用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否再分Band頭、中、尾?
樓主: jackyusanma
go

是否再分Band頭、中、尾?   [複製鏈接]

希嫙mama 發表於 18-4-27 02:15
同意, b1abc 學生分別唔係想像中咁大,(神校除外).   大家平均分唔會好大差距。B1a 同1c 學生咪爭幾分平 ...

B1A同B1C分別大唔大可以好容易睇到,如果學校有30個B1生(如冇Banding數目嘅,就假設學校一級有90個學生),考頭10名嘅有幾容易跌落21名或以後,或者考21名以後嘅有幾容易爬升到前10名!我所知嘅應該係極少極少!

要注意,這只反映B1A尾同B1C頭嘅分別,如果要睇B1A同B1C嘅平均分別,就要睇級5同級25嘅分別!

至於B1C學生升中B1A中學就係另一回事,首先大部份B1A津中都有唔少B1C甚至B2生,被拋離嘅機會唔大!另外學校環境,科目嘅轉變,個別校長老師同學生嘅性格心態都可以係大影響,一個學生要脫胎換骨或者自暴自棄都有極大可能!

培正首位7科5**的同學, 當年小六只係band 2, 爭D升唔返培中。

sunflower2000 發表於 18-4-28 21:59
培正首位7科5**的同學, 當年小六只係band 2, 爭D升唔返培中。

總有個别case 不可一概而論
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

....

somoon 發表於 18-4-28 22:57
當年我地小學全級第一的女同學升左靚中學, 之後唔見影, 中五完就消失了

我讚成細分,其實好多人已跟ek做法分左1abc 2abc 3abc. 大家心目中早已知1a 同1c 其實有分别,當晒一樣去抽其實除了省行政费外,多的是打散精英学生的作用?

HaYi 發表於 18-4-29 11:22
我讚成細分,其實好多人已跟ek做法分左1abc 2abc 3abc. 大家心目中早已知1a 同1c 其實有分别,當晒一樣去 ...

咁現實係如何介定某校甲1A是否等於某校乙既1A,不可能假設各校教學模式和成效係一致~~~

mcl203 發表於 18-4-29 11:59
咁現實係如何介定某校甲1A是否等於某校乙既1A,不可能假設各校教學模式和成效係一致~~~
...

同依家分1.2.3(3個band)一樣吾得咩?

HaYi 發表於 18-4-29 12:50
同依家分1.2.3(3個band)一樣吾得咩?

其實個人從暫時觀察所得,真係唔易,這從某些身邊所見事例,某些學校B3生被B1中學收左,又坊間分享佢地B1生被拒於門外,係推算下去諗,學校係富經驗,不大可能無相關經驗去亂收學生,可能,真係存在各校學術水平既成效大差異。再過幾年,可能真係可以係DSE成績去確認一下該些B3生是否最終都係得,或者唔得~~~

....

b3410 發表於 18-4-27 12:33
謝謝,可能我理解力真係差不過我已經放棄去理解喇,因為覺得無論點計出來次第,一定係每科分數越高 ...
我都係咁同阿女講, 唔駛理份卷深定淺, 只要你次次考到9X分就得了。

little_yolky 發表於 18-4-30 09:22
我都係咁同阿女講, 唔駛理份卷深定淺, 只要你次次考到9X分就得了。
不過分數可能只是自我感覺良好, 如果個mean 是95, 94都只是below average.. (我仔小測都中左幾次招, 哭笑不得.. )   
當然一般學校大考好少出卷出到學生個mean 是9x,  通常8x , 妳呢招保90的教女的目標就真係very good 啦..  

HaYi 發表於 18-4-30 09:49
不過分數可能只是自我感覺良好, 如果個mean 是95, 94都只是below average.. (我仔小測都中左幾次招, 哭笑不 ...
有D科, 只有90係要俾人訓話既, 例如英文。有D科, 只有90係要俾人丙既, 例如聖經同常識。但有D科, 大90就會大讚了, 例如中文同數學。

佢嚟緊統測雄心壯志, 想數學攞90分, 因為佢補咗半年, 經歷過3測一考, 都係88, 89 咁。不過, 都要讚佢真係相當穩定。

IloveJJ 發表於 18-4-30 10:52
上次見家長,我有問細仔既老師,我話阿仔上次英文考試9字頭,我以為佢進步咗,但原來好多人9字頭,所以我 ...
我哋通常考單科前三的同學老師都會公佈,有時有小禮物派。自己比較一下同人哋差距幾大,就可以略略知道自己水平。當然有的拎小禮物最開心

我仔學校有時測考有班上公佈mean  有時冇 (可能有不過佢唔肯告訴我...) 成績表就冇, 學校唔太想家長緊張分數掛...我覺得小學, 長期above average  已好好.  

little_yolky 發表於 18-4-30 10:01
有D科, 只有90係要俾人訓話既, 例如英文。有D科, 只有90係要俾人丙既, 例如聖經同常識。但有D科,  ...
90分俾人丙的應該是份卷出得淺,   語文科(當有齊聽讀本作文說話) 90分好好啦, 一係出淺左.   相反亦然.  其實學校丙咩, 出番深D就可以啦.

HaYi 發表於 18-4-30 12:44
90分俾人丙的應該是份卷出得淺,   語文科(當有齊聽讀本作文說話) 90分好好啦, 一係出淺左.   相反亦然.  其 ...
sorry, 丙人果個係我。

語文我只計讀本份卷, 唔計其他散件, 計埋其他? 邊有佢咁著數。

HaYi    發表於 18-4-30 13:14
HaYi    發表於 18-4-30 13:13

kennyklt 發表於 18-4-27 16:00
認為B1C成績嘅同學入B1A中學會考試包尾,馮二進一,除咗太睇少同學嘅能力,亦太神化B1A中學嘅程度。就算B1C ...

完全同意!
正所謂莫欺少年窮,而且1C同學都唔窮,唔通人哋成個中學唔會進步咩?
你話band3同band1差異就大啫,大家都band1的話,中學成6年,有得追喎。

somoon 發表於 18-4-28 22:57
當年我地小學全級第一的女同學升左靚中學, 之後唔見影, 中五完就消失了

因為中學學習內容同小學實在太不同。
尤其部分男生,小學時傻、貪玩,初中可能都未發力,但中四開始就見真章了!

你說的case,其實不是罕見的!
‹ 上一主題|下一主題