用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中文數還是英文數好?
go

中文數還是英文數好? [複製鏈接]

大家好!我見大家多數討論普教中還是粵教中,
正在幫女兒報考小一,想請教數學這科,用中文教還是英文教好?還是沒有太大分別?
我見書局啲英數練習大多數都比中數練習程度較淺(定唔知係咁啱我見過既都比較淺),在小學階段,學校用邊種語言教數學,會影響教學的深淺程度嗎?
謝謝各位。
   2    0    0    1

其實冇話中文數定英文數淺。睇學校點教...

不過畀我選擇一定係小學中文數先,因為容易 d 搵到適合嘅補充練習,同埋補英文數嘅補習社/導師通常都收得好貴下...

回覆樓主:

中數

Chanhana 發表於 18-4-24 19:58
正在幫女兒報考小一,想請教數學這科,用中文教還是英文教好 ...

對,你已發現坊間既練習對英小生既支援係唔夠既,始終英小較少,包括可能要既補習。

到中學階段B1中學多為英中,始乎已說明英數既表面優勢。

回覆樓主

中文數一直都係深過英文數。

英文數出得刁鑽極有限。

中文數卻可以兜轉幾個彎問,有幾刁鑽得幾刃轉。

反而要留意,如果個小朋友英文底唔好,又或者個数學老師英文唔好,又被逼全堂只用英語授課(有些老師明知全英文解唔明班細路,但校長/家長堅持全英文授数學課),咁個學生可以學得好差下。

補英數有幾貴?我唔覺。

人地Selin, So-in中數英數都係收一樣價錢。

siden 發表於 18-4-24 20:49
中文數一直都係深過英文數。

英文數出得刁鑽極有限。

又被你講中其中一點,英語教數係有風險,見識過~~~

Chanhana 發表於 18-4-24 19:58
正在幫女兒報考小一,想請教數學這科,用中文教還是英文教好 ...

講真,中一轉英㪤,我唔認為有幾難適應,常識(emoji)英文變science humanities etc咪重難

回覆樓主:

英數/中數是學校決定, 英小都會是英數, 所以樓主要考慮的是選英小還是中小。

回覆 siden 的帖子

這正是我所諗。
中文數出得刁鑽啲,英數易啲。

所以我諗緊係小學階段,係咪應該打好底,用中文學數先,日後中學時先可以做到難啲既數。

Chanhana 發表於 18-4-25 08:16

這正是我所諗。

中數就是中文小學, 但有家長又鐘情英小。

Chanhana 發表於 18-4-25 08:16

這正是我所諗。

不論中數刁轉,抑或英數較淺,呢個係小學過程,除非中學非升英中,6年後咪又係同路人~~~

mcl203 發表於 18-4-25 09:20
不論中數刁轉,抑或英數較淺,呢個係小學過程,除非中學非升英中,6年後咪又係同路人~~~
...

其實根本唔使太擔心,以前聽聞,唔少英小都係漸進式既全面英教,真正P1全英教育既唔係咁多,國際學校除外~~~

唔覺中文數比英文數難,題目出成點係學校或者課本嘅問題,中文數一樣可以straight forward 咁問,英文數亦可以出得好tricky。一般初小無論中數或英數都係比較straight forward(挑戰題例外),反而如樓上所講,如果target 英中,有d Terminology喺小學已經熟悉係好事。

回覆樓主:

Btw, 有D英小雖然話係英數,但初小時上堂都會用中文教,只係課本同功課係英文。反而我遇過英數教學最大嘅問題係當入咗學校嘅奧數隊之後,所有題目都係中文,而教學嘅語言亦係中文,小朋友反而比較難解題,要花時間去從新理解中文數題目某D terms

monodad 發表於 18-4-25 09:46
唔覺中文數比英文數難,題目出成點係學校或者課本嘅問題,中文數一樣可以straight forward 咁問,英文數亦 ...

或許,中數比人直覺較深較難,係源於類似TSA習作,唔夠深無市場。英數,坊間根本唔多選擇,搵多幾本去揀都難,當年試過買過一本,或許我小朋友英文底子差,少部分會唔明,要我出手大家研究研究,計完睇答案先確定理解岩,英數都幾tricky,D出題少部分唔清唔楚,所以佢甚少做習作~~~

monodad 發表於 18-4-25 09:48
Btw, 有D英小雖然話係英數,但初小時上堂都會用中文教,只係課本同功課係英文。反而我遇過英數教學最大嘅問 ...

我小朋友P6係其中之一代表學校出賽數學常識問答比賽,賽前老師已話勿抱期望,佢哋根本聽唔明。比賽初期,輪住答尙可,去到搶答,連+-數都炒,包尾番。問我小朋友感想,根本唔知佢問乜,知又唔夠人快,中問》英去想〉中去答~~~

中或英數都無所謂,有乜讀乜~~~

回覆樓主:

初小用英文數,理解內容確實有點困難,很多時候要用中文解釋。

回覆樓主:

我2個英小用英文教.

課文數学程度同一線中文学校一樣,但英文數補充冇中文數的多元化. 有些中文數深的補充有時會混合左奥數,学校會用未必教(教淺考深), 所以别以為用開刁鑽中數的学校一定全人數勁

上英中学,英數小学上習慣些是事實

回覆 Chanhana 的帖子

數學用另一角度嚟講係科學嘅語言。 小學階段用中文定英文學?揀小朋友比較容易理解嘅語言去學就得啦!
如果數學ok,將來殊途同歸
‹ 上一主題|下一主題