用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 急!想問屯門仁愛堂田家炳兼收位好唔好? ...
go

[學校] 急!想問屯門仁愛堂田家炳兼收位好唔好? [複製鏈接]

本人仔仔今年8月升K2,語言社交弱,家中獨子,收到這間學校I位,現在有協康密集訓練加到校服務幼師、言語、職業治療,問過協康會上至主任,密集訓練老師,到校服務幼兒老師、治療師都叫我唔仔轉I位,因I位學校服務参差。密集訓練讀埋7月可畢業。但I位是全日制可以有更多語言及社交自理訓練。求指點迷津!
   0    0    0    0

I位始終較全面,小朋友較多與同伴小組訓練,其實對社交和溝通都會好D,多D機會表達都會較易進步﹐同埋小朋友要自己食野、著衫、著鞋、摺被,點都好過屋企教!其實你可以去親身問下或者睇下啫!

回覆 stqueen1 的帖子

你說的我都明白。我曾經多番嘗試打電話去問,但始终接觸不到兼收老師,留電話又唔覆,上堂時要上堂不聽電話,咁我話五點幾放學再打去又話放學時段已走,只是同主任溝通過但她對職業治服務方面都唔了解,只同我講社署會派落嚟,求星期六约見上星期話有活動唔得,昨天冇约直接去點知學校冇人,有次放學五時去到佢話兼收老師放學走咗,總之不得要領.......

回覆樓主:

如讀I位,不要期望OT 和 PT 幫到什麼。

funghon 發表於 18-4-22 23:44
如讀I位,不要期望OT 和 PT 幫到什麼。
是的,已聯絡到兼收老師,是沒有個別職業治療,如有需要可去屯門私人的中心做,學校也没有任何相關設施。而且她說近幾年没有接收需要職業治療的學童。至於言語治療两星期一次由匡智會提供,我問她匡智會是主要服務智障兒童的机構服務是否做得好,她回答不便評論!叫我自己上網睇!好苦惱!

himzou 發表於 18-4-24 12:38
是的,已聯絡到兼收老師,是沒有個別職業治療,如有需要可去屯門私人的中心做,學校也没有任何相關設施。而 ...

照你所講,呢間i位做得好差

OT、 PT社署派嚟、一年三次、四次。點解會去咗私人中心做?

crystal媽咪 發表於 18-4-25 19:56
照你所講,呢間i位做得好差

OT、 PT社署派嚟、一年三次、四次。點解會去咗私人中心做?
因社署派的治療師是做評估,不是做治療,如有需要會refer到政府做(即係排好耐),所以都是建議找私人做。再問過協康會密集老師,佢話我仔已4歲,現在才轉再花半年適應太浪費時間,因她說其實小朋友5歲已經定形。而且她解釋其實I位是給比較叻唔洗好多幫助嘅小朋友.....再說匡智會是提供成人服務的機構,不是早期教育的,所以我已決定放棄I位。當然I位是多些社交,但我小朋友就算跟朋友/親戚的小孩一起都是喜歡自己玩,如果只放佢喺全日制但没有適當带领指導成效也不大。密集老師反而建議我仔報高階的密集班,到校加密集兩邊跟進。

himzou 發表於 18-4-26 10:29
因社署派的治療師是做評估,不是做治療,如有需要會refer到政府做(即係排好耐),所以都是建議找私人做。 ...

社署派嚟嘅治療師係會喺學校做評估同埋跟進, 然後寫建議比i位老師喺學校做活動、家居訓練,請家長都配合

而家學校話冇治療師,要自己自費去中心。咁變相老師就幫唔到手

himzou 發表於 18-4-21 15:55
本人仔仔今年8月升K2,語言社交弱,家中獨子,收到這間學校I位,現在有協康密集訓練加到校服務幼師、言語、 ...
我都派到i位爭扎緊想改排E位

crystal媽咪 發表於 18-4-26 12:07

社署派嚟嘅治療師係會喺學校做評估同埋跟進, 然後寫建 ...
兼收老師話感统訓練係要有感统証書的治療師而且要喺感统室做,學校冇得跟進。我諗一般寫字著衫扣纽自理至可以兼收老師跟進

回覆樓主

我個女都派到,煩惱緊唔知讀唔讀

mukawong 發表於 18-4-27 18:47
我個女都派到,煩惱緊唔知讀唔讀
視乎現在你的到校服務跟得好唔好,我仔的幼兒老師都跟得幾好,而且她以前也是兼收位老師

回覆樓主:

E位,訓練會更貼近小朋友的需要,因為會得到評估,而且訓練比 I位密集及仔細!

回望過去,老實說田的三年,對我來說浪費黃金期

himzou 發表於 18-4-28 22:21
視乎現在你的到校服務跟得好唔好,我仔的幼兒老師都跟得幾好,而且她以前也是兼收位老師 ...

到校服務做得好好,跟得好足,有ot 和pt,我決定放棄i位

max00mini 發表於 18-4-29 08:55
E位,訓練會更貼近小朋友的需要,因為會得到評估,而且訓練比 I位密集及仔細!

回望過去,老實說田的三年 ...

謝謝你的資訊,我都決定放棄,因為現在到校服務做得好好
‹ 上一主題|下一主題