用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 boxhill am vs creative pm
go

boxhill am vs creative pm [複製鏈接]

樓下就係boxhill , 要坐2個站先creative. 讀呢2間都打算再考好d 的k 1 .  2間大約差$2000 幾一個月。 有無意見邊間好?  對考小學/k 比較好?
Thanks
   4    0    0    0

bebebo 發表於 18-4-17 20:37
樓下就係boxhill , 要坐2個站先creative. 讀呢2間都打算再考好d 的k 1 .  2間大約差$2000 幾一個月。 有無 ...

如果都會再考,不如讀近d,boxhill語境不錯

回覆樓主:

boxhill N現讀生,整體唔錯,happy school, 老師有愛心,英文語境一流,但中文非常少(要靠屋企自己教同講),小朋友亦好鍾意番學, 如打算只讀N班,boxhill係幾好,但對升小既支援同競爭力就差d。

回覆樓主

Thanks. 明天會去boxhill 交學費

我囝返埋星期一(25/6/2018)就PN班畢業啦。

回想返讀Boxhill,真係一個好開心嘅學校,校舍乾淨,老師有愛心,返咗學冇耐,老師校長書記,都會記得啊囝名。英語好,中文都有教唱歌,睇中文K1課本,有筆記。

每個月都有唔同topic,中秋節,萬勝節要扮南瓜,聖誕節要扮聖誕樹,新年年宵,國際服裝節,校運會,生日會,寵物日,睡衣日,生果日,畢業表演,超多活動,又要種綠豆。家長就要幫手做勞作仔,雖然自己唔多願做,但見到其他同學啲勞作,真係好有心機。

每個月都送本全新的故事書,有時中文,有時英文,啊囝又識得搵返裏面內文,跟著唱返首歌比您聽。一個未夠三歲人仔,由惡仔變成到日日都要講老師,同學名。我相信佢喺學校係好開心呢!

Boxhill真係堅貴,同埋第時,我都係會擇讀主流中小學,所以只會讀一年PN。但如果媽媽們有上IB,Boxhill是不錯吖。

Angelina_barbie    發表於 18-6-25 14:38

Mowawa 發表於 18-6-23 09:40

回想返讀Boxhill,真係一個好開心嘅學校,校舍乾淨,老師有愛 ...

Mos定火炭?

火炭

Mowawa 發表於 18-6-23 09:40

回想返讀Boxhill,真係一個好開心嘅學校,校舍乾淨,老師有愛 ...

其實都有唔少k3會揀讀local 或傳統私校,boxhill嘅system 真心覺得好好,中文時間與程度會每年增加少少,今年我小朋友已K3畢業,班上大部份同學都考到心儀學校,之前亦比較過佢哋嘅中文,其實比local幼稚園程度深啲

janicy 發表於 18-6-27 13:21
其實都有唔少k3會揀讀local 或傳統私校,boxhill嘅system 真心覺得好好,中文時間與程度會每年增加少少, ...

有無將軍澳用家分享thx

pokopon 發表於 18-6-28 09:22

TKO用家,剛PN畢業。
Boxhill既老師係好有愛心,上堂自由度比較高,但都要守規舉如排隊/幫手收拾玩具。語境以英文為主,中文/普通話好少。
剛畢業,學校都準備左portfoilio, 有老師評語、小朋友既手工、平時上堂既相。
要離開boxhill我作為家長都好唔捨得,但好多人都會讀完PN轉去其他學校,越高年級越少學生,因為如果想升本地小學,始終擔心中文唔夠,如果想升國際,唔少人又會轉EFS等。

pokopon 發表於 18-6-28 09:22

如上面家長所講,學校鼓勵閱讀,一個月送一本圖書,每兩星期借1中1英圖書俾小朋友番屋企睇。
每星期有home activity sheet, 簡單親子活動(如手工)加強小朋友學左既野,可做可唔做。
每星期老師會在手冊照張紙講呢個禮拜會教乜,定期有functions, 如international week, sports day等。

wg_ann 發表於 18-6-28 12:41
如上面家長所講,學校鼓勵閱讀,一個月送一本圖書,每兩星期借1中1英圖書俾小朋友番屋企睇。
每星期有home ...

讀左1年,小朋友英語水平是否提高很多或會願意睇書?考其他K要外補?
謝謝分享

pokopon 發表於 18-6-30 14:21
讀左1年,小朋友英語水平是否提高很多或會願意睇書?考其他K要外補?
謝謝分享
...

我小朋友是插班,讀左大半年,家中本身全廣東話,番左2個月左右,小朋友開始自己唱下英文歌(當然發音唔多正)同講英文單字,跟住我地開始在家中加入英語對話,英語水平比起未番前好很多,聽得明簡單基本英語,但個人覺得如果想英文進步得快,屋企一定要配合,因為我有做過家長義工(international week扮入境人員),同過好多PN同K學生對答,發覺英語水平其實好參差,有些小朋友對答如流,有些較差,我覺得分野在於屋企有否用英語加強學校所學既野。
至於培養閱讀興趣,課堂流程本身有特定時間俾小朋友自己閱讀,我本身小朋友都有興趣睇書,所以覺得分別唔大。

pokopon 發表於 18-6-30 14:21
謝謝分享
...

考K競爭力,我黎緊會番另一間PN, 無外補過,所以唔知考K競爭力如何,個人覺得外唔外補好個人,不過至少肯定英文方面唔駛外補。
補充一下,德育方面,學校較少涉獵,無專題或教材教育德育,但老師會在課堂教導基本規舉如排隊,分享,收拾等等。

wg_ann 發表於 18-7-2 12:00
考K競爭力,我黎緊會番另一間PN, 無外補過,所以唔知考K競爭力如何,個人覺得外唔外補好個人,不過至少肯 ...

謝謝咁詳細既分享
‹ 上一主題|下一主題