用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶stage 2收咗vs黃芴南,求赐教
樓主: PHILIPBB
go

李國寶stage 2收咗vs黃芴南,求赐教 [複製鏈接]

Band1梗係搏WFN. Band2梗係簽李国宝~

HM168    發表於 18-4-18 09:44

回覆 小時了了 的帖子

有呀, 有這段的。

debe318 發表於 18-4-18 12:54
回覆 小時了了 的帖子

有呀, 有這段的。

吓! 學校封信竟然有呢句? 呢句話意思:1) 會將 Undertaking 副本交教育局; 2) 申請人(取錄者)不會被分配學位.

99%嘅其他直資係 EK 網友講4月19日前將 Undertaking 副本交教育局, 而 stage 2 李國寶樓上講註冊日期係 "19th - 27 April 內要注册" 過晒教俾教育局嘅 deadline 喎. 我唔係好信教育局會分2次及2個唔同日期收直資嘅 Undertaking 副本.

好奇一問, 封 Undertaking ".....school to forward a duplicate of this Undertaking to the Education Bureau by ___ April 2018" 寫副本交教育局係邊日呢?

小時了了 發表於 18-4-18 13:36
吓! 學校封信竟然有呢句? 呢句話意思:1) 會將 Undertaking 副本交教育局; 2) 申請人(取錄者)不會被分配學 ...
今年可能要小心..... 剛去EDB網頁查過, 9月時網站有份FAQ, 上面有句說話係講會於4月中旬收集非派位直資學校註冊學生名單, 但份嘢依家唔見咗, 而且轉咗另一份FAQ, 當中亦無咗呢部份既內容

小時了了    發表於 18-4-18 13:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 18-4-18 13:36
吓! 學校封信竟然有呢句? 呢句話意思:1) 會將 Undertaking 副本交教育局; 2) 申請人(取錄者)不會被分配學 ...
她小朋友是第一輪巳經註冊咗,當然無得抽啦!

PHILIPBB 發表於 18-4-17 20:50
肯定九龍城Band 1A尾學生,李國寶stage 2收咗,你仲等唔等自行其中一間選咗黃芴南呢?
大家有乜意見 :handsha ...
就算自行時黃笏南有面試, 都仲要睇學生當時表現。  如學生有Orchestra或田徑公開賽成績, 咁都有機博一下, 畢竟去得黃笏南讀都是band 1生, 全新校舍, 前年已好多人爭。  

回覆 Mustrek 的帖子

really don't know

如果咁情况,真係打去李國寳問下先。多谢大家
有其他的意见,仍多多赐教小妹

統一派位

選校日期為2018年4月中旬至5月初

2016/2018年度中學學位分配辦法統一派位家長須知
2016/2018年度中學學位分配辦法不受學校網限制選校手冊
2016/2018年度中學學位分配辦法中學一覽表
2016/2018年度中學學位分配辦法常見問題

公布派位結果

2018年7月10日公布自行分配學位及統一派位結果
2018年7月12日及13日辦理中一註冊

我問了學校是可以大抽獎, 樓主放心, 我有2個朋友在李國寶讀,去年都有這樣安排。

IYY    發表於 18-4-19 00:30

misssuet 發表於 18-4-18 21:53
我問了學校是可以大抽獎, 樓主放心, 我有2個朋友在李國寶讀,去年都有這樣安排。 ...

真嘅 ?    
係就唔使叩門啦!
多謝通知     

misssuet 發表於 18-4-18 21:53
我問了學校是可以大抽獎, 樓主放心, 我有2個朋友在李國寶讀,去年都有這樣安排。 ...

多謝

stage 2 收左仲可以大抽獎真好! 想請教下各位如果stage 1 唔收, 咁係咪可以繼續報stage 2 呢? 定係不會被邀請interview?

PHILIPBB 發表於 18-4-17 20:50
肯定九龍城Band 1A尾學生,李國寶stage 2收咗,你仲等唔等自行其中一間選咗黃芴南呢?
大家有乜意見 :handsha ...

李國寶0k

回覆 PP媽媽 的帖子

可以再報,如不成功,七月再叩門也可以。

PP媽媽    發表於 18-4-22 21:43
PP媽媽    發表於 18-4-22 21:43

回覆 izumilam 的帖子

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題