用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一起來做臭皮匠:如何改良呈分試制度? ...
樓主: dgshygh
go

一起來做臭皮匠:如何改良呈分試制度?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-30 12:30
轉咗直資, 一樣可以參加派位, 叫EDB幫你安排學生. 所以係無得輸
啲無揀就唔會派嗰啲。

1. 保留呈一,並以自己果屆Pre S1調整
2. 小六上學期考Pre S1,取代呈二及呈三
3. 合併調整後呈一成績及個人Pre S1成績
4. 增加中學自行位至50%,選擇增加至四間
5. 以保密形式教局直接通知家長其子女Banding

BBKDWLAM 發表於 18-4-30 17:50
1. 保留呈一,並以自己果屆Pre S1調整
2. 小六上學期考Pre S1,取代呈二及呈三
3. 合併調整後呈一成績及個 ...
如果小六上學期考Pre S1,取代呈二及呈三,呈一有保留既必要嗎?任何分數既調整,只會降低公平性。

王家爸爸 發表於 18-4-30 18:08
如果小六上學期考Pre S1,取代呈二及呈三,呈一有保留既必要嗎?任何分數既調整,只會降低公平性。

...
EDB從來無講過升中派位係要公平喎?

只係需要為有參加既人分到學位之嘛.

而且公平, 好多時係相對, 你認為係公平時, "持份者"又可能認為唔公平

點解要有"呈分機制", 未就係"持份者"認為齋考學能測試/Pre-S1唔能夠全面評核佢地學生既成績.

簡單D, 最好連呈分比重都可以由小學自己分配, 到時可以有"體藝小學": VA/PE/音樂比重佔999, 英/數/中當佔632.

又有文藝小學: 中/英/VA/音樂佔: 9996, 數學/常識佔32.... 到時夠晒多元

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-30 18:13

佢都無話要唔公平喎。程序上既公平係任何政策都必須做到既,而實際既公平係夢想。

王家爸爸 發表於 18-4-30 18:08

...

有校內成績做平衡,可減少一試定生死的壓力。兩次成績其實都係自己成績。小五前由學校主導學習範圍,希望可以學得濶啲。小六無可避免要操Pre S1,同學習面試五花八門的課內外知識

hkpapa852 發表於 18-4-30 18:13

其實"持份者"有無諗過其他地方係點運作?同埋點解要咁運作?
大陸小升初係考中文、數學兩科,英國KS2係考英文、數學兩科,"持份者"有無諗過點解人地需要咁做?

BBKDWLAM 發表於 18-4-30 18:22
有校內成績做平衡,可減少一試定生死的壓力。兩次成績其實都係自己成績。小五前由學校主導學習範圍,希望 ...
有校內成績做平衡可能只係假象,老師俾分始終有halo effect,覺得你叻既,自然地鬆手啲。
減少一試定生死既壓力亦都係假象,兩次壓力唔會比一次好。
考課內外知識更加係神話同運氣既結合,如果係得既其他地方就唔會只考語言同數學兩科啦。

....

王家爸爸    發表於 18-4-30 18:40

somoon 發表於 18-4-30 18:38
持份者覺得HK需要畫家,持份者覺得HK需要音樂家
難道國內、英國既持份者唔覺得佢哋需要畫家、音樂家?

somoon 發表於 18-4-30 18:38
持份者覺得HK需要畫家,持份者覺得HK需要音樂家

如果呢個真係持份者既原意,証明佢地係堅離地。

香港商界最愛唔係用自家產品,而係輸入名氣有往績既優才。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

faikam 發表於 18-4-28 22:30
呈分原意係比學能測驗好,不過喺香港,任何制度都會變質,所以我情願長痛不如短痛,我撐學能測驗多啲

...

同撐

hkpapa852 發表於 18-4-30 18:52
如果呢個真係持份者既原意,証明佢地係堅離地。

香港商界最愛唔係用自家產品,而係輸入名氣有往績既優才 ...
香港商界比較短視,你要佢哋由概念開始設計產品,設計模具,開工程模,做engineering validation,多次修改,再設計模具,開樣板模,做prototype,再做市場測試,修改設計,然後設計量產模,開量產模,等一年,甚至兩年或者更長先有結果,邊有香港公司會投資?

ar_mak 發表於 18-4-30 20:29
唔係喎,你其實可以唔使理我講咩,你自己講番自己想講果D就得喇喎。呢度個個都係咁架啦,唔使怕喎。 ...

之不過咁就唔係回應,而係自說自話,冇互動,冇咁好玩喎

王家爸爸    發表於 18-4-30 23:26

ar_mak 發表於 18-4-30 20:33
不論畫家定音樂家,總之我覺得首先要解決左交租呢個問題先。。。
PS:即係有個畫家,或者音樂家,黎香港 ...

香港唔只搞藝術,其實做任何事最大敵人都係地價,包括結婚生仔。

王家爸爸都話香港商家短視,但有時唔怪得佢地,因為香港盈商最大敵人就係地租,開間公司做個等兩年先見到成果嘅project, 隨時輸咗個收租單位,精明業主一定揀收租唔創業啦
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

王家爸爸 發表於 18-4-30 18:37
有校內成績做平衡可能只係假象,老師俾分始終有halo effect,覺得你叻既,自然地鬆手啲。
減少一試定生死既 ...

關公都有對頭人,現實世界係咁。但如果假設所有老師都唔公道,為咗避免少部份的主觀性評核,而要攪到呢個世界啲考試都要變成選擇題,咁但凡音樂、美術都唔可以評審了,莫非連學生品德都唔可評級了。如果認為視藝同音樂比重太大,再調節一下就得。

兩次平均好定一試定生死好?校內試同全港公開試題形唔同,校內試主要考課文,亦會考寫作,數學有步驟分。對於小學生,我覺得用兩種考試加埋的考核會全面啲同公平啲。用單一次Pre S1成績去決定六年學習成果好似好冒險,風險好高,一Take過,我就覺得小朋友壓力大到爆燈啦!小朋友的表現可能會緊張失準,始終校內試都考成一兩星期,唔係單靠一日的表現。

我講緊中學面試喎!

難道 “面試” 都要規定考語文同數學?知識本來就係無限範圍,面試本身就係好講運氣。如果可以在考完呈一及PreS1後,天南地北的學下不同事物,順便學習應付面試,有何不可呀?

BBKDWLAM 發表於 18-5-1 00:40
關公都有對頭人,現實世界係咁。但如果假設所有老師都唔公道,為咗避免少部份的主觀性評核,而要攪到呢個 ...
想知道有邊間一線學校 “面試”無考語文同數學?其實面試時問一問,已經可以知道個學生有幾多斤兩,問題係面試成本高,學校未必願意。
另外,又有幾多個語文同數學好既小朋友,課外知識差?呢個就係點解大陸同英國都係只考語文同數學。

BBKDWLAM 發表於 18-5-1 00:40
關公都有對頭人,現實世界係咁。但如果假設所有老師都唔公道,為咗避免少部份的主觀性評核,而要攪到呢個 ...
如果兩次平均真係好過一次,咁點解係兩次平均,而唔係三次平均?兩次壓力會低過一次同三次,呢啲其實又有無事實根據?
個人認為,如果相信多次係好既,應該係由小五開始,每個考試都係統考。如果相信一次係好既,應該係得一次考試。「二」絕對唔係一個神奇數字。
‹ 上一主題|下一主題