用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校不講級名次
樓主: cc_2012
go

學校不講級名次   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-17 15:04
當年田北辰負責個教改檢討小組, 係建議話升中時不設banding, 全港學生一齊盲抽嫁!

不過中學反對咋!

問題不是分band, 而是不比家長或學校知是甚麼band

kls12 發表於 18-4-17 16:34
問題不是分band, 而是不比家長或學校知是甚麼band
學校係知道去年各組別有幾多學生, 但唔知今年有幾多.

但或多或少可以估計到, 準確率都會有80%-90% (單數年畢業生會低D, 因為剛轉用另一套Pre-S1成績去調整)

不過, 學校是否願意透露係另一問題

點解唔公開Banding?

咪多得D道德膠, 話公開Banding會標籤咗學校囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 18-4-17 14:53
學校真係可以唔提示banding喎,教育局無公佈,佢哋估都係盡力協助學生升中選校~~~

我哋當年小學係每級 ...

呢D野從来由上而下,本應由局出指引,你又要家长揀校,又要分band,又唔講,講又話唔準,個遊戲点玩落去?

kls12 發表於 18-4-17 14:58
講了n 次,都話學校是沒有教育局的次弟,何來通知家長。有些學校當模擬的次弟當成真的,反而是不負責任。
...
甘来来去去你老师何来話俾我知b2尾??
既然有8,9成準,參考性很高喇

cc_2012 發表於 18-4-17 16:40
呢D野從来由上而下,本應由局出指引,你又要家长揀校,又要分band,又唔講,講又話唔準,個遊戲点玩落去? ...

教育局係強調讀書不是求分數,中學不應有標籤~~~

既然上面無提供,係下面既唔提供佢地既專業,亦難分對錯~~~

自行判斷對與錯~~~

hkpapa852 發表於 18-4-17 16:40
學校係知道去年各組別有幾多學生, 但唔知今年有幾多.

但或多或少可以估計到, 準確率都會有80%-90% (單數年 ...

是的,我是清楚這制度和玩法。就是為了不標籤學校和學生,便要老師和家長玩這音樂椅的遊戲。

cc_2012 發表於 18-4-17 16:44

老師是憑過去的經驗和數據,得了這結果,但不一定準確。你的策略是進取還是保守,悉隨尊便,這是遊戲規則。

angiehouse 發表於 18-4-17 15:12
講名次比你聽你會計得準系band 幾咩?最多系參考,學校可以比名次你,等你自己估,你自己中意填咩就填咩都 ...

真係不敢笱同,既然有得参考,即往年什么名次派约乜學校,家长都有個莆,
股票,馬仔,球,都係數據,問题唔俾數據又要你簽名落注,政策已有問题,
冇一定要準,都唔好去到買6合彩甘吖,

kls12 發表於 18-4-17 16:52
老師是憑過去的經驗和數據,得了這結果,但不一定準確。你的策略是進取還是保守,悉隨尊便,這是遊戲規則 ...

的確有學校為頭3而去講相應的話語

....

cc_2012    發表於 18-4-17 21:54
cc_2012    發表於 18-4-17 21:54

angiehouse 發表於 18-4-17 15:12
講名次比你聽你會計得準系band 幾咩?最多系參考,學校可以比名次你,等你自己估,你自己中意填咩就填咩都 ...
其實如果學校每年都公布升中詳細名單, 又提供埋模擬名次, 家長都可以估得幾準的。尤其今年, 因為係雙數年。

讀書,我们家长擔心是校風,b3怕的是學壞,
算下,真係佢自己的修為,
b2..3也出到大學生,
只是目前要玩這遊戲

cc_2012 發表於 18-4-17 17:02
的確有學校為頭3而去講相應的話語
但係學生資料只有學校有, 唯一既做法只能參考學校提供既banding作選擇。

其實, 二線學校同學pre-s1可以好浮動, 學校都唔敢講得學生既banding太死, 因為都有估錯既可能, 有提供banding, 仲要睇下係咪只以各band 1/3作劃分, 係就真係自求多福了。曾有寶校因為banding率太低, 學校叫級5以後同學已經要選B2學校了, 家長會家長至驚覺自己學校既成績居然差到咁, 當堂喊咗出嚟。不過, 後來校長澄清, 話級10內都係B1嚟。

cc_2012 發表於 18-4-17 16:44
去到一線學校, pre-s1成績穩定既至可能有8, 9成準。我讀間二線, 我只打折7成。不過我承認我係較保守既人。

somoon 發表於 18-4-17 17:04
關咩道德事,根本係D學校怕無得撈。佢唔公佈以為人地就唔知學校咩料!
越睇升小、升中政策就越覺得K型,家 ...

呢D咪你既政策,產生我既對策囉~~~

教育局攤開晒,學校用乜籍口唔協助學生~~~

somoon 發表於 18-4-17 17:04
關咩道德事,根本係D學校怕無得撈。佢唔公佈以為人地就唔知學校咩料!
越睇升小、升中政策就越覺得K型,家 ...
事緣係200x年,教育局話太多道德膠投訴公開Banding引起標籤效應,於是立例規管小學不能公開學校既Banding資料。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cc_2012 發表於 18-4-17 17:08
讀書,我们家长擔心是校風,b3怕的是學壞,
算下,真係佢自己的修為,
b2..3也出到大學生,

講真,學校雖然唔提供名次,但學校已話係B2C,竟然B2C已係B2,就算ABC都係近乎相同選校策略。除非,學校話係B2A,先有須要擔心佢是否邊緣人,或係B1C,咁選校策略就有分別。又就算,你侄仔原來係B3A先真,似乎都唔會建議佢乙1揀B3中學瓜~~~

cc_2012 發表於 18-4-17 16:54
真係不敢笱同,既然有得参考,即往年什么名次派约乜學校,家长都有個莆,
股票,馬仔,球,都係數據,問题 ...

無辦法,大把學校系甘,以後家長入小一要問定料,你嘈學校都無用,不如放多d心機去了解下邊間岩貴子女

hkpapa852 發表於 18-4-17 17:24
事緣係200x年,教育局話太多道德膠投訴公開Banding引起標籤效應,於是立例規管小學不能公開學校既Banding資 ...

自欺欺人.....咁不如全港4百多間中學都係band1學校。

Soundervolt 發表於 18-4-17 17:38
自欺欺人.....咁不如全港4百多間中學都係band1學校。
又想盲抽?!
‹ 上一主題|下一主題