用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青伍若瑜vs全完中學
go

葵青伍若瑜vs全完中學 [複製鏈接]

我知道一間中中一間英中,請問用家對這2間有咩意見?老師好嗎?校風如何?如果荃灣 b1c學生跨去考唔知機會大唔大呢?
   3    0    0    0

回覆樓主:

另外有冇今年自行有 interview過嘅可以比啲 tips考啲咩?

醒目開學勳章 王國長老

全完 - 全開英文班但水準唔到 B1C

伍若瑜 - 升唔到 B1C 既 B2A 中學, 但水準已到 B1C 水平, 所以只可以開部份英文班

點揀, 自己諗, 無意見可以畀.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-22 14:14
全完 - 全開英文班但水準唔到 B1C

伍若瑜 - 升唔到 B1C 既 B2A 中學, 但水準已到 B1C 水平, 所以只可以開 ...

補充少少,伍若瑜只係數係中文,其餘都係英文。

個人覺得伍比全好

醒目開學勳章 王國長老

oiyau2005 發表於 18-4-22 14:16

個人覺得伍比全好
最大問題係全完仍然係英中之列, 到派位時都會當 B1 派左先, 伍就係輸蝕係呢度.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-22 14:18
最大問題係全完仍然係英中之列, 到派位時都會當 B1 派左先, 伍就係輸蝕係呢度.
...

咁對學生有一個好處,b1生可以放陳丶伍保險缐,b2就可以放乙一。

但對學校嘅講,就永遠都係收大部分b2。

醒目開學勳章 王國長老

oiyau2005 發表於 18-4-22 14:28
咁對學生有一個好處,b1生可以放陳丶伍保險缐,b2就可以放乙一。

但對學校嘅講,就永遠都係收大部分b2。
家長偏愛英中~~~

對要揀英中既家長黎講, 我永遠答, 陳/83/全, 最後放伍

miriam 發表於 18-4-22 14:30
家長偏愛英中~~~

對要揀英中既家長黎講, 我永遠答, 陳/83/全, 最後放伍

都係要咁放,如果b1去伍係有點不甘心。

醒目開學勳章 王國長老

oiyau2005 發表於 18-4-22 14:33
都係要咁放,如果b1去伍係有點不甘心。
呢排好無聊咁睇下校務報告, 唔少 B2A 成績比起 B1C 好, 奈何唔知到幾時先再調整 banding.

oiyau2005 發表於 18-4-22 14:16

個人覺得伍比全好

中二起,3班用英數,得1班用中數

miriam 發表於 18-4-22 14:18
...

派位吾系以學校系band1派左先,系學生先有banding, band1生先派,就算band2生選佢,有位都要收

醒目開學勳章 王國長老

angiehouse 發表於 18-4-22 17:00
派位吾系以學校系band1派左先,系學生先有banding, band1生先派,就算band2生選佢,有位都要收
...

呢樣我當然清楚,又有幾多家長清楚間學校水平去到邊,知係英中咪填囉,點知係差過間 B2A

miriam 發表於 18-4-22 17:20
呢樣我當然清楚,又有幾多家長清楚間學校水平去到邊,知係英中咪填囉,點知係差過間 B2A
...

甘你有見識,吾選佢就得啦,理得人丫

醒目開學勳章 王國長老

angiehouse 發表於 18-4-22 17:24
甘你有見識,吾選佢就得啦,理得人丫

我囡早已升中,我講出個成績水平係點,都話明無意見,家長自行選擇,咁都未夠既係咪要表明「純屬廢話」呢!

伍若瑜上年聽升中講座, 雖是中中, 但其實主要是一班用中文教數, 其餘是英文教, 另DSE 時西史及電腦是中文教及考, 入U%都差不多六成 (但我不肯定學校是否只計學位課程%) , 如果學校資料準確, 伍是有B1C水平!

全完上年升中講座, 英中, 入U%只計學位課程是35%, 是B2A至B1C之間!

醒目開學勳章 王國長老

emmazlo 發表於 18-4-23 11:25
伍若瑜上年聽升中講座, 雖是中中, 但其實主要是一班用中文教數, 其餘是英文教, 另DSE 時西史及電腦是中文教 ...
伍若瑜單以學士課程計 (不論資助定自資) 都唔差

http://www.twghwyyms.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//school_and_dept_report/school_report_1617_1520308437.pdf?lang=zh

醒目開學勳章 王國長老

伍若瑜 VS 全完中學 高下立見

http://www.chuenyuen.edu.hk/other/1617_annual_report.pdf (P.47)

回覆 miriam 的帖子

以成績及入U%來睇, 伍若瑜較全完好

另外, 講座當天兩間學校都有安排參觀, 適逢伍若瑜上年好似45周年, 有大型開放日, 所以接觸學生機會多, 感覺很好, 兩間學校的學生都純品, 校風不錯! 家長看看如何選擇!

醒目開學勳章 王國長老

emmazlo 發表於 18-4-23 11:43
回覆 miriam 的帖子

以成績及入U%來睇, 伍若瑜較全完好

要不停增值, 定掛住個英中名但持續貶值, 由家長自己揀.

多謝各位, 收到 !  點選都要等呈分完睇咗成績先可知選擇到什麼, 不過先是收吓風, 開放日自己再去睇吓做吓資料再決定. 唔該大家 !
‹ 上一主題|下一主題