用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學好多出了S2- S5 插班申請了
樓主: 小時了了
go

直資中學好多出了S2- S5 插班申請了   [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-5-10 08:55
http://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2018/05/1718_NLC_600x1200_OL.jpg

UCCKE GCE AL Admission ...
香港不少人重英輕中, 如果讀到上去發現中文搞唔店, 但數理又好好, 同時卻無錢讀國際學校 / 出國, 我覺得轉去讀有 GCE / IAL的直資是亦一條出路, 然後用 non-jupas去報香港的大學.

王家爸爸 發表於 18-4-25 10:51
講真,如果原校成績唔係頭嗰幾名,其實插班去其他學校未必係好事。
絕對同意, 插班生有如外星人空降地球, 除左要擔心課程是否可以跟得上之外, 還要考慮到小朋友突然去到一個陌生環境, 無哂朋友, 又要顧慮到會否被同班同學排擠/孤立。如果係咁小朋友未必讀得開心, 其實朋輩、環境都係一個非常重要嘅因素。

小時了了 發表於 19-5-7 08:25
今年, 有無人打算考插班?

bb鼠 發表於 19-5-7 12:21

嘻嘻! 我都真係考慮緊. 要睇阿女自己決定佢想唔想轉

王家爸爸 發表於 18-6-14 10:01
講得啱,唔試就無。其實中學更加容易插班,首先名校唔少小朋友喺中四、中五時離開,學校又無主動招生,所以 ...
名校中五都會有學生離校嗎?其實中五先來轉校,會唔會太遲?我仔讀津校B1英中,年年試升,讀得冇曬動力,而家咁嘅成績,明年DSE根本就冇希望,應該今年中五原校留級,還是轉去直資B2好呢?

回覆 小時了了 的帖子

你考慮插班?? 真估不到, 我以為你女女會留在匯基 6 年 .....

IYY 發表於 19-5-7 12:39
回覆 小時了了 的帖子

你考慮插班?? 真估不到, 我以為你女女會留在匯基 6 年 ..... ...

真心, 我係非常鍾意匯基, 係一間非常落實實踐基督教教導嘅好學校,  我都只係暫時諗吓幻想吓而已

小時了了 發表於 19-5-7 12:48
真心, 我係非常好鍾意匯基, 係一間非常好去實踐基督教教導嘅好學校,  我都只係暫時諗吓幻想吓
...
真心, 我明年會幫細仔報匯基, 希望入到。

Queenielam88    發表於 19-5-7 15:43
小時了了    發表於 19-5-7 13:04

IYY 發表於 19-5-7 12:51
真心, 我明年會幫細仔報匯基, 希望入到。

唔跟阿哥?

崔妍 發表於 19-5-7 12:37
名校中五都會有學生離校嗎?其實中五先來轉校,會唔會太遲?我仔讀津校B1英中,年年試升,讀得冇曬動力,而 ...

大量中五名校生離校,去英國讀A level.

小時了了 發表於 19-5-7 12:32
嘻嘻! 我都真係考慮緊. 要睇阿女自己決定佢想唔想轉

點解你女要轉呀

為食仔 發表於 19-5-7 13:14
唔跟阿哥?
細佬屬1C 材料, 今時今日的SPC 已多人報, 我相信細佬能入讀的機會較微。雖然我很喜歡SPC, 但都要貼地一點幫細佬搵適合他的學校。

名校中五都會有學生離校嗎?其實中五先來轉校,會唔會太遲?我仔讀津校B1英中,年年試升,讀得冇曬動力,而 ...
一般名校中五即使有人走都唔會收外來學生,反而中四之前有機會。中五離開,一般係去外國,例如去英國讀sixth form college。

原校留級,需要考慮小朋友既心理反應,見個個同學變咗自己師兄,接唔接受到。如果已經係中五,得返十個月就考試,倒不如先努力準備考DSE,睇下考成點,到時再重讀,可能更好。

IYY 發表於 19-5-7 14:54
細佬屬1C 材料, 今時今日的SPC 已多人報, 我相信細佬能入讀的機會較微。雖然我很喜歡SPC, 但都要貼地一點幫 ...
如果係B1C,講真,匯基比SPC更適合。

王家爸爸 發表於 19-5-7 16:21
原校留級,需要考慮小朋友既心理反應,見個個同學變咗自己師兄,接唔接受到。如果已經係中五,得返十個月就 ...

我想問如果對DSE冇信心考得好,係咪repeat 中五好過中六,考兩年DSE係咪會影響大學嘅offer呢?

haihaimom 發表於 19-5-7 16:26
我想問如果對DSE冇信心考得好,係咪repeat 中五好過中六,考兩年DSE係咪會影響大學嘅offer呢?
...
如果repeat中五,你係唔係諗住同一間學校repeat?
如果係:小朋友會唔會感覺留班好瘀?區接唔接受到?呢個好睇小朋友既性格,但係大多數接受唔到。
如果唔係:到咗中五,除非好叻,如果唔係應該唔多學校會收。

王家爸爸 發表於 19-5-7 16:23
如果係B1C,講真,匯基比SPC更適合。
細佬在家溫習時是1B, 考試成績是1C.... 總會錯一些令你 O 咀的地方而失分...... 我不想給他壓力, 所以沒有逼他做到最好。

SPC也有 band 1C 學生, 問題是不容易考入啊 !

haihaimom 發表於 19-5-7 16:26
...
Repeat中六就好唔同,因為都唔少人咁做,心理壓力無咁大。
另外,考兩年DSE,因為可以combine cert,每科都係睇兩年裡面最好嗰個成績,對大學offer會有啲好處。但係部份神科combine cert會扣分,不過repeater好少會諗神科,所以優勢未必大。

IYY 發表於 19-5-7 16:34
細佬在家溫習時是1B, 考試成績是1C.... 總會錯一些令你 O 咀的地方而失分...... 我不想給他壓力, 所以沒有 ...
其實SPC未必完全睇成績,呢兩年都見有區內B1B學生無得面試。
唔係話Band 1C 學生入SPC唔好,只係跟唔上既風險大。
‹ 上一主題|下一主題