用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中文數還是英文數好?
樓主: Chanhana
go

中文數還是英文數好? [複製鏈接]

mingmin豬 發表於 18-4-29 21:14
我女英數,一D都唔淺,P5, P6 大把人唔合格,我女果間係出名神校,大把人補數都大把人肥。

其實課程跟教育 ...

除非考Pre-S1, 中英試題係唔同,考生可以自選中或英,揀份淺既答~~~

mingmin豬 發表於 18-4-29 21:14
我女英數,一D都唔淺,P5, P6 大把人唔合格,我女果間係出名神校,大把人補數都大把人肥。

其實課程跟教育 ...

我叫經歷過小朋友英數同中數,亦有幸見識過幾間所謂top primary卷,中數英數都有。

無可否認,中數係出得刁鑽些。

你唔信,去比較下坊間英數及中數練習出題方式有何不用。英數去到幾盡,中數又可以去到幾盡。

Yanamami    發表於 18-4-30 10:23

siden 發表於 18-4-29 23:18
我叫經歷過小朋友英數同中數,亦有幸見識過幾間所謂top primary卷,中數英數都有。

無可否認,中數係出得 ...
中數英數非校本的學校大家依教署課程教, 冇分別,
但好多中數的學校會用坊間的補充, 其中有題目可以用好多誤導性資料令唔小心同冇操開數的人在限時的情況下計錯.  你話係唔係深(我定義是全新的概念.)  我覺得唔係, 是訓練應考技巧.  英數的好少哩類, 除非星加坡數, 但有部份同本地英數不同.   

HaYi 發表於 18-4-30 12:31
中數英數非校本的學校大家依教署課程教, 冇分別,
但好多中數的學校會用坊間的補充, 其中有題目可以用好多誤 ...

咁,其實你用乜野terms黎describe都好,對個小朋友咪又係個「深」字。

....

somoon 發表於 18-5-1 06:19
深得來無效益
傳統教育的特色:從挫敗中學習

somoon 發表於 18-5-1 06:19
深得來無效益

回覆樓主:

小學學中數, 英數問題不大, 未見過有人學中數上到英中吾適應, 數學上英文吾會太難, 反而是計算方法/技巧識吾識。
英文叻同數學好又冇乜關係, 英文差點都不會解不到條英數题, 反而是吾識計多。

MrBeast 發表於 18-5-1 06:34
傳統教育的特色:從挫敗中學習

可以提升些, 從*别人*的挫敗中學習。

assado 發表於 18-5-1 09:31
小學學中數, 英數問題不大, 未見過有人學中數上到英中吾適應, 數學上英文吾會太難, 反而是計算方法/技巧識 ...

小学數學甚少複雜抽象的概念,失分位好少在運算,多數在解題列式,語文差,应用答題解错或太慢,中文寫錯字,英文文法錯扣分,直接影響數学分數.

中学數開始加入抽象元素,運算漸次要,解題漸重要.很多中小生上1a英中要一兩年才適應到英文解題答題,有些因此數学大跌,而中三中四已很多難數,需要理解,結果高班更難追.

HaYi 發表於 18-5-1 12:31
小学數學甚少複雜抽象的概念,失分位好少在運算,多數在解題列式,語文差,应用答題解错或太慢,中文寫錯 ...

一條中學英數, 吾會有長篇幅英文, 或多生字出現而解不到题, 可能最初要認識番數學專有英文名詞, 都吾太難。
反而如果學生英語水平未得, 上到英B1中就真係難追, 大部份科目是英文。 所以小學要學好英文, 中文都不容輕视, 反而吾系着重小學數學用英文或中文教。

assado 發表於 18-5-1 17:29

一條中學英數, 吾會有長篇幅英文, 或多生字出現而解不到题,  ...

Agree

assado 發表於 18-5-1 11:12

可以提升些, 從*别人*的挫敗中學習。

現今小朋友缺乏同理心,不會感到別人的挫敗感
阿媽就會提醒唔好學成績差和唔好同佢玩,近朱者赤

assado 發表於 18-5-1 17:29

一條中學英數, 吾會有長篇幅英文, 或多生字出現而解不到题,  ...

我個是英小做英數,  P6升F1,  之前為左試多一點都買過純英數/ 純中數/ 中英對照的高小及純英文數的初中補充.  佢同一類題形做中學個本重快過準過做純中數/中英對照個些.      

回應樓主上的英數/ 中數在小學及英中學可能遇上的實際情況.  事實上我見好多中小提供的所謂衍接英中數是在P5P6做中英對照的補充, 或派學校的一些英數單字.     識字唔係等於理解, 而習慣英數的問法往往需要一段比預期長的時間.  我相信英小生去中中做中數都一樣會要適應的時間.

HaYi 發表於 18-5-1 19:19
我個是英小做英數,  P6升F1,  之前為左試多一點都買過純英數/ 純中數/ 中英對照的高小及純英文數的初中補 ...

不用甘複雜, 本身是英數, 就做英數練習, 反正英中都是用英教數.
不過各施各法, 不作評論。

中文數, 可以訓練埋小朋友既閱讀理解
英文數, 較易銜接升讀英中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

另外可以考慮的是小學讀開英數,升中選校時如未能入番英中/中學英文班會好頭痕,個人認為要適應由英文terms轉中文terms比較難。

‹ 上一主題|下一主題