用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 請問小朋友有感統問題
go

請問小朋友有感統問題 [複製鏈接]

如大家知道自己小朋友有這個問題出現是否 BB 時候沒有爬行所以引致有這種問題出現呢?想了解這種特徵,Thx
   0    0    0    0

south_north 發表於 18-4-21 18:23
如大家知道自己小朋友有這個問題出現是否 BB 時候沒有爬行所以引致有這種問題出現呢?想了解這種特徵,Thx
...

可以話冇爬嘅小朋友普遍上肢力量會比較有爬嘅小朋友弱。

基本上體能活動與感覺統合功能兩者關係相輔相成;
而適量體能活動能促進腦部對接收到嘅感覺刺激統合、分析並透過身體作出合適嘅反應。

所以比較難單憑冇爬行嘅行為而引致出現感統問題作定論。

反而冇爬行有機會係感統問題引致; 亦有機會係肌肉力量不足引致爬唔到;
更大機會係屋企冇位爬、家長認為地下污糟唔俾爬、怕咗小朋友哭鬧唔駛佢爬,一嘈即抱起身

不過而家最緊要:
1)有適量體能活動,多啲去公園、海灘、大自然玩下活動一下身體;
2)唔好下下就晒小朋友,要俾機會同時間佢哋自己嘗試;
3)唔對路就搵專業人士幫手(感統問題去搵職業治療師,肌肉力量問題去搵物理治療師)。

south_north 發表於 18-4-21 18:23
...

deleted

happybbg 發表於 18-4-22 18:06
唔一定,我小朋友細個時爬咗五個月

謝謝

Letter_lalaland 發表於 18-4-22 02:08
可以話冇爬嘅小朋友普遍上肢力量會比較有爬嘅小朋友弱。

基本上體能活動與感覺統合功能兩者關係相輔相成 ...

謝謝
‹ 上一主題|下一主題