用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 迪X會, 好唔開心...
go

[運動] 迪X會, 好唔開心... [複製鏈接]

好少發貼, 但不吐不快.

我兒子(12YDS) 是迪X會成員, 這星期經歷太多事, 被迫退會。

1.
4月16日18:00-20:00 上課, 教練上課只照顧4位有極大可能取牌的學員,我們一堆不被重視的學員, 被閒置一旁, 在完全沒有耳機的情況下, 連教練的指示也不容易聽到. 但家長並沒有被通知我們會受如此不公平對待.當教練偶爾有空時,便有幸被教練教導, 但換來的是把我兒子的頸及手不斷被大力扭曲, 不單我兒子,其他不被重視的學員也有同樣經歷. 請問我付同樣學費, 沒有按程度分班,我兒子受不公平對待, 都算.

2.
因我要上班, 上游泳課是我媽媽帶的, 4月16日上課後.婆婆為想知道孫兒的進度,便問教練意見如何, 他竟指著我媽媽說: “你嗰個呀, 去睇醫生啦, 隻耳有事呀!!”並跟另外一個家長說: “佢, 佢老公醫生嚟, 快d搵佢老公睇”. 這番話是何等侮辱, 且並是人身攻擊?我媽媽是一位老人, 被他一番無禮的話, 血壓上升, 第二天馬上要去看醫生.

3.
就這件事, 我當晚已馬上在whatsapp 群組要求對我媽媽給一個交待, 他有機械式地說對不起, 但之後就不斷自圓其說, 說自已嚴師出高徒, 如何訓練奧運選手. 之後我誠邀他4月18日見一見面, 他便出言說不歡迎我, 要踢我出會, 再踢我出group. 試問這算是理性對話嗎?

0    0    0    0

態度真係咁差?咁轉會啦,佢道唔道歉,都係一啖氣,於事無補,好在細路可能唔知發生乜事。
佢話訓練過奧運選手?呢個會有兩個,一係万刀甲,一係區每享,咁即係張教練?即係沙田?
本周末有D2賽,一般都會對有出賽學員加多兩錢肉緊。
但係話人耳有事,即係單打人地唔聽教,好晦氣喎。

無知人 發表於 18-4-20 09:10
態度真係咁差?咁轉會啦,佢道唔道歉,都係一啖氣,於事無補,好在細路可能唔知發生乜事。
佢話訓練過奧運 ...

我一向都係嬲個態度,咁同個老人家講嘢。會已即轉。

money3298 發表於 18-4-19 12:20
好少發貼, 但不吐不快.
我兒子(12YDS) 是迪X會成員, 這星期經歷太多事, 被迫退會。

被大力扭曲?  好恐怖喔

回覆樓主:

好恐怖

回覆樓主:

為操小朋友去攞獎,可以去得幾盡 我都見過佢地操水,會員都游得幾好,有諗過轉過去。。。。

上等人 發表於 18-4-29 00:20
為操小朋友去攞獎,可以去得幾盡  我都見過佢地操水,會員都游得幾好,有諗過轉過去。。。。
...

可能我唔好彩啦。

回覆樓主:

迪 x會係去到好盡。 創會嘅張教練係好教練。 但張教練係主要睇男拔同奧運選手。 迪x會d細路就由佢手下帶。

佢地係為拎牌去操練。 其實rr3好以為忽略左你地小朋友就係你地唔好彩。 比佢地睇中會拎獎嘅小朋友仲可憐, 10歲仔一星期操足7日, 放棄學業, 係就係學界威晒。 但10歲已經操足7日, 上到中學D1, 佢點捱? 莫講話將來奧運

我都剛經歷了在迪X會西九龍區一位男教練的無理對待, 心裡很難過,也是不吐不快.
我仔8 yrs old, 在這小泳隊表現算很好, 可是一直不受重視, 教練經常沒有水線, 只在水深不足一米的小池練習, 而且一人同時教泳隊及初學要貼身照顧的學員, 泳隊是但游根本不是在訓練, 因此我仔只游每星期2小時, 因我沒信心這樣'訓練'會做出好成績.
有時我會入池觀課, 發現教練指令有時不清, 而且明顯地對其他泳員比較友善, 我仔有時會分心, 如我仔犯錯, 會被狠狠責罵, 例如說'你個腦係咪有問題',但我仔一直喜歡教練, 所以我沒有表示什麼.
十月第一堂, 我沒有看他上課, 回來接仔時, 仔說好凍所以沖熱水涼沖耐左, 我再追問, 才知道因為自由式姿勢不好又被罵, 但仔不明白自己錯什麼, 而教練太兇仔不敢問, 之後哭, 教練繼續罵並不準他游...結果在池中浸,直至完堂, 所以好凍.
call教練, 他說有解釋點錯, 有叫佢上水......然後連珠炮發說我仔有幾差...我問他我仔是否不適合游泳, 他說不是, 以仔游那麼少時數有這個表現算很好...但游那麼少時數根本係玩玩下唔認真, 不如返去讀書唔好游...
同教練傾完我心好痛, 最大原因係我仔真係好鍾意教練, 泳會水運會我仔是他學生中成績最好的, 但他的態度是連拍一張合照也是不太願意.
其他隊員也有只游2小時, 但有帶新學員跟他游, 或是從來不過問學習進度, 對教練看似沒什要求的, 有少數是游3或4小時的, 他們都得到友善對待.
我只能對我仔說, 不要對自己失去信心, 只是這教練不適合你.

gogogo2 發表於 18-10-9 13:08
我都剛經歷了在迪X會西九龍區一位男教練的無理對待, 心裡很難過,也是不吐不快.
我仔8 yrs old, 在這小泳隊 ...

所以我即轉會啦
‹ 上一主題|下一主題