用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學好多出了S2- S5 插班申請了
樓主: 小時了了
go

直資中學好多出了S2- S5 插班申請了   [複製鏈接]

bearbear2003 發表於 18-5-8 07:25
已有收信來緊星期六考筆試
方便告知那間?

有得插班,呈分都無咁大壓力

gracelam 發表於 18-4-25 10:54
Agree. 2年前去荃官簡介會, 校長分享有個case佢好深印象, 話有一個升中一學生叩門, 最後冇㨂佢, 升中二之 ...

荃官得咁少人走~~~

插班也好大壓力(去年才玩完俄羅斯輪盤), 各位加油

bearbear2003 發表於 18-5-8 07:25
已有收信來緊星期六考筆試
我們昨天也收到信了。

要插班,成績要有返咁上下,如果現校讀得咁好,係咪要轉校冒險?除非讀緊個間學校真係好差,如果真係咁差,轉左去好學校係咪又跟得上?

asdflive 發表於 18-5-9 16:28
要插班,成績要有返咁上下,如果現校讀得咁好,係咪要轉校冒險?除非讀緊個間學校真係好差,如果真係咁差, ...

都唔係嘅, 成績好想更上一層樓遮, 如band 2a轉band 1c, band 1c轉band 1a-b。

又或者返學路程遠, 轉一間同程度近屋企嘅中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

24-Seven 發表於 18-5-9 12:20
我們昨天也收到信了。

http://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2018/05/1718_NLC_600x1200_OL.jpg

UCCKE GCE AL Admission Talk
Date: 26 May 2018 (Sat)
Time: 10:00 - 11:00
Address: 1/F Lecture Theatre UCCKE
Tel: 2343 6677

** 如有興趣及考慮2018年9月插班入 UCCKE 高中讀 GCE AL嘅 S4 學生及家長, 可以係 5月26日聽 GCE AL Admission Talk 了解吓, 學校出呢個S4 GCE AL 招生簡介會, 我估 S4 呢個課程有位俾大家插班申請**

一定係, 除非唔係

回覆 小時了了 的帖子

請問你地學校有無插班可申請呢? 在校網看不到呢!

clarachel 發表於 18-6-12 01:37
回覆 小時了了 的帖子

請問你地學校有無插班可申請呢? 在校網看不到呢!

插班 UCCKE? 幫你打電話去學校校務處問 Tel: 2343-6677

1) 網站唔會有插班申請資料, 但係接受插班申請

2) 係網站 download S1 嘅申請表: http://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2017/09/UCCKE_Application_Form.pdf
但係投考年級: 要刪咗 S1, 填你想插班嗰級 e.g. S2 / S3 / S4 / S5 / S6

3) 申請表 + 成績表 + 其他獎狀等交 UCCKE
(溫馨提示, 如郵寄, 千萬要貼足夠郵費, 否則會寄失及學校唔會去郵局補郵費的)

4) 接電話嘅書記講今個月尾前會處理插班申請事宜, 佢無講實 deadline 係邊日

5) 接電話嘅書記言談中透露 S2 好似無位插班, S3有位, S4 GCE AL 應該有唔少位

6) 極之建議你直接打去學校親自問清楚插班資料最穩妥

回覆 小時了了 的帖子

其實上個月打去學校問過,不過他們回覆無人退學,所以未有插班位。咁我呢幾日試下再打去學校問清楚先,謝謝妳!

clarachel 發表於 18-6-12 11:22
回覆 小時了了 的帖子
其實上個月打去學校問過,不過他們回覆無人退學,所以未有插班位。咁我呢幾日試下再打去學校問清楚先,謝謝妳!

你是插 S2? 書記今早同我講 S2 應該無位, 可能正如你上個月書記覆你咁暫時無人退學無位

會唔會今個月你照申請咗插班先, 等學校有你小朋友記錄, 可能有人留班 S1 (希望唔係我女 , 舊年有3個留班S1)又或者遲啲有學生退學都未定呢?

P.S. 考試下星期才考, 派成績要7月, 7月13日舊生註冊日. 所以, 純我估, 可唔可以同書記 "單" 聲, 如有人留班又或者有人退學, 有學位時記得考慮你嘅插班申請.

加油

回覆 小時了了 的帖子

明白,謝謝妳!

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-4-25 10:01
呢樣我好同意,不過大部分唔信。我都經常叫啲朋友,唔一定需要睇網頁話有位先去,因為如果得幾個位,學校未 ...

我有同事插小學,因逃亡式轉校所以大規模申請(小朋友資優原校無support亦無耐性)
其中有間講明唔收插班,朋友見唔做都做晒portfolio,即管寄去啦
結果見埋收埋!但朋友有更心儀offer放棄左

Charlotte_mom 發表於 18-6-13 20:13
我有同事插小學,因逃亡式轉校所以大規模申請(小朋友資優原校無support亦無耐性)
其中有間講明唔收插班 ...
講得啱,唔試就無。其實中學更加容易插班,首先名校唔少小朋友喺中四、中五時離開,學校又無主動招生,所以大把位剩。

我兩個上到中學成績都見得下人,有時同佢地閒聊試探下,問佢地會否想插班試下第二間學校,兩個不約而同既反應都係︰「你試下同我轉校,我同你反面呀!」「你咪睇下我去考筆試果陣會考D咩比人睇囉」

所以....小朋友(小大人)感受更重要呢....佢地咁滿意而家讀緊既學校,係好事!

今年, 有無人打算考插班?
‹ 上一主題|下一主題