用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放他區係乙部頭3志願
樓主: happychan114
go

放他區係乙部頭3志願   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:26
B1生係KL3盡填B1都必入其中一間, 如果係心儀就一定去搏

KL3內4間官小, 咪又係要乙1搏個少少既他區學校聯繫 ...

係呀... 結果都係搏, 不過係搏本區一間更心儀更熱門既, 一係唔搏, 一搏就搏盡佢

B1生係KL3盡填B1都必入其中一間, 如果係心儀就一定去搏

KL3內4間官小, 咪又係要乙1搏個少少既他區學校聯繫 ...
我都想問。聯繫是否另一條隊? 唔會排唔到再落番普通隊?

例:乙一60人申請:
30人聯繫小學
30人非聯繫小學

聯繫位16個,非聯繫5小學

果14個入唔到聯繫位的會否加番去30非聯繫學生隊?

醒目開學勳章

幾年前, 朋友教屯門小學, 她說年年叫d 仔乙一搏他區名校, 邊個夠膽搏, 就基本上就中.   

Joe8889 發表於 18-4-26 11:35
我都想問。聯繫是否另一條隊? 唔會排唔到再落番普通隊?

例:乙一60人申請:
聯小學生:

1. 先抽聯繫位, 抽中收工
2. 抽唔中, 去番公海同區內學生再爭過乙1既非保留位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

4間官小?  不是兩間嗎?  另兩間在NT2?

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:37
聯小學生:

1. 先抽聯繫位, 抽中收工
唉,咁大鑊。。。。。

Mat_Dad 發表於 18-4-26 11:34
係呀... 結果都係搏, 不過係搏本位一間更心儀更熱門既, 一係唔搏, 一搏就搏盡佢

問問自己: 唔搏是否甘心?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:33
KL4可選既B1中學

呢個我知,我意思係區內嘅,唔計借位嗰啲,因為借位得2個位,真係好難博,我嗰個仲係男仔黎添不過我最後都填左乙2,3都係他區借位學校

happychan114 發表於 18-4-26 11:39
呢個我知,我意思係區內嘅,唔計借位嗰啲,因為借位得2個位,真係好難博,我嗰個仲係男仔黎添不 ...

唔選他區B1學校, 咁係咪寧讀本區B2都唔想讀他區B1呢?

自己諗清楚

或者你再睇吓呢個帖講既嘢:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3625574

Mat_Dad 發表於 18-4-26 11:22
唔係個個好似我咁細膽
唔係細膽, KLN3搏乜鬼, 咪最多九華同QE, 入到華英都唔輸蝕, 就算LS都多位過佢。

一搏就真係填唔返轉頭本區,就咁搏落去

elbar    發表於 18-4-26 12:12

放棄本區o個幾十個位, 去博2,3個位, 真係要好有膽色先得! 仲要, 博唔到就無得番轉頭.

little_yolky 發表於 18-4-26 11:42
唔係細膽, KLN3搏乜鬼, 咪最多九華同QE, 入到華英都唔輸蝕, 就算LS都多位過佢。 ...
你講嘢咁似我仔學校啲主任

little_yolky    發表於 18-4-26 11:49

Mat_Dad 發表於 18-4-26 11:48
你講嘢咁似我仔學校啲主任
英雄所見略同丫嘛。

Mat_Dad    發表於 18-4-26 11:51

Joe8889 發表於 18-4-26 11:38
唉,咁大鑊。。。。。
非聯小學生與其搏QE, 不如搏保一 (其實機會都低, 不過聯小學生應該會少D), 或者曾肇添, 機會點都高D

再唔係, 搏培正同民生仲好

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:53
非聯小學生與其搏QE, 不如搏保一 (其實機會都低, 不過聯小學生應該會少D), 或者曾肇添, 機會點都高D

再唔 ...
大家都得1X個位, 咁不如搏LS, 起碼唔駛同女仔一齊爭。

little_yolky 發表於 18-4-26 11:57
大家都得1X個位, 咁不如搏LS, 起碼唔駛同女仔一齊爭。
我講個堆學校係男女校, 男女適用嘛!

如果係我個仔同女, 唔駛諗, 一定乙1 LS/MCS.

little_yolky    發表於 18-4-26 12:01

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:41
唔選他區B1學校, 咁係咪寧讀本區B2都唔想讀他區B1呢?

自己諗清楚
唔該晒hkpapa, 但老師反對放晒b1位的學校, 佢叫我乙四一定要填返區內b2學校, 已經交左表了, 無得更改

happychan114 發表於 18-4-26 12:00
唔該晒hkpapa, 但老師反對放晒b1位的學校, 佢叫我乙四一定要填返區內b2學校, 已經交左表了, 無得更改 ...
咁你只好自己安慰自己, 他區太遠, 派咗都唔想讀, 就算QE收咗, 都唔會讀。

little_yolky 發表於 18-4-26 12:02
咁你只好自己安慰自己, 他區太遠, 派咗都唔想讀, 就算QE收咗, 都唔會讀。 ...
我係KL4, 無QE
‹ 上一主題|下一主題