用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 煩?
go

煩? [複製鏈接]

胡忠
1. 馬崇
2. 聖若瑟
3. 基督
4. 青年會
5. 梁文燕

有冇漏?受歡迎程度對嗎?
   2    0    0    0

醒目開學勳章

回覆樓主:

我覺得係1陳震夏, 2基督
另外, 聖若瑟今年應該會少咗人揀

crystal36 發表於 18-4-19 20:08
我覺得係1陳震夏, 2基督
另外, 聖若瑟今年應該會少咗人揀

點解?

醒目開學勳章

elaineloopy 發表於 18-4-19 20:31
點解?

你問聖若瑟點解少人揀?因為近排網上有好多呢間負評, 我本來都諗住排乙一, 依家

crystal36 發表於 18-4-19 20:37
你問聖若瑟點解少人揀?因為近排網上有好多呢間負評, 我本來都諗住排乙一, 依家
...

在邊個討論區呀我想參考吓

回覆樓主:

我覺得一二非胡忠及聖約瑟莫屬。

醒目開學勳章

elaineloopy 發表於 18-4-19 20:55
在邊個討論區呀我想參考吓

FB 馬鞍山之友

crystal36 發表於 18-4-19 21:01
FB 馬鞍山之友

我唔係佢群组所以睇唔到(emoji)

醒目開學勳章

回覆樓主

***事態最新發展:校方表示因有媒體追訪而决定不作記律處分( 本身受處分同學與其家長拒絕簽署缺點紙)***

致來年子女升中的各位馬友父母:
(文章頗長,感激你閱畢全文)
馬鞍山"地獄"中學入面係有好多唔合理而且又荒唐嘅規則,但自問讀咗咁耐都要逆來順受,如非必要真喺唔想出聲(出聲要同人"傾計")。但今日發生嘅事已經超越唔合理,直頭係過份。
事緣今日lunchtime有班同學喺操場做運動,lunchtime完左有人同我講有人因為踢波而俾人捉,我同朋友心諗:唔同因為DSE而受罰?但今日無卷要考,而且有一班同學拎住藍球係訓導室門口經過,好明顯lunchtime做運動唔係"犯錯"嘅原因。
至排隊嗰陣,訓導企上台開咪話:"除左pe堂以外,唔准係校內踢波,唔同你地講大道理,唔准就係唔准。"原來係踢波而得罪校內高層。而被捉嗰3位同學因校規冇寫明禁止踢波,最後以"態度欠佳"為由各記一個缺點。
學校自稱係一個共容嘅地方,以上政策喺咪歧視波友?打排球藍球冇事,唯獨排擠足球。唔好用容易受傷呢d垃圾官腔敷衍我,做其他運動唔會受傷?所有運動都有風險,唔通以後要戴防彈頭盔做運動?校方由2012起取消咗足球隊,係咪要下下攞學界冠軍先有存在價值?我地過咗咁耐已經心淡,自己出去自組球隊又剩,已經唔敢乞求搞班足比賽,憑咩連我地最後嘅權利都要被剝削?
淨係識補課小測,咩"德智體群美五面發展"簡直就係放屁,所謂全人發展到結果只係得兩隊體育校隊。學校應該教學生明辨是非,而唔係教學生點樣隻手遮天,將歪理講成真理。"唔同你地講大道理",根本無理又何以成理?
同老師反映無用,家長反映亦都落空。到最後, 我只係想奉勸咁多位馬友家長, 如果想自己個仔女浪費六年去成為一個麻木不仁嘅書蟲嘅話,就請填呢間地獄中學為第一志願啦。

From FB 馬鞍山之友

醒目開學勳章

elaineloopy 發表於 18-4-19 21:06
我唔係佢群组所以睇唔到(emoji)

有關馬鞍山地獄中學(emoji)(emoji)
我係地獄中學既畢業生,睇到大家既留言,其實我都有野想發表…(emoji)(emoji)我並唔會持任何既立場,只係會憶述呢間學校比我既回憶……(長文,慎入)
呢一間中學其實令我又愛又恨……點解?其實好多老師都好好,好用心教書,好多時都有講有笑,但係恨就恨在一d無理既學校制度。
(emoji)點解5比人係課室食野?
訓導ANS:因為怕同學倒瀉嘢,好難清潔,惹曬啲曱甴黎。
回應: 咁即係午飯時間食飯就唔會惹甲甴嘅?連食一粒糖都可以畀人記缺點…連小學生都不如
(emoji)點解冇學生會既?
校長ANS:D同學搞5掂學生會既事務,係我要求5準有學生會!
回應:你都唔係唔知學校俾幾大壓力學生㗎啦……功課多、默書多、測驗多、補課多…同學仔應付唔黎學生會嘅嘢其實係正常…咁你咪可以畀佢地嘗試下囉,一定要夾硬唔畀學校有學生會加咩?!
(emoji)點解唔畀學生係街食嘢?
訓導ANS:因為嚴重影響校風,畀人見到會投訴,令到學校形象完全受損。
回應: 學校形象係透過呢一樣嘢營造出嚟㗎咩?人人都會肚餓㗎喇,尤其是係完咗補課,嗰種肚餓嘅感覺你可能未試過啦…但係我唔覺得食一粒魚蛋,食一個包有啲咩問題?唔通啲街坊見到你啲學生食一粒魚蛋都打電話返嚟投訴咩?呢個只不過係廢話…
仲有其他好多好多好無理既野,但係我5多講啦……大家想聽先再講啦。

Part 1

From 馬鞍山之友

醒目開學勳章

crystal36 發表於 18-4-19 21:17
有關馬鞍山地獄中學(emoji)(emoji)
我係地獄中學既畢業生,睇到大家既留言,其實我都有野想發表…(emoji)( ...

身為一間天主教學校,應該要秉持嘅係耶穌既大愛,尤其是係嗰幾個訓導同埋黃校長…就算畀你唸嗰篇經文,或者事事都講耶穌咁又點呀?你講同埋做跟本就係兩回事,寬恕、體諒、愛護先應該係學校最大嘅宗旨。你哋淨係識講係冇用㗎,你有冇真真正正去聆聽學生嘅意見?就算有,你哋都好似雞同鴨講,同學生好似上咗戰場咁樣嘈交…你確定咁樣係教育?你確定呢間學校可以稱為係一間天主教學校?其實都唔想提一件事㗎啦,不過既然講咗就講埋佢啦……係關於上年十二月尾嘅歌唱比賽,年年嘅歌唱比賽幾乎班班嘅中六同學都可以參加…但係講就講話制度一樣,要中六同學係初賽表現得好先可以入到決賽,而最終四班入面有兩班精英班入到……其他兩班普通班就喺台下面望住佢哋比賽。我地入唔到決賽,喺你哋眼中我哋就係唔夠努力,表現得唔好。但係你憑乜嘢去質疑我哋嘅表演?每個同學都好用心機好落力去嘗試…由初初唔識跳嗰隻舞不停練不停練,練到識為止。唱歌,並唔係個個都唱到好似你想像中咁好聽,如果真係咁好聽嘅話,嗰個就唔使讀書去做歌手啦…一句說話話我哋冇盡過力係咩意思?親愛嘅校長,如果唔係你上年突然之間非常踴躍咁鼓勵中一同學去參加比賽,仲要係多次提醒中一老師……我諗結局應該唔會咁樣呀可?決賽嗰日令到大部分同學都忍唔住喺台下面喊,其實呢一樣嘢係咪你最想見到?如果唔係你點會咁得閒會整埋呢啲咁無聊嘅制度呀?你話應承我哋以後每一年有你喺度,學校都會畀中六同學仔參加,並唔會係一個比賽嘅形式,只係一個表演嘅形式。

Part 2
From FB 馬鞍山之友

醒目開學勳章

crystal36 發表於 18-4-19 21:19
身為一間天主教學校,應該要秉持嘅係耶穌既大愛,尤其是係嗰幾個訓導同埋黃校長…就算畀你唸嗰篇經文,或 ...

係嘅…件事都過去啦,你講乜都冇用。依家係講緊話唔公平……喺有結果知道左兩班冇得參加決賽嘅時候,都有班去問你畀機會我哋上去表演,但係你唔肯,你話可以畀嘅方案就係完咗比賽之後喺禮堂出面跳,咁我地跳畀邊個睇呀?真係講出嚟都笑大人哋個口啦,喺停車個位跳舞…你明知你啲咁嘅無理制度係會令到我哋唔開心㗎,但係又怕有學生自殺,咁點解你又要整咁多無聊嘢出嚟呢?我哋並唔希望攞到咩獎,只不過想製造屬於我哋中六嘅回憶…你哋所謂嘅安慰,我覺得只不過係敷衍,只不過係想搵交嘈……校長喺台上對住全校直指我哋輸打贏要,以非常之不屑嘅態度去話我哋……
我終於知道點解依家嘅社會大部分人都咁唔鍾意基督教徒,天主教徒,因為就係有你呢啲人,淨係識得一個講字,做就係另一回事……你哋做過啲咩你哋自己最清楚啦,我亦都唔一一再講啦。唔該唔好再用耶穌嚟噠人,因為你地完全偏離咗宗教上面嘅教義……講真,其實呢間學校好多老師都真係好好,佢哋嘅付出都有血有淚,真係唔想拖佢哋落水……不過有呢幾個大嘢喺度,真係會令到啲學生好唔安樂,好大壓力。

Part 3
From 馬鞍山之友

陳楷有咩評價?Band 2 黎講最差?

crystal36 發表於 18-4-19 21:19
係嘅…件事都過去啦,你講乜都冇用。依家係講緊話唔公平……喺有結果知道左兩班冇得參加決賽嘅時候,都有 ...

好似好恐怖咁

回覆樓主

仲有
東華三院馮黃鳯亭
劉百樂

劉百樂係band 2 ?

回覆樓主:

吾覺得劉伯樂/陳楷係B2。

簽名被屏蔽

請問梁文燕是b2中定尾?

Hoining 發表於 18-4-19 23:46
呢兩間b3㗎

陳楷的初中科目只得英文為英語教學,即係全中中,點睇都係B3ab校。
而劉伯樂就好D,有IS及CS用英文放,似B2c/B3a校。
‹ 上一主題|下一主題