用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學在黃大仙,中學去大埔
樓主: macca
go

小學在黃大仙,中學去大埔   [複製鏈接]

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-4-18 13:12
何中上年local degree有33%, 前年20%

圓二多年來都保持1X%-2X%既學生升讀Local degree

咁都ok,之前啲人話佢跌得好勁

greentea000 發表於 18-4-18 15:37
莫仍然好受歡迎,講多無謂,不如下年莫自行果日你去數下有幾多人in。
莫, EK 舊 post 前人曾分享自行時好似係要全英文小組討論, 英文 oral 弱嘅唔係好受得呢方面考驗, 係咪咁多人報莫自行就唔敢肯定了.

23肥媽媽 發表於 18-4-18 16:01
我地會唔會相遇過?大家揀既學校一樣
我地應該無呢份緣份了, 因為最後小女無去到面試自行

小時了了 發表於 18-4-18 16:13
莫, EK 舊 post 前人曾分享自行時好似係要全英文小組討論, 英文 oral 弱嘅唔係好受得呢方面考驗, 係咪咁多 ...

呢個理論莫名其妙,唔通好多b2b3都報間b1先証明受歡迎?明知人地英文in,有心就小四小五開始練定,唔係期望人地降低要求。講到尾係咪心儀,夠心儀就唔會受他人影響。

greentea000 發表於 18-4-18 16:25
呢個理論莫名其妙,唔通好多b2b3都報間b1先証明受歡迎?明知人地英文in,有心就小四小五開始練定,唔係期 ...

唔好意思, 我表達能力唔好, 唔洗咁激動.

只係我回應你 #79 講 "莫仍然好受歡迎,講多無謂,不如下年莫自行果日你去數下有幾多人in", 我意思就係想表達莫自行用全英文小組討論, 有機會令英文oral 弱嘅 B1生唔敢報自行. 如果用你方法以自行數人頭, 呢啲隱藏嘅 B1生好心儀莫但係莫自行數人頭數唔到嘅.

我無話莫唔受歡迎. 莫係好熱門及好受歡迎, 對我地北區來講簡直係雙眼發光嘅B1好學校, 只係我覺得驗證莫受歡迎程序以 "莫自行果日你去數下有幾多人in" 呢個方法未必睇到莫好受歡迎嘅狀況

bowiefung120 發表於 18-4-18 15:03
我又想問如果b2邊緣人應該點排位好,但阿女又心儀圓玄

你自行選左邊兩間?

macca 發表於 18-4-18 19:45
你自行選左邊兩間?

圓玄同救恩,你呢

bowiefung120 發表於 18-4-19 09:39
圓玄同救恩,你呢

沐恩、救恩

greentea000 發表於 18-4-18 16:25
呢個理論莫名其妙,唔通好多b2b3都報間b1先証明受歡迎?明知人地英文in,有心就小四小五開始練定,唔係期 ...
最有趣係莫同柏係兩間截然不同既學校, 好多時愛好者都好兩極, 只會愛其中一間, 所以自行如果唔諗跨區, 組合好多都係莫+王或柏+王, 好少會莫+柏, 所以好多時自行收表最多既反而係王。

little_yolky 發表於 18-4-19 09:57
最有趣係莫同柏係兩間截然不同既學校, 好多時愛好者都好兩極, 只會愛其中一間, 所以自行如果唔諗跨區, 組合好多都係莫+王或柏+王, 好少會莫+柏, 所以好多時自行收表最多既反而係王。
認同, 分析得好好

小時了了 發表於 18-4-19 10:48
認同, 分析得好好
近年, 因為好多大埔家長唔想小朋友入柏(其實好多係小朋友反對), 又唔想入莫(因為一來怕佢太自由, 二來佢咁多年唔公布DSE成績, 開始有D擔心), 開始自行誇去沙田考。咁又辛苦咗沙田D小朋友, 又多一批人同佢哋爭。

小時了了    發表於 18-4-19 11:21

little_yolky 發表於 18-4-19 09:57
最有趣係莫同柏係兩間截然不同既學校, 好多時愛好者都好兩極, 只會愛其中一間, 所以自行如果唔諗跨區, 組合 ...

請問各位:班主任稱小女是B1的學生,位置很前,而且上年學校派位很理想,今年應該會一樣理想(因用相同AT數據)所以她建議我這樣排:
1.莫
2.王
3.沐
但我憂慮的是:今年B1位不足,這樣排很會浪費了第2志願,我本想1.莫2.沐3.恩,但聽完老師講又有小小心動。
想深一層,到大抽獎都不分B1a/b/c,其實女兒即使位置很前都沒用。
各位可給我建議嗎?謝謝   

little_yolky 發表於 18-4-19 10:51
近年, 因為好多大埔家長唔想小朋友入柏(其實好多係小朋友反對), 又唔想入莫(因為一來怕佢太自由, 二來佢咁 ...

little_yolky 寫大埔區和九龍城區的回答特別好,一定是用家。若不是用家,没有可能D嘢寫得咁真實。

little_yolky    發表於 18-4-19 14:03

Kubiman2 發表於 18-4-19 13:38
請問各位:班主任稱小女是B1的學生,位置很前,而且上年學校派位很理想,今年應該會一樣理想(因用相同AT數 ...
對極, 大抽奬不分abc, 電腦不懂英文, 只懂數字, 只識分123。乙二實在..............就算去年學位足, 咁放乙二都.....................

大埔區, 真係衰到連借位都無乜好揀果下大問題。入唔到乙一就去叩門吧, 聞說莫叩門不用面試, 放低份表同資料就得, 唔知依家有無改。

little_yolky 發表於 18-4-19 14:02
對極, 大抽奬不分abc, 電腦不懂英文, 只懂數字, 只識分123。乙二實在..............就算去年學位足, 咁放乙 ...

那麼,這樣排,可以嗎?
1莫2沐3恩/救

Kubiman2 發表於 18-4-19 14:07
那麼,這樣排,可以嗎?
1莫2沐3恩/救

1. 莫 2. 沐 3. 恩 4. 救
入唔到乙一就叩莫同王, 或出沙田叩, 因為我哋唔係同區, 可以叩。

tpmon 發表於 18-4-19 13:57
little_yolky 寫大埔區和九龍城區的回答特別好,一定是用家。若不是用家,没有可能D嘢寫得咁真實。
...

佢唔係大埔區小學/中學家長,不過係大埔區“陀地”

little_yolky    發表於 18-4-19 14:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-19 14:10
佢唔係大埔區小學/中學家長,不過係大埔區“陀地”
喂, 交咗保護費未?

太埔長久以來都是莫稱皇, 迦出名谷,
所以b1生 buy 谷是柏, 無咁谷莫 !
而恩真係... 點解落成咁地步,
畢業生也沒有比仔女去番恩!

但柏真係讀到.....

subb 發表於 18-4-19 15:02
太埔長久以來都是莫稱皇, 迦出名谷,
所以b1生 buy 谷是柏, 無咁谷莫 !
而恩真係... 點解落成咁地 ...
咁王同沐呢?
王上年轉了校長, 還是谷定鬆少少呢?

‹ 上一主題|下一主題