用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【升中統一派位填表策略簡述】
go

【升中統一派位填表策略簡述】  

每年到要填報升中統一派位表格時,不少家長都會問,到底該如何填好呢?

填表前,家長最重要知道,小朋友大概是屬於那個派位組別,然後,謹記以下一點派位原則:

統一派位時,完成每一派位組別所有學生的派位,再為下一組別學生進行派位

即是說,就算有B1組別學生乙30都派唔到,或派位表作廢,EDB也會先為他們安排學位,才再為B2組別學生派位。

呢一點好多人都知,但為何還要強調呢?

好簡單,因為大多數人都只係“知道”,而沒有認真去理解呢一點既重要性。

其實不論在那一個校網,不論那一個派位組別既學生,填表都需要謹記一個策略:

必須盡填名單中所有本區和他區同水平既學校,再加至少三間次一水平既學校

點解呢?我又舉幾個例子去解釋一下。

疑團(一)在B1學額充足的地區,B1學生也只派到B2中學,是否派位系統出錯?

九龍城KL3一向出名B1學位充足,但偶然也會聽聞,有B1學生派唔到B1中學,點解呢?

其中一個情況可能係咁,該學生既統一派位表排序大致如下:

1:華英,乙2 旅港,乙3 銀禧 ......10丘佐榮,11何文田官立

最後派入了何文田官立,點解呢?唔係話B1學位夠,最差都只係入丘中嗎?

其實主要原因,就係因為家長 沒有在派位表上盡填所有可選既B1中學

A) 原因1:錯誤理解B1學位足夠既意思

校網有否足夠B1中學學位,係以本區和所有他區B1中學學位,對照區內B1人數去估計。所以就算所謂有足夠B1中學學位,實際係指"本區和他區"全部B1學額一起計算。所以如果只填本區B1中學,或只填部份B1中學,實際機會係會低咗,自然會由 夠位變為不夠位

B) 原因2:對手選擇的影響

統一派位,除了運氣外,從來都係一個搏奕遊戲,你永遠無法估計對手既選擇,但你既機會,會隨著對手既選擇而改變。

參考以上案例,假如當年大部份學生家長,都採用保守策略,把丘佐榮放在乙7/8,咁如你放乙10,自然唔會再有機會入到。

但如按照建議,把其餘本區和他區B1中學都放在丘佐榮後,才放何文田官立,相信最後不會派入何文田官立,而是入了他區B1中學。

就算在所謂B1學額充足既地區,如你堅持只想入讀本區B1中學而不填他區B1中學,最差的情況,你是否接受 最後只入讀本區B2中學而不入讀他區B1中學,家長要自己衡量

疑團(二)在B1學額不足的地區,B1學生盡填B1中學,會否派得好差?

B1中學學額充足既地區盡填B1中學,相信大家會明白,但為何在B1中學學額不足既地區,也要盡填B1中學,這樣會否派得好差呢?

B1中學學額不足既地區,點都一定有一班B1學生,要派入B2中學。正如荃灣區NT2,不少人會乙1:荃官/可風/何傳耀,乙2:王少清,乙3:區內B2(如廖寶珊)。最後,自然會有一些B1學生派去乙3

咁有咩問題呢?問題在於:放棄了執雞的機會

如果大部份人都係咁排,咁他區既B1學校(如沙蘇),即係 乙1和乙2都沒有人選,那誰在乙3選進就有機會執雞。

另外,就算大部份人將3間熱門B1中學都放乙1,是否代表3間學校係乙1都一定收晒無位剩呢?如其中一間有1/2個剩,咁個個係乙2/3都唔選,那誰在乙3搏執雞就會執到。

記著,派位係B1學生先派,B1學生派得再差,正常也只會係統一派位表上填既B2中學(如區內B1位嚴重不足,即區內有一間或多區非B1既全英中,咁填表時要填上至少三間B2中學)

各位家長還請謹記:

學校老師,同學家長,親友以至網友,總會為你提供一些意見,自己必須細心分析。因為最終要面對派位結果的,只是你自己和小朋友。

延伸參考:

【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到?

babyboombb    發表於 18-4-26 17:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

#1 講述的,係基本派位的重點,例子亦以B1學生為主,那B2學生和B3該如何填表呢?

B2同B3學生都係被動,因為要睇上一/兩個組別既派位情況。

先講B2學生,其實策略係要按照區內B1中學學額是否足夠,去決定填表策略。

(一)在B1學額充足地區既B2學生填表策略

因為區內B1學額充足,B2學生可偷雞入到B1學校。正因如此,可考慮採用進取或保守填表法。

A) B2學生進取填表法

好簡單,乙1搏一間B1中學,乙2才開始放B2中學,盡填本區+他區B2中學,再加上三間B3中學

記著,乙1搏的那一間B1中學,應該係較不受B1學生歡迎既學校,否則如果你放一間B1生追捧既學校,你認為真係仲有位可以留俾B2學生?

另外,因為乙1已搏了B1學校,如乙2還進取去填B1或B2大熱,你認為還可能有機會嗎?

B) B2學生保守填表法

好簡單,乙1不搏B1學校,只填B2中學,盡填本區+他區B2中學,再加上三間B3中學

(二)在B1學額不足地區既B2學生填表策略

係B1學額不足既地區,B2學生建議用保守填表法,即乙1不搏B1學校,只填B2中學,盡填本區+他區B2中學,再加上三間B3中學

然後再講B3學生,佢地雖然係最被動,但其實係最簡單。因為現實一點,其實佢地已經係差無可差,最差亦只係入番同水平既B3中學。

所以佢地只需考慮,是否在乙1還搏一搏B2學校(非大熱的B2中學,類似B2學生進取填表法)。

但乙1如果進取,乙2就一定要保守了!因為你乙1已放棄了較安全既選擇,乙2再唔保守,相信只會派去B3中的B3學校了。

除此以下,還有兩種學生,分別係"B1/B2邊緣人"和"B2/B3邊緣人"。因為學校也沒法能肯定他們屬那個派位組別,建議:

B1/B2邊緣人以B2學生進取填表法去填表
B2/B3邊緣人乙1搏一間B2中學,或乙1和乙2都搏B2中學,之後盡放B3中學

pokinponi    發表於 18-4-25 10:40
cy36baby    發表於 18-4-25 09:05
IYY    發表於 18-4-23 18:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔知係咪講得太抽象太難明,依然仲有唔少家長問我,點解B1生係學位充足既區,會有機會派入B2中學?

我又再試吓用另一方式去解釋:

例子一:供過於求

假設現在有3款水果:士多啤梨,蘋果,橙,每款水果各有4份,另外再有20杯水。

士多啤梨:4

蘋果:4

橙:4

水:20

依家有10個小朋友,每人可取得以上4款物品其中一樣,不過要抽。小朋友要按自己喜好,填上想要既物品次序,然後再按抽籤次序分配。

排好小朋友優先選擇物品次序後,會再按照大家各選擇次序一一分配物品。

理論上,有12份水果得10個小朋友,每個小朋友都應該可以抽到一份水果,但現實會點呢?

如果其中兩位小朋友,小明小強係物品次序表上,分別填上以下選擇:

小明既選擇次序:

1)橙,(2)蘋果,(3)水

小強既選擇次序:

1)橙,(2)蘋果,(3)士多啤梨,(4)水

不過,小明小強都唔好彩, 抽籤後被安排第9和第10位去選物品既小朋友。

而且優先次序在他們之前的小朋友,有8個小朋友係選擇了(1)橙,(2)蘋果。

結果會點呢?

小明只係得到水一杯,小強會得到士多啤梨一份。

點解水果夠分,但小明都分唔到,而小強係最後先選物品,又反而可以分到士多啤梨呢?

例子二:供不應求

同樣有3款水果:士多啤梨,蘋果,橙,每款水果分別只有3份,3份和1份,另外再有20杯水。

士多啤梨:3

蘋果:3

橙:1

水:20

同樣有10個小朋友,每人以同一方式去抽籤選取以上4款物品其中一樣。

現在水果只得7份,一定唔夠分俾10個小朋友。

小明小強係物品次序表上,分別填上以下選擇(和例子一相同):

小明既選擇次序:

1)橙,(2)蘋果,(3)水

小強既選擇次序:

1)橙,(2)蘋果,(3)士多啤梨,(4)水

不過,小明小強都唔好彩, 抽籤後被安排第7和第8位去選物品既小朋友。

而且優先次序在他們之前的小朋友,全部都只係選擇了(1)橙,(2)蘋果,(3)水。

結果又會點呢?

小明都係得到水一杯,但小強又係會得到士多啤梨一份。

點解水果唔夠分,小強係後過佢先選物品,竟然仲分到士多啤梨呢?

如果大家明白呢兩個例子,就知點解我話要盡填所有同一派位組別學校既重要性。

呢個POST 真心正, 唔該一班從未瞭解過升中派位嘅家長們, 點懶都花少少時間去睇呢個POST, 但唔係睇真係要明, 唔好再到呢一刻都一舊雲亂填, 跟住出POST問, 乙一荃宫, 乙二可風, 乙三王少清, 乙四廖寶珊, 乙五何傳耀, 係咪最衰入何傳耀  

醒目開學勳章 王國長老

oiyau2005 發表於 18-4-23 11:07
呢個POST 真心正, 唔該一班從未瞭解過升中派位嘅家長們, 點懶都花少少時間去睇呢個POST, 但唔係睇真係要明, 唔好再到呢一刻都一舊雲亂填, 跟住出POST問, 乙一荃宫, 乙二可風, 乙三王少清, 乙四廖寶珊, 乙五何傳耀, 係咪最衰入何傳耀  
我真係少左上黎, 唔好話畀我知真係有呀?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-23 11:42
我真係少左上黎, 唔好話畀我知真係有呀?

未見有, 我癈事舉實際例子啫.

我又想問下, 一個CASE ! 
原先女是B1,因呈3變了邊緣人B1-2之間 !
全填B1...B2, 之後B3

最後派去姚, 又點解呢 ??!!!
FINAL 是叩回何中。!

subb 發表於 18-4-23 12:13
我又想問下, 一個CASE ! 
原先女是B1,因呈3變了邊緣人B1-2之間 !
全填B1...B2, 之後B3
佢填咗幾多間B2先?

醒目開學勳章

了解完...盡填岩BANDING 再加 下個BANDING 的.

hkpapa852 發表於 18-4-23 13:46
佢填咗幾多間B2先?
填哂喎, 又填埋他區 ! 之後B3
不過有D更正, B1  只填了1間~~可風 !

subb 發表於 18-4-23 16:31

咁佢應該係派位時成為區內B2, 又超唔好彩

可風/何中叩門收生, 是否一定只收B1呢, 我不清楚 (佢之前自行有冇考過可風/何中? 如有, 可能會著數D)

hkpapa852 發表於 18-4-23 16:39
咁佢應該係派位時成為區內B2, 又超唔好彩

可風叩門收生, 是否一定只收B1呢, 我不清楚 (佢之前自行有冇考 ...

自行是可風, 但叩唔到
叩到何中, 她是7月中後先收到何中OFFER
已經打算讀姚 !

subb 發表於 18-4-23 16:31

咁好大機會佢係B2, 加上號碼差, B2唔夠位碌落B3,
咁佢叩到何中咪好囉

樓主,請問如果是東區Band 1囡,盡填本區及他區的Band 1英中,是否有你之前统計約有104%可入讀這些中學其中一間?因學位充足?謝謝回答

GODHELP 發表於 18-4-23 23:17
樓主,請問如果是東區Band 1囡,盡填本區及他區的Band 1英中,是否有你之前统計約有104%可入讀這些中學其中 ...

學校有無講東區大約有幾多小六生?

聞一多 發表於 18-4-24 00:06
學校有無講東區大約有幾多小六生?
大約3千人

GODHELP 發表於 18-4-24 06:24
大約3千人

咁有幾多b1中學學額?

hkpapa852 發表於 18-4-23 10:23
#1 講述的,係基本派位的重點,例子亦以B1學生為主,那B2學生和B3該如何填表呢?

B2同B3學生都係被動,因 ...

呢個post好正 我今年用進取法,填2間b2後填盡區外2C,3A,反正都係死路一條唔係唔搏呀!就算搏唔到都會接受,起碼爭取過。

GODHELP 發表於 18-4-23 23:17
樓主,請問如果是東區Band 1囡,盡填本區及他區的Band 1英中,是否有你之前统計約有104%可入讀這些中學其中 ...
我只能夠話, 東區B1女生, 只要盡填所有B1中學, 應該會入到其中一間

至於百份比, 只係估計, 有好多不可控因素影響

想請教hkpapa852 , 本人女兒屬深水埗區, 老師話呀女係B2尾, B3頭, 如果填甲1. 匯基, 乙1, 匯基, 乙2. 協同, 乙3. 莫慶堯 或 德貞,  請問派入匯基或協同機會高唔高?