用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一起來做臭皮匠:如何改良呈分試制度? ...
樓主: dgshygh
go

一起來做臭皮匠:如何改良呈分試制度?   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 18-4-30 11:38
你講田北辰。。。首先我就用左半個小時去攪清楚佢同田北俊既分別。今次真係比你累死。 ...
其實好簡單,大少係醒目啲嗰個,識享受,屬於溫和建制派。二少係笨啲嗰個,豬易遷老闆,好大喜功。

manmonster 發表於 18-4-30 11:36
回覆 hkpapa852 的帖子

小人無材,一直躲在公營機構工作,已有25年。請問 hkpapa,升中制度不屬平機會或申 ...

平機會其實應該好清閒, 佢地受理範圍其實好少, 只涉及性別, 宗教, 種族幾大類.

想投訴EDB, 仲可以試吓搵班立法會議員既, 不過.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

猴子爸 發表於 18-4-30 11:31
我都没有期望政府做什么大动作,只是透露资料而已,另外就是自行和直资一齐竞争,好fair jie
...
如果自行可以同直資一齊爭, 你估直資學校仲肯過你? EDB點叫多D學校轉做直資呀?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 18-4-30 12:21
歧視條例只包括四樣:年齡,性別,種族&家庭崗位。佢地既工作絕對唔係得閒,因為經常要忙於打發時間。 ...
我都明, "扮工" 其實好辛苦

ar_mak 發表於 18-4-30 11:38
你講田北辰。。。首先我就用左半個小時去攪清楚佢同田北俊既分別。今次真係比你累死。 ...
咁你一定要認真D去認識佢啦!

普教中, 中小學既教改檢討, TSA既落實, 都係由佢一手攪掂.

ar_mak 發表於 18-4-30 12:28
其實我真係覺得,D人話轉直資係一種優勢,攪攪下個個都走去轉咪死火~!。。。

咁咁咁,呢個世界係有咩會 ...
轉咗直資, 一樣可以參加派位, 叫EDB幫你安排學生. 所以係無得輸

dgshygh 發表於 18-4-28 21:52
個人意見:

校內五六年級考試佔50%,全港統考佔50%。
我覺得呈3次分無問題, 否則一個測驗定生死都好大壓力..但係點呈法係應該有個規範...
起碼全港學校呈相同的科目同埋同時間考試...現在有D學校小六10月中同3月己考晒2次試, 3月自行己出晒成績表..但大部份都係6月先考呈3..咁點公平呢....10月中考個D範圍少好多啦.

jojoplanet 發表於 18-4-30 12:31
我覺得呈3次分無問題, 否則一個測驗定生死都好大壓力..但係點呈法係應該有個規範...
起碼全港學校呈相同的 ...
起碼全港學校呈相同的科目同埋同時間考試...現在有D學校小六10月中同3月己考晒2次試, 3月自行己出晒成績表..但大部份都係6月先考呈3..咁點公平呢....10月中考個D範圍少好多啦.

你似乎對現有既方式有誤解......

基本上, 所認識既所有中學, 呈分最遲都係小六下學期既3月就考埋, 無認識過有學校呈三要係6月先考.

而機制上亦唔多可能, 因為6月先考, 成績幾時先俾到EDB?

EDB係7月1X號就公佈派位結果喎?

而且係現今呈分制度下, 必須呈分既科目其實只有6科, 是否需要呈報其餘科目只係學校自己既安排

反正, 呈幾多科都好, 最後只係用嚟計名次, 無乜大問題.

ar_mak 發表於 18-4-30 12:22
我試過將唐英年同佢地攪錯。。。真係失禮=。=
唐英年同田北俊似兄弟多啲。

講開公平,有冇人覺得升中計中英數常音視,但吾計體育有D奇怪?

回覆 hkpapa852 的帖子

sorry我講錯呀....我意思係想話有D學校3月己考晒呈三, 因為佢地10月中呈咗呈二...所以自行時佢地己有晒3次成績攞去考自行...但大部份學校都係3月考呈3..咁

hei918 發表於 18-4-30 13:20
講開公平,有冇人覺得升中計中英數常音視,但吾計體育有D奇怪?
我比較狹隘, 我覺得音樂同視藝都唔應該呈分. 如果音樂同視藝要呈分, 就正如你所講, 冇理由唔呈埋體育!

我覺得只需要計中英數三科就已經足夠。

hkpapa852 發表於 18-4-30 12:16
如果自行可以同直資一齊爭, 你估直資學校仲肯過你? EDB點叫多D學校轉做直資呀?
但通常直资都话因为可以自主收生,自主教育模式,总有一点不一样,提供优质教育为卖点,从无一间会话因为可以避开自行的竞争而选择做直资wo, 所以我觉得选择做直资的学校应该不会介意的。

ar_mak 發表於 18-4-30 12:05
我或者咁樣去解釋啦。始終我地係呢度討論,多數都係用家長角度去睇,而教育局本身係應該睇大數:例如而家有 ...
ar-mak san, 虽然我好想回复你,但有时我真的follow不到你的思路,抱歉

如果可以的话,我赞成视/体/音,三选二,最高分的两科选入呈分。两科比重一样。
有一些同学的手眼协调天生不大好,但可能视音好,有些体育好,但音盲。如果可以三选二,对大家都公平些。

猴子爸 發表於 18-4-30 15:32
但通常直资都话因为可以自主收生,自主教育模式,总有一点不一样,提供优质教育为卖点,从无一间会话因为可 ...
講既係理論,做既可以好唔同。
‹ 上一主題|下一主題