用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 想轉去港同讀小三......
go

想轉去港同讀小三...... [複製鏈接]

有以下問題想了解一下....

每日平均幾多樣功課?

默書幾耐一次?

有測驗嗎?幾耐一次?

考試(兩考)?

小三要考TSA? 會狂操試題嗎?

其實小三先轉校,小朋友適應到嗎?

2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

首先你報左未呢?今年截左喇

幾多功課測驗留返現有家長講吧(我仔女已升中)

考試小三四考中英數,有正常跟開都唔駛特別溫。小五六至考埋常音,因為呈分
TSA摺左啦,而家叫BCA。你可以問下港同家長,考咪考囉,我地連考左都唔知。無人理嘅。有次book學校場燒烤,校務處提醒話果排TSA wor,我地話係咩原來,不過無所謂啦
小三轉校無問題呀,收得自然代表讀到。港同學生之間無咩競爭,較純,性格多活潑外向,會好快做到朋友

J0228 發表於 18-4-18 14:35
有以下問題想了解一下....每日平均幾多樣功課?默書幾耐一次?有測驗嗎?幾耐一次?考試(兩考)?小三要考TSA?  ...

有以下問題想了解一下....
每日平均幾多樣功課?小三大約四樣功課度啦,堂上做多啲就回家會再少啲(我仔已經小六,唔太肯定依家有冇變)其實少又唔化表易做,project 又唔一定難做(講完等於冇講)總之啲學生唔會做功課做到死死⬇️個種,有時間睇書,亦有很多時間參加興趣班。花時間比較多既功課會weekend之後交。
默書幾耐一次?一年三個學期,每個學期約兩次
有測驗嗎?幾耐一次?每教完一個單元都有評估,好少溫。
考試(兩考)?三個學期,其中一個不用考試
小三要考TSA? 會狂操試題嗎?TSA當年有考,中文比較覺有啲模擬TSA卷,長徦期當功課做,英、數唔覺有。依家BCA就唔知。
其實小三先轉校,小朋友適應到嗎?我諗轉出去會難適應過轉入黎讀。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我仔果時,學期頭訂TSA練習順便當平時習作,(正常普通練習咁大本,唔係幾吋厚果d)
做足成年都做唔夠一半,唔好嘥繼續當暑期功課,幾十版練習用足365日

回覆 Charlotte_mom 的帖子

上年嗰本HKAT中文補充練習(英、數又係冇),全年先做過一次,結果老師話唔好嘥,當暑期功課,我仔鬧神鬧鬼

謝謝 haihaimom &Charlotte_mom回覆,
已經報左喇…咩都唔理報左先啦
我都係咁諗, 收得自然代表讀到。只怕她應付唔到和唔適應姐

回覆 J0228 的帖子

祝順利
‹ 上一主題|下一主題