

BBKDWLAM 發表於 18-5-1 13:58
其實宜家正正係啲中學面試都唔止考語文同數。中學自主面試要考咩嘢,如果只考語文同數已足夠,佢哋都唔使攪 ...

我覺得你最基本有两個誤區

1。我覺得中學選學生的重點唔係單係語文同數度,而係係語文同數叻的一班人中再篩選一啲其他地方都叻的人<<< 呢個標準無論你放係乜學校,基本類同。就算係顧主,都係用呢個標準,語文,數理,邏輯強,做乜行業揾乜工都著數。

2.小學來說,是女生成績較男生有壓倒性優勢。但男生初中之後發力,加上文理之分別,到中學才不明顯甚至反勝。倒轉B1 校也許已是在資源錯配中。

....

....
‹ 上一主題|下一主題