用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 救教
樓主: roverwtf
go

救教 [複製鏈接]

AppleChow 發表於 18-4-21 10:52
我個小朋友呈ㄧ,二都是Band1,但呈三失手,學校話係Band1-2。
請問如同時想學校寫推薦信是否收生機會大些? L ...
堆薦信呢家野無咩用(如果係姊妹中學可能有D D用),除非你叫到校長親口同中學講聲。

回覆樓主

乙一我會照博返可風,因為你自行可風,呈一、二都係b1,現在也是邊緣人。小朋友本身係band1,失手一次,我覺得無理由唔博一個位。

oiyau2005 發表於 18-4-20 17:34
如邊緣人只可博乙一, 之後當自己band 2

乙一:可風

我都覺得乙一當band1,乙二當b2 選

elvisBB 發表於 18-4-21 11:53
乙一我會照博返可風,因為你自行可風,呈一、二都係b1,現在也是邊緣人。小朋友本身係band1,失手一次,我 ...

請問如甲ㄧ:可風,二王少清
乙ㄧ:王少清,二廖,三李,又是否較安全呢?
Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

AppleChow 發表於 18-4-21 10:52
我個小朋友呈ㄧ,二都是Band1,但呈三失手,學校話係Band1-2。
請問如同時想學校寫推薦信是否收生機會大些? L ...

L如

AppleChow 發表於 18-4-21 21:09
Tks!

你如果係b2,就好大機會派得好後,升中選校唔可以將鍾意的學校順序排,乙一(熱門/自己最like),乙二(小人選/他區但都幾鍾意),乙三(同band 的最壞打算),你唔可以全部係熱門排,如果係邊緣人,你乙一博返自己band1 無問題,但乙二、三就要當自己係band2,幻想乙一已經選左b2A,但號碼唔好,去到乙二。

AppleChow 發表於 18-4-21 21:09
Tks!

如果你唔肯定係b1生,一定唔安全,都話咗乙二要當自己b2,b2組別乙二排廖點會有位。

其實你明唔明,唔可以用自己喜好去排,個系統機制係咁,照喜好排只會到時喊住同人怨,點解小朋友b1碌咗去b3,原因就係家長亂排

oiyau2005 發表於 18-4-22 10:28
如果你唔肯定係b1生,一定唔安全,都話咗乙二要當自己b2,b2組別乙二排廖點會有位。

其實你明唔明,唔可 ...

家長唔明個機制,只按喜好而填,真係最危險。他區執雞都係,分子分母,人棄我取,純感覺問題

elvisBB 發表於 18-4-22 14:00
家長唔明個機制,只按喜好而填,真係最危險。他區執雞都係,分子分母,人棄我取,純感覺問題
...

其實家長真係有責任去暸解,都去到填表果刻喇

回覆 oiyau2005 的帖子

如乙部一,李。二翏。三梁可行嗎女仔b2頭Thx

roverwtf 發表於 18-4-22 17:41
回覆 oiyau2005 的帖子

如乙部一,李。二翏。三梁可行嗎女仔b2頭Thx

我上面咪講得好清楚點排,點解又問返轉頭。

都話乙一:廖/李
乙二:梁

‹ 上一主題|下一主題