用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問band3生可以選彭學高作第一志願嗎? ...
go

請問band3生可以選彭學高作第一志願嗎?

請問band3生可以選彭學高作第一志願嗎?會否機會不大?浪費了選擇?謝謝!

我都想知

彭學高這數年一直都有收不少 BAND 3 學生,不用擔心會浪費第一志願的。

KingYiBaBa 發表於 18-4-17 19:56
請問band3生可以選彭學高作第一志願嗎?會否機會不大?浪費了選擇?謝謝! ...

可以的, 当年我囡師妹 ,
乙一放的, 中了
(如果分班試好, 編去精英班, 这班的数是英文数)

憫父 發表於 18-10-15 08:14
彭學高這數年一直都有收不少 BAND 3 學生,不用擔心會浪費第一志願的。

朋友今年放彭學高第一入吾到,去左第四志願,應該也是b3生

回覆樓主

原來放第一都未必得架(emoji)
我女會係黃大仙轉過九龍城,諗過佢放第一/二。

http://lb1f.lilypie.com/TikiPic.php/zQ7b.jpg  http://lb1f.lilypie.com/zQ7bp8.png

kazizi 發表於 18-10-18 19:45

b2生一定得,b3就未必了

kazizi 發表於 18-10-18 19:45

區區都有三分一band 1, 2, 3學生, 校風好嘅band 3中學都好搶手, 除非band 2尾生揀band 3中學就容易入D。 但應該冇乜家長會咁揀。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

瑩希媽媽 發表於 18-10-15 14:57
朋友今年放彭學高第一入吾到,去左第四志願,應該也是b3生
知唔知B3男仔九龍城仲可以揀邊間? 科科合格, 英數常有A, 中文B (7X), 操行A, 音樂、視藝係差D, 想揀間唔好咁谷, 校風好既, 成績無所謂, 只係唔想變飛仔。

little_yolky 發表於 18-10-19 09:07
知唔知B3男仔九龍城仲可以揀邊間? 科科合格, 英數常有A, 中文B (7X), 操行A, 音樂、視藝係差D, 想揀間唔好 ...
BAAA都要跌落B3?

little_yolky 發表於 18-10-19 09:07
知唔知B3男仔九龍城仲可以揀邊間? 科科合格, 英數常有A, 中文B (7X), 操行A, 音樂、視藝係差D, 想揀間唔好 ...

是否二三線小學?

如果我地小學, 咁嘅成績可以係band 1尾至band 2頭了!

little_yolky    發表於 18-10-19 14:11
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

cloudcloudrobot 發表於 18-10-19 12:25
BAAA都要跌落B3?
我聽到都好震驚, 可能係視藝、音樂兩科超差, 拉低咗。而兩科主科A, 又係8X唔係9X, 所以出事。

little_yolky 發表於 18-10-19 14:12
我聽到都好震驚, 可能係視藝、音樂兩科超差, 拉低咗。而兩科主科A, 又係8X唔係9X, 所以出事。 ...

老師話b3?

IloveJJ 發表於 18-10-19 14:36
音藝兩科唔知成績嗎?
不懷疑老師虛報嗎?
個個老師都好錫佢, 所以應該唔會跣佢一鑊掛。佢音視係好差, below average既。

mybryan 發表於 18-10-19 14:37
老師話b3?
係, 呈一後, 老師話佢成績差, 叫佢搵定B3校。我建議不如試下彭學高, 九龍塘, 佢想試創知, 話好似多元化D, 無咁谷, 佢唔介意成績, 只想校風好D。

IloveJJ 發表於 18-10-19 15:05
有時唔一定係跣,也可以係無知。
咁你隨咗信佢, 係別無他法, 佢哋連名次都無。

IloveJJ 發表於 18-10-19 15:12
有時去考B2直資?試下自己位置
其實佢成績表幾靚仔, 我覺得自行揀D B2尾無咁熱門既學校都有機, 但佢阿媽一心一意覺得佢係讀書不成, 同埋小朋友真係好唔鐘意英文, 所以一心搵間唔谷成績既學校俾佢, 佢亦都唔介意小朋友讀B3, 只求校風好。