用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 怎樣改善英文Paper 3 成績
go

怎樣改善英文Paper 3 成績

小兒中四,每次考英文卷三(Listening & Integrated Skills)都很低分,今次統測只得40%,很擔心他這樣的英文成績升不到大學

請指教有什麼方法可改善成績?補大型補習社的英文班有用嗎?有沒有成功的例子可分享一下,感謝大家幫忙

Listening.....有得補?平日要多听吧~

Upupupup

活出彩虹 發表於 18-4-25 16:46
小兒中四,每次考英文卷三(Listening & Integrated Skills)都很低分,今次統測只得40%,很擔心他這樣的英文 ...
聽BBC、RTHK英文台、CCTV英文台。

Yanamami 發表於 18-4-25 17:34
Listening.....有得補?平日要多听吧~
我仔當年睇 CBS 既 60 Minutes 聽啲 cranky old men 講時事,同埋 Brian Williams 同 Lester Holt 既 MSNBC 晚間新聞。

王家爸爸 發表於 18-4-29 18:42
聽BBC、RTHK英文台、CCTV英文台。

唔洗—本正經吧~我女淨係睇NOW, 旅遊、烹飪、生仔、減肥、整容、supermodel, 动物……应有盡有,总有-款啱睇~

Yanamami 發表於 18-4-29 19:01
唔洗—本正經吧~我女淨係睇NOW, 旅遊、烹飪、生仔、減肥、整容、supermodel, 动物……应有盡有,总有-款 ...

Yes, oral exam topics can be hobbies and other issues, not necessary current affairs.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 18-4-29 19:01
唔洗—本正經吧~我女淨係睇NOW, 旅遊、烹飪、生仔、減肥、整容、supermodel, 动物……应有盡有,总有-款 ...
順便學埋通識

回覆樓主

阿仔聽 DJ 節目

視乎問題出左係邊,

listening 兩大問題, 第一吾識串字 一啲深字例如人名地方名運動名職位名呢啲全部可以考試前上youtube睇片串 如果淺字吾識串 咁就係英文底本身吾好 應該份份paper都幾吾店下

integrated skills, 睇番dse marking scheme, level 5 examples 同 markers report 問題出左係邊, 抄吾中point? organization paraphrasing 亂哂? 定係個tone完全吾岩?
(+) 上youtube 睇下十大優青v_____既卷三教學片, 首先你知吾知卷三遊戲玩法係點先......

同意 listening 一定要靠多聽,樓主兒子中四仲有時間追。
我大仔高中時經常上網聽英文,無論新聞/時事/小説/劇集乜都睇,佢dse英文卷唔算好高分但英文聆聼拎倒5星。