用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗小學女仔
樓主: chaiyiu
go

深水埗小學女仔   [複製鏈接]

荔天近幾年考前列學生入 msc,st paul convent, 伊中,荃官,林護,st paul coed, 華英,st Mary,ywgs,bps....
樓主可參詳一吓邊間適合囡囡..

easonkinki 發表於 18-4-26 17:35
適唔適合要讀左先知bor
如果真係要讀咗先知就大件事。如果家長唔知道自己小朋友既性格、能力,咁最好好先多啲了解自己小朋友。

請問如果瑪神,級名次大約 20, 是否 band 1?

回覆 飛天紅豬俠 的帖子

yes~

回覆 0030 的帖子

thx, 因為連學校都沒有透露太多。請問你從何得知?

飛天紅豬俠 發表於 18-4-27 12:05
回覆 0030 的帖子

thx, 因為連學校都沒有透露太多。請問你從何得知?
瑪神現在有透露級名次了嗎?

以前不會透露的
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呈分試後會另外告知,但不會印在成續表上。所以家長呈分試前都係靠班名次去估計級名次

飛天紅豬俠 發表於 18-4-27 12:12
呈分試後會另外告知,但不會印在成續表上。所以家長呈分試前都係靠班名次去估計級名次 ...
靠班名次去估級名次...... 其實根本無可能

又咁講, 瑪神一級~100人, 如果連級20都唔係B1學生, 咁應該接近寶校級別.

所以唔駛點分析, 咁估應該都唔會點錯 (除非瑪神既B1學生比例真係只有寶校既水平)

Arabellahk    發表於 18-5-24 22:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

[tr][/tr]
呈分試後會另外告知,但不會印在成續表上。所以家長呈分試前都係靠班名次去估計級名次

今屆是第一年小班升中,老師話要等今年7月升中結果才知 band 1 生的比例。

飛天紅豬俠 發表於 18-4-27 12:23

今屆是第一年小班升中,老師話要等今年7月升中結果才知 band 1 生的比例。 ...
你不如直接問老師小朋友能否入到中學部,就知道自己是否 band 1生了

飛天紅豬俠 發表於 18-4-27 12:23

今屆是第一年小班升中,老師話要等今年7月升中結果才知 band 1 生的比例。 ...
始乎你學校老師本身也不熟悉分Banding既方法

基本上, 今年學生分Banding係同上年學生用同一組Pre-S1去計算, 雖然學生人數有變 (其實間間學校每年人數都唔一樣), 但係可以根據百份比做參考.

下年既學生, 反而因今年畢業生人數較以前大幅減少+轉用另一套Pre-S1計分, 先更難估計.

AprilBB 發表於 18-4-27 13:00
你不如直接問老師小朋友能否入到中學部,就知道自己是否 band 1生了

瑪神中學有70個直屬位俾小學, 小學部小六依家只有~100人, 除非完全無叻人出走, 否則基本上只要係B1和B2學生, 都一定升得番上中學部

王家爸爸    發表於 18-4-27 14:19

回覆 b3410 的帖子

你好,想問多啲黃棣珊資料,你朋友是自行考入去? 定係派入去? 小朋友現在讀得如何? 謝謝分享。

hkpapa852 發表於 18-4-27 12:18
靠班名次去估級名次...... 其實根本無可能

又咁講, 瑪神一級~100人, 如果連級20都唔係B1學生, 咁應該接近 ...

hkpapa,請問深水埗哪幾間學校可以歸入寶校⋯無他意,只想知自己小朋友就讀的學校在深水埗屬於什麼水平。

hkpapa852 發表於 18-4-27 14:03
瑪神中學有70個直屬位俾小學, 小學部小六依家只有~100人, 除非完全無叻人出走, 否則基本上只要係B1和B2學 ...
甘多直屬位,會否連瑪小band 3學生都有機會入到?我好肯定有超過10個小朋友外流到其他band 1 學校。70直属位加10個外流,哪80名内都可以上瑪中了。怪不得現在瑪中每况越下。

AprilBB 發表於 18-4-27 20:25
甘多直屬位,會否連瑪小band 3學生都有機會入到?我好肯定有超過10個小朋友外流到其他band 1 學校。70直属 ...

其實瑪小係今年先開始有小班既畢業生,瑪小以前大班,但直屬學位一樣,理論上瑪中收到既B1生係更多,但成績依然不濟。

所以有理由相信係中學部問題為主。

小女今年小五,留名先,多多指教

帖主囡囡係荔天排名咁前,自行真係海濶天空,就按自己的意願去選任何一間心儀中學吧。就算自行失手大抽獎又冇運,還可以叩門,不用擔心。

回覆樓主:

小女讀瑪小,成績一般,怕上到瑪中跟唔上,如果想揀校風較好的請問有什麼選擇?另外想問下德貞,德雅及瑪中那間校風較好?謝謝

‹ 上一主題|下一主題