用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 令人心碎的言語評估報告!但很感激陳姑娘! ...
go

令人心碎的言語評估報告!但很感激陳姑娘! [複製鏈接]

今天到了沙田尤德,治療師好好,解釋自閉症小朋友活在自己世界,所以你叫佢唔講,唔叫佢先講,英文數字圖形佢地好迷戀,但其他同人同事佢地興趣不大,所以發展會慢好多.但我話佢返了STEP一個月,已主動拖同學仔的手,記得名俾玩具人,仲有上OT,前庭敏感改善左.佢話欣賞及早介入.我仔兩歲半,理解能力得一歲九個月,說話能力得一歲,我拿著報告忍不住哭了,我無諗過差咁遠!她說我兒子不明短句,例如攞BB去沖洗,佢拿起BB唔知做乜,你要補句去浴缸沖涼,佢先識放入去,試過好多例子都係一樣,他不明句子自己就不會說句子,所以得單字(好少)
姑娘好好關心到家人,我直白自己有情緒病,她亦刻意問我們家族有沒自閉症病史,我老公好大聲話冇,後來她刻意叫DADDY同BB出去玩,BB開始累了,然後一關門,我對姑娘說:我覺得佢有!點知佢話:我都覺得係!
因為兩個小時的評估,她不停問有咩想問,我當然好多野問,但我老公係一句聲都冇出過,而且有時眼神放左去第二度,她問我他社交,我說他很少朋友.
她立即明白我為何頂不順,屋企兩個都係咁,仔仔還好D成日同你玩同你笑,佢話好多媽媽好似我頂唔順,佢叫我反工,唔好全世界得個仔,我明,我好明,但我的抑鬱症是吃不下東西或作嘔好辛苦,有時想同仔TRAINING都有心冇力,我老公又唔接受,我一個人唔知撐到幾耐,食極藥都唔好,又會俾老公話浪費金錢,我個仔只可以靠我幫佢走出自閉症,有時好憎自己唔爭氣,個仔咁樣仲要搞D咁既病,我真係無用

1    0    1    0

加油!
不要想太多~在小孩發展黃金期努力吧!

Vkeeleung 發表於 18-4-24 15:56
今天到了沙田尤德,治療師好好,解釋自閉症小朋友活在自己世界,所以你叫佢唔講,唔叫佢先講,英文數字圖形佢地 ...

你要加油   

回覆樓主

樓主,辛苦妳了,人生是一重又一重的磨練,我很明白你的痛苦,你要放鬆自己,做d自己喜歡的事,不要只顧兒子。

今天到了沙田尤德,治療師好好,解釋自閉症小朋友活在自己世界,所以你叫佢唔講,唔叫佢先講,英文數字圖形佢地 ...

先學習不要怪責自己,學習欣賞自己。
你要努力啊,社會上有很多支援,早期治療有轉機的。

加油呀,我女下個月3歲都排緊S位,心諗乜真係咁差咩,雖然唔太接受,但我希望佢可以進步得快,自從上密集班開始講好多野了

回覆樓主:

妳既經歷我都經歷過了!都係遲正常小朋友dd姐,我抱住大個自然識既心態,孩子有個快樂童年,就叫做好我本份。

樓主,我的情況也與你有點似,我也有焦慮症,但我暫時用緊音樂治療,我的細仔依家3歲,我也懷疑他發展有問題,我也很擔心,不知道去唔去協康會做評估好,我老公是個大忙人,他很投入他的事業,每天都很夜返,我日頭要返工,放工立刻回家湊兩個小朋友,家姐小二,最近要幫她溫習應付考試,成日無時間陪細仔,唯有交俾工人,我很內疚,因為我顧得個大女,顧唔到個細仔,所以成日怪自已做得唔好,攪到個仔依家咁,而老公又成日不在家,無他幫手教仔,所以我成日都覺得很無助,成日都唔開心,覺得呢個唔係自己想要既家庭生活,所以我耐唔耐就會喊吓,發洩下
我依家會聽下音樂,做下運動,去做下facial,按下摩,咁做返自己,個人會開心返,咁頭腦才清色,因為我還要照顧兩個小朋友架,
一起加油吧!

回覆 Vkeeleung 的帖子

加油

路過見到你個post好明白, 家中亦有3歲兒, 如果你頂唔順去搵社工明愛幫下你, 有個人同你傾下會好d加油

matshir 發表於 18-6-9 22:11
樓主,我的情況也與你有點似,我也有焦慮症,但我暫時用緊音樂治療,我的細仔依家3歲,我也懷疑他發展有問 ...

外判啦。個女去補習啦。你將啲時間用來教仔。自己做唔得晒咁多嘢㗎。

只是言語評估?整體評估呢?

你已好好,好叻!一定要把握黃金治療期,時間很快過去,你會見到仔仔既進步,你要加油!

回覆 Vkeeleung 的帖子

你已經做得好好,為你加油!一定會越利越好

Step 係上邊一隻堂?有用?
‹ 上一主題|下一主題