用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 功課壓力
樓主: chowyikwan
go

功課壓力   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-5-25 10:15
不一定的, 因為你講由頭叻到尾的只係小數, 大部份小朋友都係中庸之資, 點樣可以脫穎而出, 就要靠自身既努力 ...
說中了事實 !    

IloveJJ 發表於 18-5-25 14:01
我只係講我自己啫。
我本身就教幼稚園,幼稚園要識咩,我都識,但對於一啲父母無頭緒,或唔聽父母話既小朋 ...

如果你同吾同幼稚園小朋友長時間相處過,睇番佢地上的小学中学后之進補需要,你可能会同意几千元讀私立会有分別.

回覆 HaYi 的帖子

英普/名幼稚園, 升上小學影響的差距最明顯在小一的學術上, 因為教既野他們大多已經學過, 加上語文能力好, 表演會比普通學卷幼稚園的好.  普通學卷小朋友最幸辛苦是剛升小一, 不過不用擔心只要努力d 好易追番,到了小二大致上大家都會平均番.

miujoey 發表於 18-5-30 09:58
回覆 HaYi 的帖子

英普/名幼稚園, 升上小學影響的差距最明顯在小一的學術上, 因為教既野他們大多已經學過, ...

私幼一般都會考直資或者私小, 或叩門一線小學。

小華媽媽 發表於 18-5-24 13:35

PLK kg K3 默書內容(3-6月)

我女都係讀PLK KG, 往年K3都有"記憶遊戲"。但校長已講明因應教局新指引,所以今年開始既K3已經要取消,仲話好對唔住啲家長。

我女讀緊K2, 由上學期開始已經話返學好悶,好想快啲讀小學學啲難啲既野。K3冇左記憶遊戲,我都唔知佢出年點挨……

scgift 發表於 18-5-30 10:22

我女都係讀PLK KG, 往年K3都有"記憶遊戲"。但校長已講明因應 ...

其實可以自己跟,反而我覺得dict是輔助,閱讀最有效,讓孩子多閱讀中丶英文書才是上策!vocab多,上小一中丶英默書都冇難度!
你果個gifted child嗎? Gifted child是這樣,你預咗小學他們也會好悶,聽說上了中學才夠challenging!

小華媽媽 發表於 18-5-30 10:27

其實可以自己跟,反而我覺得dict是輔助,閱讀最有效,讓孩 ...

佢熱愛閱讀,中英閱讀已有一定能力,在家時常要求我同佢"玩"串字(佢真心覺得好玩)。學校課程太淺,班主任直頭叫我唔好教佢咁多野(滴汗),所以在家我完全唔理會佢學校既課程,唔備課唔溫習。

在家我能因應佢既喜好去俾書佢睇,俾練習佢做(最近喜歡睇完ORT後做配套workbook, 做Cambridge booklet)。但其實我好怕佢去得太前,返學會更覺得無聊……佢好鍾意返學,但講明只係鍾意同某某同學一齊玩……

曾經遇過一位來自美國既心理學博士,佢觀察左阿女一陣後同我講阿女係資優兒,不過我冇諗住同佢做IQ test去確定係唔係。

scgift 發表於 18-5-30 10:43
佢熱愛閱讀,中英閱讀已有一定能力,在家時常要求我同佢"玩"串字(佢真心覺得好玩)。學校課程太淺,班主任 ...

自己教深,上小一可自薦資優教育學苑上甄選課程(不用IQ test report), 再上face to face courses,今年起已冇年齡限制,但要上小學,而且學校提名也可,冇限額同埋十歲以下也可,叻的小一家長自薦啦!
一聽你講已知是資優!沒問題出現不用做test, 除非你好想知!

小華媽媽 發表於 18-5-30 10:58

資優學苑有課程俾小一生 ?

assado 發表於 18-5-30 17:59
資優學苑有課程俾小一生 ?

以前要十歲,現不足十歲也可家長推薦試甄選課程,過了test照參加。果啲courses應最少高小程度。但小學只可推薦一次,test若fail就冇。中學可有2次機會,看自己小朋友能力而自己決定試不試。

IloveJJ 發表於 18-5-30 17:19
我都覺得係!嗰啲「記憶遊戲」其實無用,只係迫到家長同小朋友溫書。

其實只要家長能做好伴讀,小朋友有 ...

伴讀最重要!

ar_mak 發表於 18-4-26 18:15
冇錯,我去睇過呢D學校,你以為D學生行行企企,實情係個腦已背緊書;你以為佢地發緊白日夢個頭FING下 ...
agree!!!!!!!!!!!!!!!!
直私 一d都唔簡單!!! 做project做到死! 要識飛天!!!
可能抄寫下仲安定繁榮!!!

little_yolky 發表於 18-5-25 09:08
奇怪, PLK係學卷幼稚園, 教育局指引係幼稚園唔可以有默書、測驗、考試, 所以學卷幼稚園都會跟指引, 點解你 ...
聽聞好多都唔跟, 各式其式地逼小朋友寫默.

而且plk係最最最最最最最最最最最最鐘意做抄寫既學校!!!
不論k or PRIMARY

所以, 我係唔會揀plk school
‹ 上一主題|下一主題