用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校不講級名次
樓主: cc_2012
go

學校不講級名次   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-17 11:08
假設A和B兩個學生, 三次呈分校內排名係:

A: 3/8/3, 累計大約級4
現實係大多數情況分數係正態分佈,如果第3名係95,第5名係93,第8名唔會係88咁低。一般情況係:名次(數字)越高,分數越接近。第1名同第2名既差距大過第2名同第3名既差距;第2名同第3名既差距大過第3名同第4名既差距;...

kls12 發表於 18-4-17 11:37
學校只知三次分別的呈分排名,三次呈分後的總排名,只有教育局知。即是若學校比到一個棑名你,都不會是真 ...
只要假設啲分數係正態分佈,計算出來既結果唔會同現實相差太遠。

王家爸爸 發表於 18-4-17 11:54
只要假設啲分數係正態分佈,計算出來既結果唔會同現實相差太遠。

不明,甚麼是現實?
A 同學三次呈分是 10, 20, 15
B 同學是12, 18, 14
那位的總名次較高?

我當年的前10名的成績很好,低我一年的,卻有30多人,會考的成績便可反映出來。配對分的分佈,未必是正態的。

kls12 發表於 18-4-17 11:37
學校只知三次分別的呈分排名,三次呈分後的總排名,只有教育局知。即是若學校比到一個棑名你,都不會是真 ...

不過我哋學校有俾名次。而且每一次名次係已經標準化過,計埋前面呈一,或呈一呈二之後的名次。 不過,我都係唔明,點樣對應次第?

b3410 發表於 18-4-17 12:10
不過我哋學校有俾名次。而且每一次名次係已經標準化過,計埋前面呈一,或呈一呈二之後的名次。 不過,我都 ...

學校是可以輸人三次呈分成績後,從系統得出一個名次,其實學校知不知道這是甚麼名次?怎樣算出來的?

這名次是一個模擬名次,叫得做模擬,即是不是真的。

其实返回題目,學校是否可不講名次?老师話band幾就band幾?

甘不如學校塡好表,家长簽個名俾教局咪ok!

kls12 發表於 18-4-17 12:07
不明,甚麼是現實?
A 同學三次呈分是 10, 20, 15
B 同學是12, 18, 14
現實=真實

cc_2012 發表於 18-4-17 14:03
其实返回題目,學校是否可不講名次?老师話band幾就band幾?

EDB無強制要求,學校當然可以唔做
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

即是就算學校講個名次你知,都可能同教育局排的有分別。學校都無名次,band 幾都是估的,又不排除有些老師估得很準!

hkpapa852 發表於 18-4-17 14:14
EDB無強制要求,學校當然可以唔做

冇強制要=可以亂填??
甘不如唔好分b1.2.3,咪乜都唔使知,唔使講,
你又要家长填,淨聽學校的話,這里也沒存在須要了!

根本冇得唔講,又不是要學校做馬,只係把呈教局的次弟通知家长們,而家长自己就這提供的资料,知道子女的大约位置,歸纳老师意见,才能作出選擇!

kls12 發表於 18-4-17 14:18
即是就算學校講個名次你知,都可能同教育局排的有分別。學校都無名次,band 幾都是估的,又不排除有些老師 ...

老师只須提供次弟,除非家长唔識唔揾料,冇可能信晒老师,甘即係佢决定你只签個名!

cc_2012 發表於 18-4-17 14:44
冇強制要=可以亂填??
你又要家长填,淨聽學校的話,這里也 ...

學校真係可以唔提示banding喎,教育局無公佈,佢哋估都係盡力協助學生升中選校~~~

我哋當年小學係每級除9,根本就係唔準~~~

cc_2012 發表於 18-4-17 14:50
老师只須提供次弟,除非家长唔識唔揾料,冇可能信晒老师,甘即係佢决定你只签個名!
...

講了n 次,都話學校是沒有教育局的次弟,何來通知家長。有些學校當模擬的次弟當成真的,反而是不負責任。

cc_2012 發表於 18-4-17 14:44
冇強制要=可以亂填??
你又要家长填,淨聽學校的話,這里也 ...
當年田北辰負責個教改檢討小組, 係建議話升中時不設banding, 全港學生一齊盲抽嫁!

不過中學反對咋!

但"不設banding盲抽"繼續列入EDB教改既長遠目標
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-17 15:04
當年田北辰負責個教改檢討小組, 係建議話升中時不設banding, 全港學生一齊盲抽嫁!

不過中學反對咋!

即係長遠目標係想一線中學轉直資~~~

王家爸爸    發表於 18-4-17 16:20

講名次比你聽你會計得準系band 幾咩?最多系參考,學校可以比名次你,等你自己估,你自己中意填咩就填咩都得,甘既學校就好不負責任

cc_2012 發表於 18-4-17 14:50
...
你講得啱,係選校既時候,冇可能信晒老师,因為你哋係有利益衝突既。

mcl203 發表於 18-4-17 15:09

即係長遠目標係想一線中學轉直資~~~
講得啱,"不設banding盲抽",即係強迫啲好既中學轉直資。

punlik 發表於 18-4-17 15:23
講級名次及Band幾, 真是好容易洩露天機.
特別是收生不足既學校.
所以寶校通常唔講。正如你所講,真是好容易洩露天機。

‹ 上一主題|下一主題