用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中英文教如何計分
go

中英文教如何計分 [複製鏈接]

想問下同一科,有些學生用中文教,有些用英文教,咁考DSE時,佢地係咪會分開計分呢?
   0    0    0    0

Lovelymame 發表於 18-4-20 09:22
想問下同一科,有些學生用中文教,有些用英文教,咁考DSE時,佢地係咪會分開計分呢?
...

不會。

Lovelymame 發表於 18-4-20 09:22
...
份卷一樣, 只係中英文題目, 中英文答題。

回覆樓主

咁用中文教其實咪著數D

回覆樓主

其實有D學校中一至三用中文教,但到中四要轉用英文教,咁D學生跟得上嗎?D terms ,名,要重新學過?

回覆 Lovelymame 的帖子

無話邊個著數D,只要你掌握到又識咪易寫。但事實寫英文係快D的,如有一篇英文同中文比你抄,應該寫得快過中文的

Lovelymame 發表於 18-4-20 10:24
咁用中文教其實咪著數D
點解?

回覆樓主

如果中文化學應該

回覆樓主:

因為我仔D英文麻麻,睇到全部英文已經唔想睇,要好似閲讀理解咁,又要串咁多字

「學校中一至三用中文教,但到中四要轉用英文教」的話,呢種好多學校都係有行「菁英班」制同埋有「中文英文班」,即係有返咁上下英文能力同各科成績,先會畀你用英文讀。所以轉英文教,影響不大,因為學生能力高。同埋有 3 年時間準備,一年後中五,點都會適應到。就好似唔係個個中一同學以前都係英文小學,佢地都好快上手適應英中。

DSE 可以選擇用英文定中文作答(學校幫你揀),評分準則一樣。有 d 學校係廣東話教,然後英文作答。冇話邊個語言作答會吃虧。不過英文可以寫得快過中文,中文作答嘅卷都係同樣考試時間,英文考嘅同學可以寫得比中文多。不過 DSE 貴精不貴多,你一針見血的話,中文定英文作答都 OK。

唔知你仔仔係咩 banding 嘅學生,香港都有唔少成績 OK 嘅中中,如培正、香島、金文泰、翁祐、王華湘,咁你可以「稍為避過」英文。不過英文都係需要惡補一返,畢竟 DSE 都需要你有返個 3 先有得讀大學,同埋大學好多科目都要英文讀(就算讀中文,都有 common course 要修讀,果 d 通常都係英文為教學語言)。

1998Ruby1998 發表於 18-4-20 13:02
「學校中一至三用中文教,但到中四要轉用英文教」的話,呢種好多學校都係有行「菁英班」制同埋有「中文英文 ...
妹妹仔, 培正既成績唔止係OK喎。

另外, 除咗你講既情況, 仲有好似九真, 初中有一班中文班, 高中全英文班。學校會响初中係咁幫班中文班同學補底, 令佢哋可以銜接到高中英文課程。

Lovelymame 發表於 18-4-20 10:43
其實有D學校中一至三用中文教,但到中四要轉用英文教,咁D學生跟得上嗎?D terms ,名,要重新學過?
...
如果係高中開始全英教, 學校初中時好多時英書中教, 初中會努力幫學生補底的。不過, 你仔仔英文唔好, 最好揀有英文班既中中, 咁佢有興趣, 學得好, 自然入到英文班, 否則仲有中文班做後備, 唔駛勉強佢一定要讀英文, 討厭咗科科都學唔好就弊。

回覆 little_yolky 的帖子

咁要睇下培正係同邊間比較。(我用 OK 係因為後面幾間成績有距離但係都唔係差,懶得寫「當中培正特別成績好」

little_yolky    發表於 18-4-20 14:02

Lovelymame 發表於 18-4-20 12:22
因為我仔D英文麻麻,睇到全部英文已經唔想睇,要好似閲讀理解咁,又要串咁多字

...

Phy Chem Bio真係用英文教好啲喎!

1998Ruby1998 發表於 18-4-20 13:59
回覆 little_yolky 的帖子

咁要睇下培正係同邊間比較。(我用 OK 係因為後面幾間成績有距離但係 ...
咪举培正做例子啦,外人好难入,唔係想就就入,难过貴校吖~

little_yolky    發表於 18-4-20 16:50
1998Ruby1998    發表於 18-4-20 16:43
‹ 上一主題|下一主題