用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問學之園和龍校如民生,培正,你們會怎樣選? ...
樓主: catbee
go

請問學之園和龍校如民生,培正,你們會怎樣選?   [複製鏈接]

pekovian 發表於 18-4-20 17:22
咁你個女龍校小學部收嗎?

萬幸地上到(emoji)

monodad 發表於 18-4-22 22:34
識3個LH N朋友有SPK offer,全部轉晒入SPK,另外有10幾個轉咗去SH,10幾個去咗GH。

SPCS係冇IB stream, ...

能訓練出spk女孩的氣質,比任何學術更重要。我身邊讀lh的朋友仔女,咁岩都轉晒去龍校。

謝謝 monodad 資訊,真係搵到好少 SPK 資訊,好同意 amoyresident 講 「能訓練出 SPK 女孩氣質比任何學術更重要」

梗係選PC,冇得輸

回覆 leslie22 的帖子

為何PC無得輸?我見你在另一個group好似揀MS

回覆 EggCroco 的帖子

PC 85% 上小一,中學係B1A,有offer我會立即飛去(可惜我無offer)

ccccharles 發表於 18-4-20 00:46
我同你差唔多,又係讀緊 LH N班, 有 SPK K1 同 St Cat K1 offer, 考慮緊 K1轉唔轉,我女讀 LH 上學期差唔多 ...
有spk都唔要,很多家長會多謝你

monodad 發表於 18-4-20 01:39
PC我未讀過,不作comment,MS同SPK絕對值得轉。而且正確嘅諗法係要訓練到小朋友可以適應於不同環境中學習, ...

Spk...不用想吧。你放會好多人多謝你。

babypig2017 發表於 18-4-25 13:49
Spk...不用想吧。你放會好多人多謝你。

咁我又覺得未至於唔使諗嘅,有好多學校好多人想入,可能因為佢嘅名氣及級數,但係咪適合小朋友就只有家長自己最清楚,正如有人入左st paul co edu,都會中二,中三轉去外國或國際學校讀,每個人的需要一定有所不同。

回覆 leslie22 的帖子

因為PC無offer, 所以你揀MS?

keikolau 發表於 18-4-25 14:32
咁我又覺得未至於唔使諗嘅,有好多學校好多人想入,可能因為佢嘅名氣及級數,但係咪適合小朋友就只有家長 ...

講得啱!但未讀過又唔知適合唔適合,升咗上直屬小學又唔知適唔適合,傳統學校 vs 國際學校未讀過又唔知邊種適合。而家3歲人仔就要估佢將來適合一條怎樣的學習路途又如何可以正確無誤?所以大部份人只能以最安全途徑入到比較有名氣而級數較高嘅學校作為選擇嘅依歸。畢竟學生成績同品行嘅sampling 可以作一個較准確嘅參考價值,絕對可以理解,並非所有人都只追求名氣及人云亦云等等。

leslie22 發表於 18-4-25 10:53

PC 85% 上小一,中學係B1A,有offer我會立即飛去(可惜我無offer)  ...

MS唔一定差過PC,讀過就會知

LH用家,有MS offer但無要到。覺得小朋友係Lh讀書會更適合。當時報名只是隨機試試。

現今風氣奇怪,好似一入唔到某d學校就世界末日。有種名校情意結。間間學校都有第一名同第尾。行行亦會出狀元。而家個世界唔同哂,唔係話讀書叻就一定成功,靈活多變醒目,關心社會更重要吧。我自己就係咁諗。我識好多名校高材生,對社會時事不聞不問,呢d唔會係我想要的。我覺得家長與其逼仔女入名校,以為為佢好,不如俾佢入一間適合的。講真,小朋友三歲起就係個小大人,佢地識好多野,如果係學校已有好朋友仔,讀得開開心人,無端端轉校佢會好唔明白亦會唔開心。當然家長又係以一句「為你好」作原因。

我覺得兩老自己努力做到自給自足,第時俾小朋友財務自由(即是唔駛靠佢d家用開飯),等佢可以做d就算人工低d但自己喜歡既工作仲實際。我深信,如果你真心喜歡你的工作,一定會做到成功 (雖然各人成功定義不同)

統個人感受分享。絕對不是說轉校就是錯。咁有好龍校心郁郁乃人之常情,但提供多一個角度俾大家想想。

monodad 發表於 18-4-25 16:00
講得啱!但未讀過又唔知適合唔適合,升咗上直屬小學又唔知適唔適合,傳統學校 vs 國際學校未讀過又唔知邊 ...

我是兩間都無offer人士,如果我兩間都有我會揀PC。

回覆 monodad 的帖子

我兩間都無機會讀

kathylhk 發表於 18-4-27 09:45

我是兩間都無offer人士,如果我兩間都有我會揀PC。
同意

回覆樓主:

與樓主情況一樣,三間offers都有,最後選了培正。

ccccharles 發表於 18-4-23 21:58
謝謝 monodad 資訊,真係搵到好少 SPK 資訊,好同意 amoyresident 講 「能訓練出 SPK 女孩氣質比任何學術更 ...

真請教, spk女孩特質/氣質係?  或其他朋友也可答下我thanks

其實睇下鐘意邊間小/ 中學吧! 2間都是好學校
‹ 上一主題|下一主題