用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家分析班主任點樣?
go

大家分析班主任點樣?

阿囡小2,男班主任26歲,係間學校教小2英文同小一常識,教左2-3年最多。 話說我女後面個位男同學全班最調皮,唔係第一次騷擾,整估我女。我要求調位,這班主任先口頭警告男同學,唔調位住,再有同類事件先調位。之後位男同學都無再整估我女一排。上星期因為無聽阿囡同我講男同學整估佢,家長日我無同老師要求調位。
這星期二阿女同我講個男同學係常識堂整我女張椅子。我教阿囡同班主任講要求調位。班主任話ok.
第2日星期二番學又無調,阿囡再問班主任,他說今天調。
今天放學回家,我問阿囡調左未。阿囡話調左,調左附近總之唔會騷擾到就好了。
不過班主任今天都唔係番學第一時間調,都係阿囡再問他幾時調,最終係食飯後小息調。
點解個班主任要個學生問幾次先調,我諗住俾阿囡常試同老師講,起碼人地蝦佢識同老師講。
唔通要家長打去搵佢先會做野快d?

回覆樓主:

唔識佢,不過香港26歳男仔,係咁上下  

little_yolky    發表於 18-4-30 14:11

我以前調位都係咁上下,未必第二日返學第一時間調,會兩天後嘅小息、午飯後、甚至放學後先調位。

不過我 d 老師係講過就一定記得,會講埋係幾時調,唔會要學生追問。

唔明白點解要兩日後先調係老師太多野要處理先?

考慮調去邊?

男老師通常比女老師carefree, 唔觉得乜太大不了问題,無逼切性。你只可以話男女諗野唔-样,禁小事唔需要上心。

回覆樓主

楼主

你呢啲小兒科

我上年小朋友完全睇唔到黑板要求調位,差啲要跪個班主任咁濟,都攪唔掂

佢肯調俾你你咪應該偷笑

你呢個理由,基本上佢完全可以唔調,我見過兩間學校,同你理由一樣甚至更嚴重些少,班主任唔肯調,話:「大人要教小朋友友學會包容。同曳小孩坐是輪流的,這不是調位理由,遅些自然會全班調位。」

咁你可以點?反枱?投訴到主任校長?你唔怕之後個女俾老師針對?咪唯有忍。

所以,佢肯調楼主應該叩頭謝恩(講笑) 。當你知道有些可憐家長出埋聲都唔肯調,你班主任肯聽你個女支笛,算係咁。

你不知有幾多老師又stubborn又ignorant。

回覆樓主:

小朋友在學校小問題, 留待他們自己想方法解決, 好有問題, 才同班主任反映。

雖然家長日班主任話有問題可以打電話。我好少打電話俾班主任,盡量唔打擾老師。驚對我女印象唔好。我女學校好乖,但個男同學超調皮,成日上堂影嚮我女,好煩。

次次我女都咁岩同調皮同學前後左右一起坐。p2上學期都試高一次俾男同學整估,家長日我都同班主任講,調左解決。
今次係p2第二次要求,希望可以平穩度過這下學期。
唔同既係這次阿女進步,肯主動同班主任講完又講。
學校既野有時我都驚處理不當,要上來問大家。
Anyway, 唔該大家的分享,穫益良多。

sweetapplebb 發表於 18-4-28 18:04
雖然家長日班主任話有問題可以打電話。我好少打電話俾班主任,盡量唔打擾老師。驚對我女印象唔好。我女學校 ...
麻煩同学-班总有幾个,你女唔想坐近佢,其实其他人亦然,做班主任都煩,調得你,下次又到另一个家長投訴,又要調……其实呢类同学坐正前面对住老師好d.

Yanamami 發表於 18-4-28 21:10
麻煩同学-班总有幾个,你女唔想坐近佢,其实其他人亦然,做班主任都煩,調得你,下次又到另一个家長投訴, ...
This sounds abit strange to me. If you go to work and the colleaque behind you constantlt probed you and push you behind your back and its impossible for you to do the work, someone advised you common,there are always some people like that, if you ask your boss to change seats ,he would distrub others, then others would complain too. So...what,s the point ?

I think the problem is this kids behaviour. The teacher has the responsibility to stop this kid disturbing anyone again. Its not an ideal world i know but everyone can help to make it better.

licpd 發表於 18-4-29 02:05
This sounds abit strange to me. If you go to work and the colleaque behind you constantlt probed you ...
所以而家d人成日一晤鈡意就轉工……

小朋友咁細個唔同出來做野,上堂俾人騷擾正常家長都會擔心無專注上堂,亦老師也沒有更好方案。要求調位很正常,直到老師正視尋找更好解決辦法。

家長幾時要involve,要好有智慧,不過凡事正面面對互相專重態度,九成問題可以完滿解決。我小朋友都試過有較麻煩的同學被編坐旁,我只是講:吓,咁有冇影響上堂?⋯可能老師想乘學生教好d頑皮同學,所以編埋一齊。之後我就冇理,但若我覺得小朋友處理不到,先會call 老師

sweetapplebb 發表於 18-4-29 09:48
小朋友咁細個唔同出來做野,上堂俾人騷擾正常家長都會擔心無專注上堂,亦老師也沒有更好方案。要求調位很正常 ...
You have every right to ask the teacher to change the seat for your kid but the teacher has more responsibility than just changing the seat. His job also includes stopping the kid sitting behind your daughter from disturbing others after changing the seat. That was my point. I used the work example to illustrate the illogical thinking that some adults have about these school issues. To me its so strange.

Yanamami 發表於 18-4-29 07:04
所以而家d人成日一晤鈡意就轉工……
I don't know if this is true but I always tell my kids when they grow up, try to find a boss they admire. Who wants to work for idiots?

licpd 發表於 18-4-29 10:38
I don't know if this is true but I always tell my kids when they grow up, try to find a boss they ad ...
for me, its who i can learn from n value my work.