用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 低四位數收入做自己 鄭丹瑞女:Daddy教嘅! ...
樓主: Jane1983
go

低四位數收入做自己 鄭丹瑞女:Daddy教嘅! [複製鏈接]

我又諗起 will smith

Don't ever let somebody tell you you can't do something. Not even me.

You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.

that said 旦女個經歷又唔係咁

ChiChiPaPa 發表於 18-4-25 16:54
外國當然出路廣,同國內律師的地位似乎相差很遠。不知長遠來說,香港會否和內地同化。
...

我比較樂觀,又或者下一代不以香港為家。無論如何,選科顧慮不了這個些因素。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

being a successful slash, 要經过嚴謹的入息審查,[低四位数]在[錢尺]的量度下,離開 successful 呢个term 實在太遠,好一个另人恐惧的[低四位数]概念,簡直另人生厭。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

ChiChiPaPa 發表於 18-4-25 16:54
外國當然出路廣,同國內律師的地位似乎相差很遠。不知長遠來說,香港會否和內地同化。
...

不知長遠來說,香港會否和內地同化。

不是未來式,是現在進行式!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ACE2126 發表於 18-4-25 22:15
同化對國家好處多,還是壞處多?

黑溝白,白不見了,黑也沒那麼黑。別灰心。

同化的結果係內地律師的專業地位得到提升,而十億人的市場,可以做就中國領導的國際法律事務所,以及人工智能的法律服務,內地律師變得豬籠入水。香港律師只能做slash,參與其他行業,如演藝和KOL,希望有所突破,才有機會發達。

會唔會係咁?如果以整體或國家觀來說,係一定會更好。

回覆樓主:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1020072604789045&substory_index=0&id=932647353531571

前年年尾,中大都有個career talk,介紹slash這概念給學生,講如何把嗜好變成職業。

真係應該再早d介绍这个概念给下一代。幾年前有位頗高學歷的教師,因做了幾年合约教師都未能轉做常額,结果烧炭自殺。牢固地死守一個價值觀所帶来的傷害,真的能致命。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

回覆樓主:

好多份工,收入唔敢講,不過個人時間管理,一定會做得好好。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

MrBeast 發表於 18-4-25 17:14
我又諗起 will smith

Don't ever let somebody tell you you can't do something. Not even me.

https://youtu.be/VRgK19m9rbY

中大有一個全校本科生可修讀的副修科目,叫EPIN,訓練學生勇於改變和創新,實現人家認為的不可能。

20120808 發表於 18-4-23 16:07
我的意思是, 專業與否, 并不是以 [顧用性質] 來衡量的, 你是說 [全職才專業] , 我不認同. ...
我又認為佢無講錯,全職唔代表一定專業,態度亦係問題,但要做到專業就必須對其職業有一種責任心和投入感,你所講嘅例子就係嗰啲醫生沒有對其專業有一份責任心。如果話做slash都可以做得好專業,咁請問如果好似嗰醫生咁,做做下手術又要放低,去做第二份工作又得唔得?而且有啲工作係好重視長時間經驗嘅累積,並唔係好似做slash咁,隨時可以放低一份工作,去做另一份。相信俾你知道同你啲親人做手術個醫生,原來只有三份一時間做醫生,其他時間又會做其他工作,可能手術失敗後你會第一時間質疑點解會俾個唔係全職嘅醫生幫你親人做手術囉。

Jane1983 發表於 18-4-23 09:10
「「I am in control!不是別人控制我的生活。」這正是出自鄭丹瑞么女,身為「slash族」的鄭珉(Amanda)之 ...

無憂米的人就得!孩子住在那?面積多大?什麼也無,生存到嗎?
‹ 上一主題|下一主題