用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升KL3中學, 尋意見
樓主: kingwhale
go

升KL3中學, 尋意見   [複製鏈接]

呈三後名次 31-40 / 120, 學校無講準確名次, 學校無講banding,
學校只提供上年名次51-70, 仍然有人入到銀x, 丘x 2間band 1, 當然人數沒有提及,
睇落上面資料上年派得好好, 但事實41-50又有人派band 2,

如果用上面資料推算, 31-40我自然會覺得小朋友係band 1,
但學校只建議第一二志願填band 1, 第三志願開始要填band 2
坊間流傳KL3 BAND 1生可以盡填BAND 1中學,
但學校只俾我填2間BAND 1就直接填BAND 2, 係咪我個名次已經係BAND 2?
如果31-40已經BAND 2, 又點解上年可以51-70仍有人派銀x, 丘x?

自行一二分別係旅X及銀x, 無任何2nd in自行已經唔成功,
大抽獎一定要慎填,
如果唔聽學校意見, 太進取又怕原來小朋友一直係band 2, 學校叫填第一二志願band 1只係要家長賭舖大細, band 2第三才填何官已經無位, 隨時派去十幾甚至廿幾的band 3,
如果信學校保守去填, 係band 1就怕第三入左band 2(中中),

希望有熟悉九龍城小學程度, 其實基華banding如何,
或者有冇基華畢業生家長可以俾D意見,
學校透明度不高, 唔想自己決定錯影響小朋友未來

可能打到一舊舊好混亂, 希望大家睇得明, 俾d寶貴意見我

elbar    發表於 18-4-19 16:16
   6    0    0    0
Lilypie Expecting a baby Ticker

hkpapa852 發表於 18-4-19 12:46
呈一,呈二各自排名係幾多?
相信你小朋友係邊緣人
學校沒有提供, 每次呈分的排名,
呈一 後  30-40/120  呈一+二,  30-40/120  
呈一+二+三, 依然係 30-40/120

ps學校沒有比準確數字,

如果真係邊緣人, 選校可以點?

但學校話51-70也有人入銀/丘, 點解31-40已經邊緣?

Lilypie Expecting a baby Ticker

如果係邊緣位置, 選校方面擺2間BAND 1係前面, 唔會唔會過於進取?

乙一旅港,乙二銀禧,乙三陳喇
會明天再問老師意見

Joe8889 發表於 18-4-20 08:30
其實如果甘心,我建議直接選B2。
我仔都是基華,我估你小朋友真的很marginal。 ...
你仔是畢業生嗎? 當年果屆成績如何派成點?

tutik 發表於 18-4-20 09:01
回覆 kingwhale 的帖子

見到你哋我都肉緊埋。
上年40-70有人派band 1 (係銀, 丘不是1個半個, 相信唔會全部自行入), 但40-70當然有人派band 2

乙一旅港, 乙二銀禧, 乙三陳喇, 乙四之後放B2
老師回覆副校長過目後以上係OK
乙三當初打算丘中, 但副校意見如果乙一二唔中, 中三陳喇機會比丘中大

回覆樓主

中左乙一 旅港

elbar    發表於 18-7-14 17:37
little_yolky    發表於 18-7-10 10:12

回覆樓主

留俾後人

今天親身求證,並非聽返來。

今年學校真係有人名次70以外入銀禧,4X-6X亦大把人入到!
但同時都有人係4X-6X入唔到銀禧!

‹ 上一主題|下一主題