用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 大家一齊分享下自己小朋友學緊咩類型學術班/興趣班 ...
go

大家一齊分享下自己小朋友學緊咩類型學術班/興趣班 [複製鏈接]

2    0    0    0

ashleyroom 發表於 18-4-28 16:46
如題!大家一齊分享下自己小朋友幾多歲學緊咩類型學術班/興趣班啊,學成點啊?係屋企又會同佢點樣學習呢?
...

其實好depends 小朋友性格同興趣 ... 我兩個小朋友一個小學生, 一個幼稚園生; 一個男孩子, 一個女孩子.  佢地返嘅興趣班截然不同

ashleyroom 發表於 18-4-30 08:34
呢樣我明白啊⋯⋯想了解下而家有咩興趣班大家覺得好值得去學,亦想知道多啲興趣班/學術可作參考
...

樓上答左你「其實好depends 小朋友性格同興趣」我諗你唔係真係明......

其實搵興趣班應該係依返自己小朋友既「興趣」,花啲心思諗下佢中意啲咩 比如佢體能好可以去baby gym, 佢中意跳舞就上下jazz ballet,而唔係時興咩就學咩。人地覺得有價值就去學?人人都倒模咁既技能你又想咩?其實係咪想我地話你知phonics English drama個啲? 我諗你花啲心機上網頁睇或同小朋友行下商場都會有idea。媽媽加油!

ashleyroom 發表於 18-4-30 11:18
其實我諗你誤會咗,當然我都做過reseach啦,我只不過想了解更多而家市面上有咩學,怕自己Miss咗例如原來音 ...

唔好咁講(emoji)我唔係罵你sorry
你小朋友幾多歲呀

回覆 ashleyroom 的帖子

我嘅經驗,留意小朋友性格(活潑愛跑/坐定定),喜好(音樂/畫畫/運動,etc)留意身邊朋友分享的興趣班上堂情況,如果符合的話可以帶小朋友去試堂。我都試過人地啱但我仔唔啱玩,咁咪試完堂唔join囉

小朋友4歲
學琴,溜冰,畫畫~校長提議過 drama但未安排
要留時間比佢hea下公園
3歲時上過暑假泳班

回覆樓主:

我想幫我個女報跳街舞,彈琴有熟人教,仲想math concept 數學,同英文oral ,不過英文方面好難抉擇,因為好多家長話monkey tree 同jolly kingdom 唔穩定,唔出名嘅又無咩口碑,我都唔知點好

ashleyroom 發表於 18-4-28 16:46
如題!大家一齊分享下自己小朋友幾多歲學緊咩類型學術班/興趣班啊,學成點啊?係屋企又會同佢點樣學習呢?
...

大囡4岁半学游水,已懂自由式15m,ballet dance

学咗11堂;敲擊樂学咗27堂,下个月会有表演Mary

had a little lamp;粵曲学咗帝女花之香夭和拾釵,

来紧会第三次在葵青剧院表演

细囡3岁多跟家姐学紧游水、ballet dance ;隔中会

玩親子煮吓嘢食

回覆樓主

亭樂伍 發表於 18-6-20 18:45
我想幫我個女報跳街舞,彈琴有熟人教,仲想math concept 數學,同英文oral ,不過英文方面好難抉擇,因為好 ...

請問marh concept 邊到有得讀?

KumamonJ 發表於 18-10-11 05:09
請問marh concept 邊到有得讀?

好多地區都有,而加都考慮緊佢同數研邊個好d

回覆樓主:

男仔 ,學緊跆拳道、小提琴 、普通話、同英文,仲有朗誦
‹ 上一主題|下一主題