用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 兩歲囡成日扭計要睇電視...有咩辦法呀?(仲要係半夜) ...
go

兩歲囡成日扭計要睇電視...有咩辦法呀?(仲要係半夜) [複製鏈接]

兩歲囡成日扭計要睇電視...有咩辦法呀?(仲要係半夜)
講小小背景先
工人姐姐湊,冇4大長老係屋企,
姐姐都好鍚我個囡,就係因為咁,佢一喊姐姐就比
開始識睇電視就成日要睇,由歲半開始到而家,
下午訓覺抱住佢睇住電視訓

起身:奶奶之後洗面去買送
買完送因為姐姐要整送,我都同意開電視比佢睇,等姐姐可以整下送
但整完之後我叫左姐姐off,同佢玩玩具架喇,當然off就喊喇,喊幾喊姐姐又肉赤喇,又開返
之後睇到眼訓,睇住訓左,到起身食飯又睇住,因為唔睇住食飯,佢唔專心/唔肯食,之後去公園玩,去完公園返來又睇
因為姐姐要準備晚餐,到我返來就唔會開比佢睇,直至訓覺,

跟呢十日,每晚半夜喊住叫我要睇電視,我要睇多拉a夢,我要睇跳舞,喊喊喊扭扭扭,同佢講唔可以因為而家夜晚,佢又未必一定明,因為佢得兩歲可能明d又唔明d,扭左半小時(隔離都起曬身望過來睇下咩事)因為半夜3-4點,之後我最後都開左比佢,一開唔夠5分鐘佢就訓左喇,我覺得佢係心引,佢可能係眼訓,佢覺得眼訓就要開電視睇(因為姐姐下午係咁樣,睇住訓)之後我放床,佢又起身又扭過要睇電視,,,唉,最後我開支奶比佢,佢又肯喎,飲完就訓左,因為每晚訓前都會飲奶,所以佢認為飲完奶就要訓覺,即係好似扭睇電影因為眼訓一樣,唉,我仲要返工,真係好好好辛苦

已同姐姐講左只係佢要整送,準備晚餐時可以睇電視,但bb已經習慣左又點會肯呀,喊喊喊喊
我同姐姐講,同佢講可以睇,睇十分鐘,睇完就要off玩玩具/其他野,當然off既時候佢又喊啦

大家教教我,我可以點做?狠心d由佢喊,喊一星期又好,一個月又好?咁半夜呢?晚晚隔離唔洗訓攪到我都唔好意思

我覺得bb係潛意識認為眼訓就要睇電視,所以佢半夜醒左又好眼訓,所以係咁講要電視囉

又有朋友講呢個年齡係咁,因為佢地剛識睇電視/玩,但又唔識分日/夜可唔可以做呢d野

有冇人可以比d建議我?
   1    0    0    0

反全日班先可介到

醒目開學勳章 貢獻勳章

多d落街玩啦~

我地屋企俾"毒物"細路,一定先講好數,如15分數就15分數要收,甚至較埋timer,如有扭計賴皮,下次就無!
恐龍家

cammykwong 發表於 18-4-24 15:52
講小小背景先

你可以狠心不放電視在客廳嗎?
這是我媽媽的做法,我在中學以前都沒有電視娛樂。
至於我,也不主動開電視給孩子看,我仔也沒有扭計。Alternatives是陪玩玩具、手工、playground, 去買餸、陪讀、玩書等。小學前維持12小時睡眠時間。

回覆樓主:

講小小背景先

即係中了電視毒,要靠電視送飯,暗瞓。兩歲又未能講道理,不可理喻。唯有從日間開始戒毒,分散注意,出街避下,再唔係將電視轉為黑白色,話佢知壞左,甚至搬走。只靠工人一定戒唔到,佢只能用最方便的辦法去做(開電視)。如果唔戒,就要捱到三四歲,到時希望可以「講數」,行為治療,不過長期咁睇法都幾難以想像。

nwing_yan 發表於 18-4-24 17:42
反全日班先可介到

也是好方法

回覆樓主

要先戒電視暗瞓,半夜才不會醒來找電視

回覆樓主

吩咐姐姐多些帶囡囡到公園玩耍,除做飯時看一會電視,其餘時間多看圖書、玩遊戲或給她聽音樂,看看是否可行。

回覆樓主

姐姐懶。由佢喊囉,扭電視係初階,遅d扭打機,買玩具。

王家爸爸    發表於 18-4-27 12:16

講小小背景先
將條天線輸入線取走,同佢講電視壞咗,做戲要做得似,然後以後都唔睇電視節目。過咗一段時間之後,同佢講可以睇DVD,咁佢睇嘜都由你控制。

回覆樓主:

可以考慮用兒歌, 音樂代替电视。

Radiomama 發表於 18-4-24 21:15
你可以狠心不放電視在客廳嗎?
這是我媽媽的做法,我在中學以前都沒有電視娛樂。
至於我,也不主動開電視 ...

抆咗條天線去,睇雪花,就心熄了

好似話雪花的噪音會令人入睡。

王家爸爸    發表於 18-5-1 17:33

回覆 TorresChow 的帖子

我以前家姐個女看雪花也要睇!其實肯忍心就得!

識加無聊 發表於 18-5-1 17:11
好似話雪花的噪音會令人入睡。
好耐之前已經有心理研究發現white noise(白噪音)會令人容易入睡。不過雪花既噪音雖然接近白噪音,但係唔完全係。

回覆樓主:

我當年係無裝天線。。。反正全家無人睇電視,一向只用來看片
‹ 上一主題|下一主題