用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放他區係乙部頭3志願
樓主: happychan114
go

放他區係乙部頭3志願   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-26 12:00
我講個堆學校係男女校, 男女適用嘛!
其實有個問題, 如果100%肯定係B1, 但有D學校係乙一必填, 唔填無位果D, 係咪都要照填, 然後先填B2? 因為我自己當年只填5間, 乙六係B2, 就入乙六。其實呢類學校填咗同唔填係咪無乜分別? 仲有一D派咗都唔會讀既山卡啦B1校, 或勁到痺B1校。

little_yolky 發表於 18-4-26 12:05
其實有個問題, 如果100%肯定係B1, 但有D學校係乙一必填, 唔填無位果D, 係咪都要照填, 然後先填B2? 因為我自 ...
今朝加既例子, 睇吓明唔明:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3625574&pid=46405531&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-26 12:09

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=362 ...
道理係明白既, 即係盡填晒派到我都會讀既B1, 唔好理佢係咪一定要乙一, 填咗再填杯清水, 到時抽到清水唔好怨人。係咪咁?

little_yolky 發表於 18-4-26 12:17
道理係明白既, 即係盡填晒派到我都會讀既B1, 唔好理佢係咪一定要乙一, 填咗再填杯清水, 到時抽到清水唔好怨 ...
係.

因為呢個搏奕遊戲太多人參與, 出現"意外"既機會其實唔低......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

大原則係b1生揀晒先到band2生揀,緊係排晒b1校先啦

hkpapa852 發表於 18-4-26 12:09

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=362 ...
這個例子我明白, 我們是葵青區男仔B1生, 明年才小六, 想請問如果咁填:

乙一至三, 跟自己喜好填B1,
乙四至七填番未揀的B1 (他區B1 或通常是要放乙一才有位的B1, 放在此執雞),
乙八開始放B2A, 一路填晒所有B2

乙八才放B2A, 同我乙四便放B2A, 是否分別都不大, 最差只是入第一間揀的B2A? 因為我都有疑問, 如果其他B1生早過我已排B2A, 我會否最差是入不到那間較熱門的B2A校?

我當年為孩子們選他區英中,考慮了以下因素
1.肯定孩子是第一組別學生
2.本區內英中較少
3.他區英中不是大熱
4.盡可能放乙一
結果:大仔入了他區四個位的英中
           二仔入了他區兩個位的英中
其實是同一所沙田英中,只係在兩個不同地區被借位

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:53
非聯小學生與其搏QE, 不如搏保一 (其實機會都低, 不過聯小學生應該會少D), 或者曾肇添, 機會點都高D

再唔 ...
我當然知。。。。但兩位老闆唔肯。。。。.

elbar    發表於 18-4-26 13:46

emmazlo 發表於 18-4-26 12:39
這個例子我明白, 我們是葵青區男仔B1生, 明年才小六, 想請問如果咁填:

因為葵青男仔唔夠B1位, 加上區內有間全英中既B2中學, 已可以肯定咁講, 只得一間B2中學既學額, 未必收得晒所有入唔到B1中學既學生, 所以要填至少3間B2中學

happychan114 發表於 18-4-26 00:42
咁上年乙4中唔中到獎?

乙一b1,乙二b1,
乙三他區b2,中乙三

今年人多左,老師好保守,要求我地揀學位多嘅學校,本來我好進取,最後跟返老師嘅排法。
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

happychan114 發表於 18-4-26 00:42
咁上年乙4中唔中到獎?

乙一b1,乙二b1,
乙三他區b2,中乙三

今年人多左,老師好保守,要求我地揀學位多嘅學校,本來我好進取,最後跟返老師嘅排法,乙二就揀左一間他區2個位
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

little_yolky 發表於 18-4-26 10:42
你個選校表入面果D「他區」位喎。

我無留意

回覆樓主:

我而家就係正正做緊這種自殺式填表。  乙一放本區想入的一間, 跟著巳放他區借過來的學校了,因為我知道派了本區其他學校都唔會想要, 一定去叩門。
自行二個間學校見完後話如果自行階段入唔到又派唔到即過來叩門。

jojoplanet 發表於 18-4-26 15:10
我無留意

不過葵青區都唔使填他區啦
‹ 上一主題|下一主題