用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 瑞士學校
go

瑞士學校 [複製鏈接]

小孩不懂德語去瑞士讀書問題,因可能會定居。
   0    0    0    0

回覆樓主:

路過!歐洲多欺凌,瑞士也一樣如*打破害人的緘默*的post 學校即地獄:約10%瑞士學生長期欺凌下的成受氣包,最後自閉,逃學,自虐,抑鬱,自x等

吉蒂媽 發表於 18-4-19 12:06
小孩不懂德語去瑞士讀書問題,因可能會定居。

瑞士有好多國際學校,我中學都喺當地讀過一年,不過係法文區,學校會分French stream同埋English stream, English stream目標係英、美嘅大學。

回覆 brother4 的帖子

去邊度讀書都有欺凌啦你咁講,美國又歧視、澳洲又欺凌、台灣都歧視啦咁仲有槍擊呀、恐襲添呀
西班牙都欺凌呀,有冇睇新聞?
【專訪華女大反擊】西班牙遭掟煙頭辱駡勇抗欺凌:我唔會忍氣吞聲
傳送門︰https://hk.news.appledaily.com/c ... e/20180504/58148609

就算响香港讀書,都有機會畀同學蝦,係睇下個小朋友適唔適應,學下點同人相處,有問題果陣識得求救

meimei_ayumi 發表於 18-5-4 12:10
回覆 brother4 的帖子

去邊度讀書都有欺凌啦你咁講,美國又歧視、澳洲又欺凌、台灣都歧視啦咁仲有槍擊呀、 ...

四阿哥路過是一番好意的提醒
被欺凌與個小朋友識唔識同人相處糸兩回事。遇到欺凌時糸需要冷靜處事,不忍氣吞聲時,也極需注意自身的安全和環境。
‹ 上一主題|下一主題