用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中文中學
go

中文中學   [複製鏈接]

Band2 有好多全中文中學,咁其實佢地由中一開始已經冇咩機會睇英文,咁英文程度咪好差,第時咪連看英文都有困難。如果升到上大專,要用英文的如何應付。
我地以前英文教,就算英文點差,起碼都睇到下。
   3    0    0    0

回覆樓主

有沒有家長的小朋友讀中中,小朋友情況如何?

Lovelymame 發表於 18-4-23 17:00
Band2 有好多全中文中學,咁其實佢地由中一開始已經冇咩機會睇英文,咁英文程度咪好差,第時咪連看英文都有 ...

我以前都系中文中學,升上大專之後追得比較辛苦,但都可順利過度,跟著打鬼佬工,跟鬼佬客,文件溝通完全無問題,都要睇你自身有幾努力

唯有自己努力,係会俾英中差……不过你可以揾有开英文班既中中~當然,成績好先入到。

中文中學未必差 wor,睇培正、金文泰、香島。

不過講真,點都係有點距離,畢竟冇人地英中咁日日聽英文睇英文,不過有心追不怕遲,可以日日聽英文 radio、睇外地劇。見好多內地人英文進步都係因為睇外地劇,跟住念台詞。

Yanamami 發表於 18-4-23 17:09
唯有自己努力,係会俾英中差……不过你可以揾有开英文班既中中~當然,成績好先入到。 ...

我又咁睇, 唔知啱唔啱。

入英中既(除非B2英中唔計啦), 一般學生既banding都係高D, 咁佢哋最後6年跑出嚟, 英文好D係正常。如果計有開好多英文班既中中, 咁同B1C既英中, 甚至B2英中係咪有咁大距離呢? 我就有保留。你唔可以用全開中文班既中中, 同英中比喎, 係咪, 學生基礎都差咁遠。

讀書, 自己都要努力既。

1998Ruby1998 發表於 18-4-23 17:29
中文中學未必差 wor,睇培正、金文泰、香島。

不過講真,點都係有點距離,畢竟冇人地英中咁日日聽英文睇英 ...
我係PC畢業,可以拍心囗話:英文係差~唔好攞最勁果幾个做例子,係in general。

little_yolky 發表於 18-4-23 17:34

入英中既(除非B2英中唔計啦), 一般學生既banding都係高D, 咁佢哋最後6年跑出嚟,  ...

我果时都好努力……会考都係得个D. 已經好勇去考B卷~好多同学啱啱E, 好多肥,好多考A卷……唔好提痛苦回憶。最大既问題係接触少……惊……唔敢講唔慣用……我身边同学仔女90%入英中,因為有切膚之痛。

我都係讀中文中學,2幾年前金xx。的確英文生字比英文中學少好多。上到大專讀account ,要急補,又背句,又查字典... 勁追2年先追到同學仔d英文,畢左業,5年先考到牌...  條路真的好辛苦

到阿女今年考中學,直資學校通識用中文教,我都唔考慮...

純個人意見...

joyjoyparent    發表於 18-4-23 23:19

strawberry11 發表於 18-4-23 18:23
我都係讀中文中學,2幾年前金xx。的確英文生字比英文中學少好多。上到大專讀account ,要急補,又背句,又 ...
Give me 5!

除非你有本事上到大學都係母語教學,否則我覺得中中根本就係攞班學生嚟玩

回覆樓主

其實我現正苦腦2間學校:
李城璧B2A 中文班只有數用英文教 (未必有機入到英文班,現時英文C)
梁省德B2B 數,理科用英文教
不知如何取捨?

Yanamami 發表於 18-4-23 17:51
我果时都好努力……会考都係得个D. 已經好勇去考B卷~好多同学啱啱E, 好多肥,好多考A卷……唔好提痛苦回憶 ...

真係無諗過喎!我一直覺得PC好勁,中中都教到啲學生英文咁好,成績咁標青

Lovelymame 發表於 18-4-23 18:59
李城璧B2A 中文班只有數用英文教 (未必有機入到英文班,現時英文C)
梁省德B2B 數 ...
虽然英中係首選,但如果你小朋友英文底子弱,只有C, 勉強入英中或以英文学习,事半功倍,甚至有可能減低学习运机,三思。

happy105 發表於 18-4-23 19:34
真係無諗過喎!我一直覺得PC好勁,中中都教到啲學生英文咁好,成績咁標青
...
好多年前咯~不过我女(英中)話我同学个仔(係PC讀)英文都係麻麻,同我女差-大截~DSE 4同5**之距。

Lovelymame 發表於 18-4-23 18:59
梁省德B2B 數 ...
其實好睇學校會點處理。我教過兩間中中,一間完全唔做任何 銜接,暑假都冇 bridging course, 由d 學生就咁中四轉哂英文學。另一間就辛苦囉,由中一開始,各科生字都要學中英對照

Yanamami 發表於 18-4-23 17:48
我係PC畢業,可以拍心囗話:英文係差~唔好攞最勁果幾个做例子,係in general。 ...

您講緊PC都起碼廿幾年前,我姪仔而家讀緊PC S2,英文科都已經唔係咁低水準了。

little_yolky 發表於 18-4-23 17:34

入英中既(除非B2英中唔計啦), 一般學生既banding都係高D, 咁佢哋最後6年跑出嚟,  ...

我自己讀英中。其實bottle up 的英中學生,程度未必好過中中的中上學生。

假若一個Band 2A,被派往Band 1中學,可是年年考包尾,做任何事也變得自卑; 同樣一個Band 2A,被派往Band 2頭中學,但年年考前幾名, 變成做任何事充滿信心,更是學校的模範生。

以上這種情況,你會送小朋友去英中,還是中中讀書?

Soundervolt 發表於 18-4-23 19:46
您講緊PC都起碼廿幾年前,我姪仔而家讀緊PC S2,英文科都已經唔係咁低水準了。
...

而家有英文精英班,有Eng Lit同英文LS梗係比我果个年代好啦(唔係禁低……但唔代表好)~不过同英中(band1)比都係無語境囉~~

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 18-4-23 17:51
我果时都好努力……会考都係得个D. 已經好勇去考B卷~好多同学啱啱E, 好多肥,好多考A卷……唔好提痛苦回憶 ...

何官畢業表示好認同,我同d英中畢業嘅細佬妹表兄弟姐妹比,英文係差一大截⋯我都一定幫個女揀英中,唔想佢步我後塵
‹ 上一主題|下一主題